Hirdetés
Hirdetés

Új lakást akarsz venni? Mutatjuk, mennyire kell a zsebedbe nyúlni!

2017. április 10., 10:46

Csúcsra jár a vállalkozói lakásépítés a fővárosban: jelenleg 391 darab négy vagy több lakásos futó projekt van, melyből 321-ben, összesen 7100 lakást hirdetnek eladásra a beruházók - derült ki az újonnan indult ujotthon.hu portál friss elemzéséből. A vállalkozók által épített fővárosi újlakások 61 százaléka vár jelenleg vevőre, ezek közül minden harmadik a XIII. kerületben, míg minden ötödik a XI. kerületben érhető el.

Új építésű, eladó lakások. Mellette egy már lakott, új társasházi épület a főváros IX. kerületében. Kép forrása: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

Ez nem meglepő, hiszen a legtöbb lakást a vállalkozók ezekben a kerületekben építik vagy itt találhatóak. Az ujotthon.hu szerint 300 ezer Ft/m2 alatt nincs eladó új építésű társasházi lakás a fővárosban, a legdrágább ingatlanokért pedig 1,8 millió forintot/négyzetméter kérnek. A legnagyobb számban 500-700 ezer Ft/m2 között válogathatnak a vevők a vállalkozók által épített új, budapesti társasházi lakáskínálatból.

Élen a XIII. és XI. kerület

A felmérés szerint a legtöbb online piactéren meghirdetett fővárosi lakásprojekt a XIII. kerületben (79 db) és a XI. kerületben (59 db) épül, a tervezett és épülő lakásszám alapján a XI. kerület van az élen (6677 lakás), míg a XIII. kerület a második helyen áll (5547 lakás). A meghirdetett lakások jó része már kivitelezés alatt áll, de számos projekt jelent meg a hirdetési portálokon, amely még a tervezés valamely fázisában tart.

A legnagyobb lakásszámú projektek közül kiemelkedik a városrész léptékű BudaPart a XI. kerületben a Kopaszi gáton, amelynek keretében közel 3 ezer lakást tervez a fejlesztő Property Market Zrt. A Sasad Liget projektben összesen közel ezer lakás épül a fejlesztő Biggeorge Property Zrt. tervei szerint, míg a harmadik helyezett a CORDIA. A cég Sasad Resort nevű projektjének keretében közel 850 lakás épülhet fel a tervek szerint. A felmérésben szereplő három legnagyobb projekt mindegyike a XI. kerületben helyezkedik el, míg a 100 lakásosnál nagyobb beruházások legnagyobb számban a XIII. kerületben épülnek (az összes ilyen léptékű projekt bő egy-harmada).

Hirdetés

A jelenleg még vevőre váró új építésű lakások közül a legtöbb a XI. kerületben található, de a képet árnyalja, hogy itt van a fent említett legnagyobb fővárosi lakásberuházás is, melynek csak az első üteméből (267 lakás) hirdetnek még 57 lakást. Nem panaszkodhatnak azok sem, akik a XIII. vagy a IX. kerületben keresik új társasházi lakásukat, hiszen ezer felett van a még megvásárolható ingatlanok száma ezekben a kerületekben, míg 500-nál több új társasházi lakóingatlan között válogathat, aki a III., a VIII., a X., vagy a szintén keresett XIV. kerületet választaná – foglalta össze Soóki-Tóth Gábor, az ujotthon.hu elemzője.

A projektek száma jellemzően alacsony a sűrűn beépített belső városrészekben, ahol a meglévő beépítés jelentősen korlátozza a fejlesztőket, így például az I. és az V. kerületben. Hasonlóan kis számban jelentek meg társasházi projektek a kertvárosias hangulatú peremkerületekben is, ahol jellemzően tíznél kevesebb beruházást hirdettek meg a fejlesztők.

300.000 Ft/m2 alatt semmi

Szeptember óta 5,5 százalékkal emelkedtek a fővárosi projektek kínálati lakásárai; 641 ezer Ft/m2-ről 677 ezer Ft/m2-re. A legnagyobb mértékű drágulás a VI. kerületben (23,5%), valamint a IV. kerületben (22,5%) mérhető. Széles a spektrum, legalábbis ami a legolcsóbb (322 ezer Ft/m2) és a legmagasabb áron (1,8 millió Ft/m2) kínált ingatlanok fajlagos ára közötti közel hatszoros különbséget illeti.

