10p
2016 januárjától él az új csok, ami január közepe óta sok bankban már elérhető és rendkívül nagy az érdeklődés iránta. A Balla Ingatlanirodák ingatlanközvetítői is rengeteg kérdést kapnak a témával kapcsolatban. Ezért összefoglalták a legalapvetőbb tudnivalókat, szabályokat a támogatásról.
Lakóépületek a dél-pesti Duna parton elhelyezkedő Millennium Városközpontban, a Soroksári út és a Lechner Ödön fasor között. MTVA Fotó: Váli Miklós

Az újépítésű lakások iránti érdeklődés jelentős növekedését, valamint az ingatlanárak növekedését eredményezték az elmúlt hetekben-hónapokban a már karácsony előtt bejelentett Családok Otthonteremtési Kedvezményének új szabályai. Januárban mi is foglalkoztunk a témával, azóta viszont többször módosítottak a szabályokon, ezért a Balla Ingatlanirodák leporolta és aktualizálta a tudnivalókat.

10 milliós támogatás + 10 milliós kedvező hitel

Amire a karácsonyt megelőző napokban mindenki felkapta a fejét, azok az elhangzó számok voltak: vagyis, hogy az állam 10 millió forintos vissza nem térítendő támogatást kínál azoknak a három- vagy többgyermekes családoknak, akik újépítésű ingatlant vesznek, építtetnek. Ráadásul ezt az összeget még egy kedvező feltételű, 10 milliós hitellel is megtoldja, amennyiben ezt valaki igényli a támogatás mellé. A hitel kamata 3 százalékban fixált, 25 éves a futamideje, kamatperiódusát pedig 5 évre rögzítik, de az állam ezen 5 év után is garantálja a 3 százalékpontos kamatelőnyt. Korábban 30 millió forintnál értékesebb ingatlanokra nem lehetett igénybe venni a hitelt, ma már azonban nem él ez a korlát.

A 10 milliós támogatás csak a három vagy ennél több gyermeket vállaló családoknak jár. Akik csak két gyereket vállalnak, azok a korábbi, legfeljebb 2,6 milliós összeget kaphatják támogatásként, míg az egy gyermeket vállalók 600 ezret. Jó hír azoknak, akik korábban már részesültek lakásépítési, otthonteremtési támogatásban, hogy új lakásra igényelt támogatás esetén megkaphatják a korábbi támogatás és az új támogatási összeg közötti különbözetet. Ez a 10 milliós, illetve a kisebb mértékű támogatások esetén is érvényes.

Ennek fejében az állam javára 10 évre szóló jelzálogjog, elidegenítési és terhelési tilalom kerül bejegyzésre az ingatlanra, és további feltétel, hogy 10 évig a szülőknek és a gyerekeknek is életvitelszerűen benne kell lakniuk. Kivételek azonban akadnak, így az, ha a gyereknek tanulmányai miatt költöznie kell, tartósan egészségügyi intézménybe kerül valaki a családból, esetleg más településen vállal munkát (de legfeljebb csak 5 évig), vagy szabadságvesztés büntetését tölti, illetve ha a nagykorú vagy nagykorúvá váló gyerek már költözik.

Az ingatlanra vonatkozó szabályok

Az újépítésű ingatlan nem lehet akármilyen a méretét tekintve: lakás esetében minimum 60 négyzetméteresnek, háznál viszont legalább 90 négyzetméteresnek kell lennie azoknál, akik három gyermeket nevelnek. Azoknak, akik egy gyermeket nevelnek, legalább 40 négyzetméteres lakásba vagy 70 négyzetméteres házba, a kétgyermekeseknek minimum 50 négyzetméteres lakásba vagy 80 négyzetméteres házba kell költözniük, ha támogatást szeretnének. Fontos, hogy lakóingatlanra vehető csak igénybe a 10 milliós támogatás. A CSOK tavalyi verziójánál alkalmazott energiatakarékossági és négyzetméterkorlátokat kivették a rendeletből.

Új építésű ingatlannak egyébként 2008. július 1-jén vagy később kiadott építési engedéllyel rendelkező lakóingatlan számít, amely a kérelem benyújtásának időpontjában használatbavételi engedéllyel vagy a használatbavétel tudomásulvételét igazoló hatósági bizonyítvánnyal rendelkezik, de nem volt még tulajdonosa, vállalkozótól vagy pénzintézettől kerül megvásárlásra, vagy pedig annak leendő tulajdonosa magának építteti. A CSOK természetesen igénybe vehető olyan lakásokra is, melyek tulajdonjogát az elkészültüket megelőzően ruházzák át. Itt is feltétel azonban, hogy a lakás építési engedélye 2008. július 1-je után legyen kiadva, illetve 2016. január 1-je utáni építésnél már csak egyszerű bejelentés szükséges.

Az ingatlannak az általános építési szabályoknak meg kell felelnie, azonban nem kell sem komfortosnak, sem összkomfortosnak lennie. Korábban feltétel volt a teljes közművesítettség, ez azonban már nem az, így fúrt kút esetén is kérhető a támogatás, sőt szennyvízcsatorna megléte sem szükséges, megfelelnek más, szabályszerű szennyvíztárolási és -tisztítási megoldások is. Ráadásul most már akár tanyabesorolású külterületen is igényelhető a CSOK. Az elvárás mindössze annyi, hogy legyen benne egy 12 négyzetmétert meghaladó lakószoba, konyha, fürdőszoba és vécé, valamint, hogy közműves legyen a villamosenergia-szolgáltatás.

Ami fontos, hogy az emeletráépítés, tetőtérbeépítés is új ingatlan építésének számít és jár utána a 10 milliós támogatás, de csak abban az esetben, ha ennek révén nem egy, hanem 2 új, önálló albetétként nyilvántartott, lépcsőházból vagy szabadlépcsőn megközelíthető, külön bejárattal rendelkező lakás jön létre, mely a fentebb felsorolt követelményeknek is megfelel. Vagyis a jogalkotók nem igazán támogatják annak lehetőségét, hogy a szülői ház tetőterébe költözzenek a fiatalok, hiszen a támogatás a nagy, többlakásos emeletráépítésekre, illetve beépítésekre lett szabva.

Amennyiben valaki nem céggel, hanem magánépítkezőként építi a házát, akkor a teljes áfatartalmat visszaigényelheti 5 millió forintig, de legfeljebb 150 négyzetméteres lakás, illetve 300 négyzetméteres ház esetén, egyetlen alkalommal, legkésőbb 2019 év végéig. Az ingatlan egyébként 10 évig nem adható el, az igénylőnek és családjának ott kell laknia, másnak viszont nem átadható, oda más személy nem fogadható be.

Ami még fontos, hogy a támogatás az adásvételi szerződés aláírásától számított 120. napig igényelhető, míg építkezés esetében még a használatbavételi engedély kiadása előtt kell kérni. Ezen határidők elmulasztása esetén már nem vehető igénybe.

Amennyiben el kívánjuk adni a CSOK-kal vásárolt lakást, akkor a támogatás másik lakásra is átvihető, csak a támogatás összegét egy kincstári letéti számlára be kell fizetni. Ilyenkor visszafizetési kötelezettségünket építési szándék esetén 3 évre, vásárlási szándéknál 1 évre felfüggesztik. A támogatást használt lakásra azonban csak 5 év eltelte után lehet átvinni.

Végül, azt se felejtsük el, hogy a lakóingatlannak érvényes lakásbiztosítással kell rendelkeznie.

Személyi feltételek

Nemcsak az ingatlannal kapcsolatban támasztottak feltételeket, hanem azokkal szemben is, akik a támogatást felvennék. Ezekből a szabályokból sincs kevés. Az egyik legfontosabb, hogy

- az is igényelheti a támogatást, akinek még egyáltalán nincs gyereke, viszont az igénylés időpontjában házas és 10 éven belül tervezi a három gyermek vállalását. Ugyanez a 10 év érvényes egy vagy két gyerek előre vállalása esetén is. Örökbefogadásnál az idő két évvel kitolódik, illetve ha csak teherbeesés történik meg 10 éven belül, akkor a határidő a gyerek születéséig tolódik ki.

- Ha nem lenne házas a két igénylő, akkor legalább egy gyermeküknek kell lennie, és 8 év áll rendelkezésükre további két gyerek vállalására, míg egy kétgyermekes családnak 4 év, hogy megszülessen a harmadik.

- Ha a három gyerek nem születne meg a megadott határidőig, akkor 60 napon belül vissza kell fizetni a támogatást az állam számára, mégpedig a Ptk. szerinti késedelmi kamat ötszörösével növelten. Nincsenek viszont büntetőkamatok akkor, ha az érintett részt vett legalább öt alkalommal valamilyen tb-támogatott vagy magán meddőségkezelési programban, illetve bizonyítani tudja, hogy egészségügyi okok miatt nem tud ilyenen részt venni.

- A korábbi CSOK-hoz képest a korral kapcsolatos feltételen enyhítettek: előre vállalt gyermekek esetében elegendő, ha a házaspárnak csak egyik tagja 40 évnél fiatalabb. Sőt, ha már megvan a három gyerek, akkor nincs korhatár a támogatás igénybevételéhez.

- Gyermeknek alapvetően a 20 évesnél fiatalabb és a 24. terhességi hetet betöltött, vér szerinti gyermekek számítanak.

- Természetesen más eltartott, örökbefogadott vagy gondozásba vett gyerek esetén (ha még nem töltötte be a 20. évet) is igénybe lehet venni a támogatást, de utóbbinál vállalni kell, hogy még legalább három évig nevelik.

- Ráadásul az olyan 25 évnél fiatalabbak is gyermeknek számítanak, akik valamely oktatási intézmény nappali tagozatán tanulnak, illetve azok a 20 évesnél idősebb, megváltozott munkaképességűek, akiknél ez az állapot legalább egy évig így is marad.

- A 10 milliós lehetőséggel azok is élhetnek, akiknek jelenleg is van ingatlanjuk. Utóbbi esetében persze feltétel, hogy az új ingatlanba kell költözni, valamint, ha eladásra került a régi 5 éven belül, akkor annak vételárát bele kell forgatni az újba.

- Igényelhetik a 10 milliós összeget azok is, akik korábban már vettek fel szocpolt, de csak a korábbi támogatási összeg és a 10 millió forint különbözetét kapják meg.

- Az igénylőnek az igénylés előtti 180 napban rendelkeznie kell munkaviszonnyal, ami akár külföldi munkaviszony is lehet.

- Emellett a 10 milliós támogatáshoz 2 éves egészségügyi biztosítotti jogviszonyt is fel kell mutatnia, ami lehet külföldi igazolás is. A kisebb támogatásoknál viszont elegendő a 180 napos jogviszony. Megszakításuk mindkét esetben legfeljebb 30 napig tarthat folyamatosan.

- A legutóbbi módosítások után már KHR-listán lévő személyek is igényelhetik a 10 millió forintos támogatást, igaz a 10 millió forintos hitelt nem fogják megkapni a banktól.

- Közmunkások nem élhetnek az új lakásokra érvényes támogatással, ők csak használt lakás vásárlása esetén kaphatnak segítséget az államtól.

Gond akkor van, ha válik a házaspár és el kell adniuk a támogatással vett lakást, ugyanis akkor vissza kell fizetniük a támogatást. Mentesülni lehet a visszafizetés alól, ha az egyik fél megtartja az ingatlan azáltal, hogy kivásárolja a másikat.

Vannak olyan különös méltánylást érdemlő helyzetek, amikor a kormányhivatal dönt el, hogy 5 éves halasztás után elengedi-e - részben vagy teljesen - a fizetési kötelezettséget. Ilyen eset az

  • ha a házaspár egyik tagja meghal
  • ha a gyermek vagy gyermekek születését megváltozott munkaképességűvé válás hiúsítja meg,
  • a gyermek a terhesség 24. hete után halva születik,
  • ha az első gyerek súlyos fogyatékossággal születne.

A használt lakásokra is marad a támogatás

Persze, aki használt ingatlanba költözne, annak is jár támogatás, a tavalyinál bizonyos esetekben kicsit magasabb összeggel. Februárban megszabadították a támogatást a különböző négyzetméterár-maximumoktól is, viszont a méretre vonatkozó korlátok ugyanazok, mint az új lakások esetben. Ezeken túl már csak két korlátja van a támogatás igénybevételének használt lakások esetében: a 35 millió forintos értékhatár, mely országosan érvényes, illetve hogy az ingatlan vételára a hitelintézet által megállapított forgalmi értéknél legfeljebb csak 20 százalékkal lehet magasabb.

Ha mindez rendben, akkor használt lakások vásárlásánál egy gyermek után 600 ezer, két gyermek után 1 millió 430 ezer, három gyermek esetében 2 millió 200 ezer, négy vagy több gyermek esetén pedig 2 millió 750 ezer forint lenne a vissza nem térítendő támogatás összege.

Jó tudni azonban, hogy használt lakásra nem vállalható előre 3 gyerek, valamint, hogy használat lakás vásárlása esetén - ellentétben az új lakás vásárlásával vagy építésével - nem lehet az igénylőnek másik lakástulajdona, illetve legfeljebb 50 százalékos tulajdoni hányada lehet másik lakásban, kivéve, ha haszonélvezeti jog terheli a lakást. A kérelem benyújtását megelőző 5 éven belül értékesített lakástulajdon eladási árát pedig a vételár kiegyenlítésére kell használni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Személyes pénzügyek Nagyon sok hitelt kellett felvenniük a magyar családoknak, a bankok is megmozdultak
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:38
Történelmi magasságokban járt januárban a személyi kölcsönökben felvett összeg, lassan azért ezen a piacon is csökkennek a kamatok, de nem minden pénzintézetnél.
Személyes pénzügyek A vagyonunk biztos a családtagjainkhoz kerül, ha történik velünk valami? A Klasszis Klubban kiderül
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 08:11
Bizalmi vagyonkezelés vagy vagyonkezelő alapítvány, netán private banking? Szerencsére ma már szélesebb palettáról választhatnak azok, akik azt szeretnék, hogy haláluk esetén se vesszen el a vagyonuk, ahhoz mindenekelőtt a családtagjaik maradéktalanul hozzájussanak. Lapcsoportunk ma 17 órakor kezdődő Klasszis Klub Live! rendezvényének második panelbeszélgetésén e témát járjuk körbe meghívott szakértőinkkel. Regisztráljon és jöjjön! 
Személyes pénzügyek Adókedvezményt kellene adni azoknak a cégeknek, amelyek támogatják munkavállalóik hosszútávú megtakarításait
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 13:54
A modern társadalmakban a magyar gyakorlattal ellentétben a nyugdíjrendszer legalább három lábon áll. A felelősséget ennek az ellátásnak a működtetéséért az állam, a munkaadó és a munkavállaló együtt vállalja. Ide kellene eljutni. Jelenleg itthon a munkáltatói nyugdíjpillér teljesen hiányzik. A Nyugdíjszerviz legutóbbi adásában Dr. Farkas András a Nyugdíjguru News szerkesztője, alapítója, Karácsony Mihály, a nyugdíjas parlament elnöke és Dr. Horváth Zsófia az MBH Gondoskodás Nyugdíjpénztár üzletfejlesztési vezetője elemezte a magyar nyugdíjrendszer sajátosságait.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - 2024 tavasz, 2. forduló 1. nap
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 07:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny 2. fordulója a Veszprém, Tolna, Vas, Fejér és Pest vármegyei csapatoknak!
Személyes pénzügyek Akár 7 milliót is bukhatunk egy rosszul kiválasztott hitelen
Privátbankár.hu | 2024. március 12. 10:09
Mutatjuk, mennyit kell most fizetni havonta egy lakáshitelért, hatalmas különbségek vannak. És nem mindenkinek ugyanaz a bank adhatja a legjobb ajánlatot.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! 2024 tavasz - 1. forduló
Privátbankár.hu | 2024. március 12. 07:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! 2024 tavaszi diákverseny 1. fordulója a gimnáziumok diákjainak!
Személyes pénzügyek Mennyit ér egy Kossuth-fotó?
Kenessei András | 2024. március 9. 18:26
Ezt a kérdést igazán nem könnyű megválaszolni, hiszen nagyon sok, előzetes feltétele van. Csak néhány, kisegítő kérdést tegyünk fel hozzá! Milyen fotó? Mikor készült? Ki fotózta? Milyen állapotban van (mármint a kép)? Hol és hogyan lehet hozzáférni? És így tovább. Úgyhogy mindenekelőtt adjuk meg a választ könnyítő információt: ez a fotó árverési anyag, az antikvarium.hu 21. online árverésén volt hozzáférhető 222 további tétel társaságában. E tételek kivétel nélkül dedikált könyvek, kéziratok és fényképek voltak, és kivétel nélkül elkeltek.
Személyes pénzügyek Rövid távon megelőzték a bankbetétek az állampapírokat
Privátbankár.hu | 2024. március 8. 10:14
Az állampapírok korábban legyőzhetetelen befektetési formának tűntek. Azonban a csökkenő infláció alaposan átrendezte a viszonyokat.
Személyes pénzügyek Jobban keresik a magasabb összegű lakástakarékokat
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 17:16
Az ügyfelek több mint 61 százaléka a lehető legmagasabb összegben, vagyis havi 50 ezer forintos konstrukcióval indít lakástakarékot az Online Navigátor Kft. adatai szerint, akik az általuk közvetített Erste lakástakarék szerződések megoszlását mutatja be.
Személyes pénzügyek Sérül az Alaptörvényben biztosított szociális biztonsághoz való jog
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 11:02
A csökkenő népességszám és a társadalom idősödése miatt egyre nagyobb terhet jelent az aktív korú lakosságnak az időskori ellátórendszer fenntartása. Míg 1980-ban 20,9 százalék, addig 2022-ben már 31,7 százalék volt az időskorú népesség aktív korú népességhez viszonyított aránya. Folytatódik laptársunk, szintén a Klasszis Média Lapcsoporthoz tartozó Piac&Profit, valamint az Oltalom Rádió közös műsora, a Nyugdíjszerviz Dr. Farkas Andrással és Karácsony Mihállyal. Magyarország első szolgáltató podcastja, ahol minden érintett választ kaphat kérdéseire. Egy műsor, amelynek témái előbb-utóbb minden családban előkerülnek.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG