Hirdetés
Hirdetés

Valami történik a magyar ingatlanpiacon: vége az őrültek házának?

2017. augusztus 09., 09:18

Kevesebben készülnek már lakást venni vagy építkezni és még a felújításoknál is inkább kivár a lakosság - a GKI friss felmérése szerint az ingatlanpiaci kilátások továbbra is derűlátóak, de már túl vannak a csúcson. A lakásárak még emelkednek, de már egyre többen gondolják úgy, hogy közeleg az őrület vége, és jön a stagnálás.

Lakást vennél? Számold ki, mekkora hitelt kaphatsz, mekkora törlesztőrészletet kell fizetned - hitelkalkulátorok a Privátbankár.hu-n! >>

A GKI fővárosi és országos ingatlanpiaci index értéke is enyhén, 1 ponttal csökkent júliusban az előző negyedévi felméréshez képest. A tavalyi eredményeknél viszont 2-2 ponttal magasabban állnak a mutatók. Az ingatlanpiaci kilátások kissé túl vannak a csúcson, de még mindig alapvetően derűlátást tükröznek a gazdaságkutató szerint.

A fővárosi és a magyarországi ingatlanpiaci index egy számba sűríti az egyes részpiacok (a lakás-, az iroda-, az üzlethelyiség- és a raktárpiac) következő egy évben várható helyzetére vonatkozó várakozásokat, s ezzel összefoglaló képet ad az ingatlanpiaci kilátásokról.

Hirdetés

Lakáspiac: a vidéki lendület megtört

A lakáspiaci index az ingatlanos cégek illetve a lakosság várakozásait sűríti egyetlen számba. Míg a budapesti index csaknem 3 ponttal emelkedett, az ország egészére vonatkozó mutató bő 1 ponttal csökkent. Az egy évvel ezelőttinél a budapesti index 3, az országos 7 ponttal került lejjebb. Az országos index 7 negyedéves mélypontra jutott.

A válaszadó ingatlanokkal foglalkozó vállalkozások körében a következő 12 hónapra vonatkozó várakozások a fővárosi agglomerációban és a nyugati régióban javultak, a keletiben viszont romlottak. Budapesten csaknem minden lokáció esetében javultak a várakozások. Keleten csak a panellakások esetében nem történt romlás, nyugaton csak a családi házaknál volt pozitív elmozdulás.

A lakásvásárlásra és építésre vonatkozó lakossági várakozások – január és április után – júliusban is romlottak valamelyest. Az előző negyedévhez képest mind a biztos (tehát, akik a következő egy évben biztosan elindítanak egy vásárlási vagy építési tranzakciót), mind a valószínű szándékú körben is csökkenés következett be. Ezek a várakozások 7 negyedéves mélypontjukra estek vissza.

A lakásfelújításra és korszerűsítésre készülők száma is csökkent valamelyest - a GKI szerint kivárnak a tulajdonosok.

Még mindig emelkednek az árak - de megtört a lendület

A használt lakások várható áremelkedési ütemét illető várakozások Budapesten nem sokat csökkentek az egy negyedévvel ezelőttihez képest. Idén áprilisban a válaszadók 47%-a számított tovább emelkedő árakra, most 38%-uk. A stagnáló árakra számítók aránya ugyanekkor 50-ről 59%-ra emelkedett. A főváros egészét jellemző, a következő egy évre várt átlagos árnövekedés most is a 2-3% közötti sávban helyezkedik el. A keleti és nyugati régióban a várható áremelkedés üteme gyakorlatilag nem változott (most is mindkettő 2% körüli).

A lakásáraknak a következő 12 hónapban várható változása, 2017. július
százalékban a jelenlegi árakhoz képest - zárójelben az előző - 2017. áprilisi - felmérés adatai
Nem panel társasházi lakások 3 (3,6)
Budai zöldövezet 3 (5)
Egyéb Buda 3 (5)
Pesti belváros 4 (5)
Pesti zöldövezet 3 (2)
Egyéb Pest 2 (1)
Panellakások - Észak-Pest 2 (1)
Panellakások – Dél-Pest 1,5 (1)
Panellakások – Buda 2,5 (2)
Családi házak – Pest 3 (1,5)
Családi házak – Buda 1,5 (3)
Budapest összesen 2,5 (2,9)

Építési telkek: dinamikus áremelkedés

A GKI telekpiaci indexeinek értéke a jelen felmérés során a fővárosra vonatkozóan 4, az ország egészét illetően 7 ponttal mérséklődött az előző felméréshez képest. Az építési telkek ára várhatóan 6-7%-kal emelkedik a következő egy esztendőben.

