5p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az év elején is tovább folytatódott a tavaly novemberben indult trend: bár kisebb ütemben, de tovább emelkedtek az árak a Privátbankár Árkosár-felmérése szerint. Többet kellett fizetnünk a hiperekben, mint egy hónappal és egy évvel ezelőtt. De mennyit fizetnek az ételallergiával élők, ha számukra is fogyasztható termékeket akarnak venni? Idei első felmérésünkben ennek is utánajártunk.

Mint ahogyan 2007 februárja óta minden hónapban, 2016 januárjában (egészen pontosan január 6-án) is ellátogattunk három hipermarketlánc egy-egy egységébe, hogy megnézzük, miként alakult 30 termékből álló minta-élelmiszerkosarunk ára az előző hónaphoz és az előző évhez képest.

Míg tavaly decemberben olcsóbban úsztuk meg a bevásárlást, mint azt megelőzően, ezt most nem tudjuk elmondani. 2016 januárjában csak az Auchan nem emelt az árain, a másik két hipermarket-láncnál is kisebb áremelkedést mértünk decemberhez képest. De talán ez nem is olyan nagy meglepetés, ha a decemberi akciók és a karácsony után nézzük az árakat. Míg az Auchan 0,5 százalékkal mérsékelte az árait, addig a Tescoban 0,4, az Intersparban 0,7 százalékkal került többe a vásárlás, mint előző hónapban.

Bár nem sokkal, de decemberhez képest hajszállal többet fizettünk: 0,2 százalékkal, azaz 40 forinttal volt több a számla vége,  mint 2015 utolsó nagybevásárlásánál.

Ha éves távlatban vizsgáljuk meg a számokat, azt tapasztaltuk, hogy az Intersparban tölthettük meg legdrágábban a kosarunkat, az Auchan 1,8, a Tesco 4,7 százalékkal adta drágábban a 30 termékből álló mintakosarunkat. Éves összehasonlításban így 3,8 százalékos (674 forintos) áremelkedés történt. Ugyanakkor tegyük hozzá, a novemberi 9,2 és a decemberi 7,2 százalékos dráguláshoz képest azért ez mégis szerényebb növekedést jelent.

Maradt a sorrend

Az Auchan decemberben visszavett elsőségét januárban is tartani tudta, ismét itt tudtuk a legolcsóbban megúszni a bevásárlást: 17 544 forintot hagytunk a kasszánál a vásárlás végén.  A három áruház átlaga pedig 18 321 forint lett.

De most sem győzzük hangsúlyozni, ha minden terméket ott vásárolnák meg, ahol a legolcsóbb, ami szinte lehetetlen feladat lenne, 1786 forinttal fizetnénk kevesebbet bevásárlásunk végén.

Az árak változása az előző év azonos időszakához képest, azaz a Privátbankár.hu éves árindexe

Mi lett olcsóbb? Mi drágult?

Míg decemberben komolyabb áremelkedést csak a húsnál (14%) mértünk, januárban másik három termék drágult 10 százaléknál is jobban: a csokoládé 16, a tojás és a jeges tea is 11 százalékot drágult egy hónap alatt. Meglepően sokkal, közel 20 százalékkal került kevesebbe a tej januárban, mint 2015 utolsó hónapjában, de éves összehasonlításban is ennyivel (20%) kerül kevesebbe, mint tavaly ilyenkor.

A KSH csütörtökön közli az infláció 2015 decemberi alakulásáról szóló adatait, de megtudjuk azt is, hogy tavaly egész évben hogyan alakult az árindex.

Ugyanakkor rossz hír, hogy tavaly januárhoz képest brutálisan sokat drágult az alma és a burgonya. Előbbi 68, utóbbiért pedig 58 százalékkal fizettünk többet, mint 2015 elején. 20 százalék feletti drágulást mértünk a rizs, a csoki és a cukor esetében is.

Éves szinten 10 százalék feletti drágulás volt az olajnál (18%), a húsnál (12%), a szeszes italoknál (14%) és a rizsnél (11%). 10 százaléknál nagyobb árcsökkenést pedig a fent említett tej (-19%) mellett a túró rudinál (-14%) mértünk.

Havi legolcsóbbak

Januárban annak próbáltunk utánajárni, mekkora kínálatot találnak azok a vásárlók, akik valamilyen ételallergia miatt nem ehetik a hagyományos ételeket. Így esett a választásunk

  • a gluténmentes lisztre,
  • a laktózmentes tejre
  • és a tojásmentes spagettire.

És mit tapasztaltunk? Az áruházakban egyébként jellemzően egy helyen gyűjtik a bioélelmiszereket és a speciális étrendet követők számára elérhető élelmiszereket (ezekben egyébként annyi a közös, hogy piszkosul drágák). Ez azt jelenti, hogy  például a gluténmentes lisztkeverékeket még véletlenül sem a liszteknél fogjuk megtalálni, hanem a "különleges áruk szigetén" - cserébe egy helyen megtalálhatnak a vásárlók mindent, amit a számukra megfelelő élelmiszerek csoportjából az adott áruházban forgalmaznak.