A kép azonban nem ennyire változatos: az ujotthon.hu felmérése szerint összesen nem több mint tíz projekt kínál még 400 ezer forintos, vagy ennél kedvezőbb fajlagos áron megvásárolható újépítésű társasházi ingatlant a fővárosban. Ez összességében 183 lakást jelent, aminek a felmérés időpontjában (2017 március) már csak harmada volt megvehető. A megfizethető árazású projektek jellemzően a peremkerületekben, Árpádföldön és Cinkotán (XVI. kerület), Kispesten (XIX. kerület), Rákospalotán (XV. kerület) és Soroksáron (XXIII. kerület) találhatók.

Elképesztő árakkal is találkozni

A négyzetméterenként 400 ezer és 500 ezer forint közötti ársávban kínált újépítésű társasházi lakások már jóval több kerületben elérhetők, de jellemzően itt is azért a városhatárhoz közelebb találjuk őket: a III. kerület és Budakalász határában, vagy Újpest (IV. kerület) kertvárosi részén, illetve Alsórákoson (XIV. kerület). Pestszentlőrincen (XVIII. kerület), Rákospalotán (XV. kerület), Pesterzsébeten (XX. kerület), illetve a X. kerület Újhegy városrészében is számos projekt lakásaiból választhatunk ebben az árszegmensben.

Aki a városközponthoz kicsit közelebb keres új lakást ezen az árszinten már Angyalföldön vagy a VIII. kerületben, azon belül a Magdolna negyedben talál eladó újépítésű lakást. Több mint félezer olyan lakás közül választhatunk az ujotthon.hu felmérése szerint ebben a kategóriában, amelyek a vételár megjelölésével szerepelnek az online hirdetési felületeken.

Közel háromszáz lakás érhető el a bűvös 1 millió Ft/m2 felett, zömében a II. kerületben – Pasaréten, Szemlőhelyen, Törökőr és Zöldmál városrészekben – a XII. kerületben, Svábhegyen, Orbánhegyen, Farkasvölgyben, de ebben a kategóriában a XI. kerületi Gellérthegyen és Madárhegyen is akadnak, jellemzően kis lakásszámú projektekben eladó luxuslakások. A magasan árazott lakások másik fókuszterülete Budapesten a pesti belváros, ezen belül az V. kerület (Belváros és Lipótváros), a VI. és VII. kerület Nagykörúton belüli részei (Belső-Terézváros, Belső-Erzsébetváros), de a XIII. kerületi Újlipótvárosban és Vizafogón is elérhető magas presztízsű és ennek megfelelően drága újépítésű lakás. Tavaly szeptemberben a legdrágább lakásért 1,4 millió forintot kértek négyzetméterenként, idén márciusban a rekorder 1,8 millió forintos áron eladó.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

A pénztártól való távozás után – te mersz reklamálni a boltban?

A pénztártól való távozás után – te mersz reklamálni a boltban?

Bár egy friss felmérés szerint valamivel jobb lett a magyarok fogyasztói tudatossága, nemcsak a vásárlók, de a kereskedők se tudják mindig, hogy mi a teendő a reklámació során. A szabályozás évek óta nem változott, mégis kevesen vannak, akik tudják, meddig élhetnek jogaikkal. Az élelmiszerekkel, ruhákkal és cipőkkel van a legtöbb baj.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Napi kommentár - videó

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • április 24
  Fogyasztói bizalmi index
  KSH: Kiskereskedelem (második becslés, február)
  IFO üzleti hangulatindex
  Alcoa (2017 Q1)
  T-Mobile USA (2017 Q1)
  április 25
  MNB: Monetáris Tanács kamatdöntő ülése
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció (20 mrdFt)
  McDonald's (2017 Q1)
  Újlakás értékesítések és építések
  április 26
  Daimler (2017 Q1)
  PepsiCo (2017 Q1)
  Twitter (2017 Q1)
  Boeing (2017 Q1)
  április 27
  Lufthansa (2017 Q1)
  Fogyasztói bizalom (végleges)
  EKB kamatdöntés
  Fogyasztói árindex
  Microsoft (2017 Q1)
  Alphabet (2017 Q1)
  április 28
  KSH: Foglalkoztatottság és munkanélküliség (január–március)
  KSH: Ipari termelői árak (március)
  Fogyasztói árindex
  Munkanélküliségi ráta
  Ipari termelés
  Fogyasztói árindex
  GDP (Q1)

Szavazás

Ön szerint hogyan kellene hívni a 2018-as költségvetést?