Irodapiac: a jókedv fennmaradt

2017 júliusában a GKI irodapiaci indexeinek értéke a fővárosra vonatkozóan hibahatáron belül (azaz kevesebb, mint 1 ponttal), az ország egészére vonatkozó mutató bő 1 ponttal emelkedett az egy negyedévvel ezelőttihez képest. Éves összevetésben a budapesti jelzőszám 4, az országos 2 ponttal nőtt. Az irodapiacon tehát fennmaradt, sőt icipicit emelkedett a derűlátás. Budapesten és környékén a bérleti díjak 6% körüli emelkedésére lehet számítani a következő egy évben, míg vidéken nem várható díjemelkedés.

Üzlethelyiség-piac: business as usual

A jelen felmérés során az üzlethelyiség-piaci indexek értéke a fővárosi agglomerációra vonatkozóan lényegében nem változott, míg az ország egészét jellemző mutató 1 ponttal csökkent. Az egy évvel ezelőtti szintet az előbbi jelzőszám 5, az utóbbi 8 ponttal haladja meg. A bérleti díjak Budapesten várhatóan 4%-kal nőhetnek, vidéken inkább stagnálásra lehet számítani.

Logisztikai ingatlanpiac: negatív korrekció

A GKI raktárpiaci indexei az előző felmérés során tízéves csúcsra jutottak, a mostani eredmények negatív korrekcióra utalnak: a budapesti 7, az ország egészére vonatkozó csaknem 2 ponttal csökkent áprilishoz képest. Éves összevetésben az előbbi 1, az utóbbi 7 pontos növekedést jelez. A bérleti díjak a következő egy évben várhatóan 3-4%-kal emelkedhetnek.

Az ingatlanok eladási árának következő 12 hónapban várható változása, 2017. július
százalékban a jelenlegi árakhoz képest – zárójelben az előző - 2017. áprilisi - felmérés adatai
Budapest Kelet-Magyarország Nyugat-Magyarország Országos átlag
Használt lakás 2,5 (2,9) 2,3 (2,2) 2 (2) 2,3 (2,4)
Új lakás 6 (6) 4 (7) 6 (5) 5 (6)
Iroda 3 (4,5) 2 (3) 1 (3) 2 (3,5)
Üzlethelyiség 4 (5) 1 (1) 1,5 (3) 2,2 (3)
Raktár 3 (2) 4 (3) 4 (3) 3,7 (2,7)
Építési telek 7 (4) 6 (8) 6 (3) 6,3 (5)
Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

A csodás olajvagyonra fáj a foguk? Amerika lerohanna egy épülő diktatúrát

A csodás olajvagyonra fáj a foguk? Amerika lerohanna egy épülő diktatúrát

Egyre veszélyesebbé válik a helyzet Venezuelában, ráadásul már az amerikai elnök is lerohanással fenyegeti a jelenlegi legnagyobb ismert olajtartalékkal rendelkező dél-amerikai országot. Közbeszólhatnak más nagyhatalmak, vagy Trump mehet rendet rakni a diktatúra alatt szenvedő Venezuelába? Fellegi Tamással, a Privátbankár.hu elemzőjével beszélgettünk.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Napi kommentár - videó

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • augusztus 14
  Ipari termelés (11:00)
  Ipari termelés (év/év)
  augusztus 15
  KSH: mezőgazdasági termelői árak (június)

  GDP (negyedéves, előzetes adat)
  Kiskereskedelmi forgalom (június)
  Bankszünnap
  Bankszünnap
  augusztus 16
  KSH: GDP (második negyedév, előzetes adat)
  GDP (előzetes adat, második negyedév)
  Olajtartalékok
  augusztus 17

  Munkanélküli segély adatok
  Első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók
  augusztus 18
  Termelői árak (június)

Szavazás

Ön szerint létezik globális felmelegedés?