Hogyan számoltunk? Kosaras módszertan >>

Talán épp rosszkor jártunk az Intersparban, de gluténmentes kenyérlisztet nem találtunk. Kizárólag a Spar saját márkás gluténmentes pizza és süteménylisztje volt a polcokon, mindkét termék azonos, 849 forintos áron volt kapható, ami bár kedvező ár, lássuk be, nem egészen az, amiből például kenyeret lehetne sütni egy gluténérzékenynek.

Az Auchanban is jó áron, 699 forintért lehetett megtalálni a kenyérsütéshez jó Glutenix alfa-mix lisztet, míg a Tescóban 1199 forintos áron találtuk a legolcsóbb speciális lisztet.

Laktózmentes tejből mindhárom hiperben találtunk, a legolcsóbbat a Tescóban: az 1 literes,  1,5 százalékos zsírtartalmú tejet 269 forintért kínálták. Az Auchanban 298 forintért, míg az Intersparban 299 forintért lehetett találni.

Tojásmentes spagettit pedig 199 forintért tudtunk venni az Auchanban és az Intersparban egyaránt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Nekiment a Temunak a legendás márka
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. április 18. 08:42
Régi gondja a legismertebb márkáknak, hogy a hamisítók olyan árukkal bombázzák a vásárlókat, amelyek nagyon hasonlítanak legendás termékeikre, és a végeláthatatlan pereskedés nem segít rajtuk.
Vásárló Példátlan lépésre szánta el magát a magyar Penny tulajdonosa: teljesen új boltot nyitott Berlinben
Buksza blog | 2024. április 17. 10:43
A vegán étkezés egyre inkább „divatba jön”, ha lehet így fogalmazni, amivel igyekeznek lépést tartani az élelmiszergyártók is. Eljött az ideje annak, hogy a kiskereskedők is csatasorba álljanak.
Vásárló Egyértelmű mondás jött a magyar Tesco sorsáról
Buksza blog | 2024. április 16. 07:29
Bár legutóbb a Sparral csapott össze a kormány, de a Tesco is az "örök" felvásárlási célpontok között szerepel. Úgy tűnik, marad ebben a státuszban.
Vásárló Környezetvédelem a társasjáték csomagolásoknál
Márkázott tartalom | 2024. április 11. 09:41
Egyre gyakoribb, hogy a társasjátékok esetében is mind inkább odafigyelnek a csomagolásra. Ezzel előtérbe került az a törekvés, hogy ez az iparág is egyre “zöldebb” legyen. Kérdés persze, hogy a játékok minőségére és sérülékenységére mindez nincs-e negatív hatással?
Vásárló Észrevette? Szép csendben tovább kúszik felfelé a családi nagybevásárlás ára
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2024. április 10. 05:44
Idén szinte minden hónapban drágább lett egy kicsit a nagybevásárlás, nincs ez másképp áprilisban sem - megint feljebb kúsztak az árak az előző hónaphoz képest. Tavaly ilyenkor viszont még drágábban vásárolhattunk, így a bázishatás továbbra is kitart: éves szinten árcsökkenésről számolhatunk be, és pár hónapig ez így is marad még. Míg azonban 2 évvel ezelőtt még a 30 ezer forintos kosárérték is brutálisan drágának tűnt, most a 35 ezer is realitás. Itt a Privátbankár legfrissebb Árkosár-felmérése.
Vásárló Vége lett a marakodásnak, visszatértek a kiebrudalt termékek a carrefouros polcokra
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 12:51
Róka fogta csuka, csuka fogta róka helyzetbe kerültek a kiskereskedők és a legismertebb élelmiszer- és italmárkák tulajdonosai azzal, hogy a felek médiapartnerekké is váltak.
Vásárló Új frontot nyitott a Temu
Buksza blog | 2024. április 8. 11:51
A Temu csak másfél éve jelent meg a Kínán kívüli online piacon, ám máris csavar egyet azon a stratégián, hogy nagyon alacsony áraival elszívja a vevőket versenytársaitól.
Vásárló Megbukott a kísérlet a boltok pénztárainál
Buksza blog | 2024. április 8. 08:55
Az áruházláncok folyamatosan keresik a módját annak, hogy összekapcsolják a várlást és a mobilfizetési lehetőségeket, ám úgy tűnik göröngyös útra léptek kísérleteikkel.
Vásárló Hogyan befolyásolja a máj egészsége az epe működését?
Márkázott tartalom | 2024. április 5. 19:01
Az emberi test egy meglehetősen komplex felépítésű rendszer, melynek a működését még máig sem sikerült a tudósoknak teljes egészében megfejtenie. Az azonban már világos, hogy szinte minden mindennel összefügg, és ha egy szerv működése rendellenessé válik, az akár a teljes szervezetre, fizikai és mentális állapota is kihathat.
Vásárló Mit jelent valójában a szeretet, és hogyan függ össze az önzetlenséggel?
Márkázott tartalom | 2024. április 5. 10:17
Tetszik vagy sem, voltaképpen az egész életünk egy olyan út, amin folyamatosan fejlődünk, részben az eleve bennünk lévő vonásokból kiindulva, másrészt az életünk ránk gyakorolt hatásai által.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG