5p
Úgy tűnik, nemcsak az év első hónapja tartogat mindig áremelkedést. Mind éves szinten, mind előző hónaphoz képes komolyabb drágulást tapasztaltunk szokásos Árkosár felmérésünkben. Hol úsztuk meg a legolcsóbban a nagybevásárlást? Melyik hipermarket emelte a legtöbbet az árain? Mennyivel drágultak az élelmiszerek? Azt is megnéztük, mi lett a vége a tavalyi mézbotránynak.

Szokásunkhoz híven, február elején (egészen pontosan február 9-én, kedden) ismét nyakunkba vettük három hipermarketlánc egy-egy üzletét, hogy ebben a hónapban is megnézzük, hogyan alakult 30 termékből álló mintakosarunk ára az előző hónaphoz és tavaly februárhoz képest.

Az árak változása az előző év azonos időszakához képest,
azaz a Privátbankár.hu éves árindexe

Mennyivel drágultak a hipermarketek?

Rossz hír, hogy az év első hónapjához viszonyítva is 1,5 százalékot nőttek az árak, így valamelyest többet kellett fizetnünk mintakosarunkért, mint januárban. Éves távlatban nagyobb volt a drágulás. Az elmúlt hónapok trendje februárban is folytatódott: magasabb árakat mértünk, mint az előző év azonos időszakában. Egészen pontosan 4,5 százalékkal emelkedtek az árak tavaly februárhoz képest.

A három hiper közül mindegyikben drágulást mértünk. Az Auchanban 3,2 százalékkal volt magasabb számla vége, mint egy hónappal korábban. Az Intersparban 0,9 százalékos, a Tescoban pedig 0,5 százalékkal kellett többet fizetnünk, mint egy hónappal ezelőtt.

Így az általunk vizsgált három áruháznál a legolcsóbb és a legdrágább között 1074 forint volt a különbség a nagybevásárlásnál.

Ha éves távlatban nézzük az árakat, komolyabb áremelkedést tapasztalhatunk mindhárom láncnál. Tavaly februárhoz képest mindegyik hipernél nőttek az árak: 4,5 százalékkal került többe a nagybevásárlás, mint egy évvel ezelőtt.

A legnagyobb drágulás egy év alatt az Intersparnál (5,1 százalék) volt, a Tesco is majdnem ekkora volt az áremelkedés (5 százalék), az Auchan 3 százalékkal emelt árain mintakosarunk szerint. Az élelmiszerkosár átlagára így 18 593 forint volt februárban.

De minden felmérésnél elmondjuk, így most is: természetesen akkor járnánk a legjobban, ha mindent ott vennénk meg, ahol a legolcsóbb. Ez igencsak nehezen lenne kivitelezhető, de ha nem sajnálnánk rá az energiát és az időt, akkor 17 139 forintba kerülne a nagybevásárlás és 1454 forintot spórolhatnánk az átlagárhoz képest.

Az Auchan, a Tesco és az Interspar átlagára

Mi drágult? Mi lett olcsóbb?

10 százaléknál nagyobb árnövekedést havi átlagban a tejnél (27 százalék) a banánnál (16 százalék) és a sajtnál (11 százalék) mértünk.

A KSH csütörtökön közli az infláció januári alakulásáról szóló adatait.

Ennél rosszabb hír, hogy egy év távlatában még több termék ára ugrott meg, nem is kevéssel: elképesztően sokat drágult a krumpli (69 százalék), a rizs (42 százalék), a cukorért is többet (31 százalék) kell adnunk, de az olaj (24 százalék), a csokoládé és az alma (21 százalék) is nagyot drágult.

Kevesebbet kellett viszont adnunk a húsért és a tésztáért (-13 százalék), a kávéért és a teáért (-12 százalék), mint januárban. Éves távlatban 10 százaléknál nagyobb árcsökkenést csak a teánál mértünk: itt is 12 százalékos volt az árcsökkenés egy év alatt.

Havi legolcsóbbak

Mint mindig, most is kiválasztottunk három terméket, amelyek esetében külön megnéztük az árakat. Választásunk ezúttal

  • a vajra
  • a mézre
  • és az olívabogyóra esett.

Miért a vajat? Miután a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal nemrég 33 vajat vizsgált meg minőségi szempontból, úgy döntöttünk, megnézzük, mennyiért kaphatunk olcsó vajat.

Hogyan számoltunk? Kosaras módszertant itt találja >>

Bár a Nébih felmérése az Auchan saját márkás vaját hozta ki első helyen, az említett áruházban nem ezt találtuk a legolcsóbbnak: 119 forintért lehetett kapni a 10 dekás, Globetti márkájú, csökkentett zsírtartalmú vajat. Az Intersparban 149 forint volt a legolcsóbb vaj, szintén 10 dekás, a Tescóban pedig a saját márkás vajat kínáltál a legkedvezőbb áron, 175 forintért.

Mi lett a mézbotrányból?

Második havi legolcsóbb termékünk a méz lett. Az elmúlt hónapok botrányai, az importmézek, a kínai ipari mézek és mindezek következményeként a magyar gazdák tiltakozásai után a boltok polcairól lekerültek ezek a gyanúsan olcsó mézek.  Utoljára tavaly novemberi Árkosár-felmérésben vettük szemügyre, milyen mézeket lehet kapni a hazai boltokban. Akkor az összes olcsó termék EU-n belülről és EU-n kívülről származó mézek keveréke volt.

Eltelt néhány hónap, így újra megnéztük, mi történt a mézpiacon. Jó hír, hogy mézből széles volt a választék a boltok polcain, és úgy tűnik, eltűntek a feltűnően olcsón árult, méznek nevezett ipari hulladékok. Az Auchanban például valamennyi üvegen szerepelt a „Magyar Termék” matrica. Itt egyébként a virágméz kilóját 1639 forintért adták, az akácmézet 2653 forintért lehetett kapni, mindkettő az Auchan saját márkás terméke volt.

A Tescóban a legolcsóbb vegyes virágméz kilónkénti ára 1822 forint volt. Az Intersparban a 900 grammos virágméz 1799 forint, ugyanilyen kiszerelésű akácméz pedig 2899 forint volt. Azaz itt a virágmézet 1999, az akácmézet 3221 forintos kilós áron kínálták.

Harmadik havi legolcsóbb termékünknek az olívabogyót választottuk. Az Auchanban a Spanyolországból származó olívabogyót találtuk a legolcsóbbnak: 763 forintba került 580 grammos kiszerelés, azaz a kilós ár 1316 forintra jön ki.  A Tesco a pimiento paprikával töltött olívabogyót 1561 forintos kilónkénti áron adta, az Intersparban a saját márkás, zöld, magos olívabogyó volt a legkedvezőbb: 319 forintba került egy 180 grammos üveg.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Végleg vége a jó világnak: a 60 százalékos drágulás lassan megérkezhet a boltokba
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 15:06
A csokoládé olyan szenvedélye az embereknek, hogy az elmúlt hónapokban képes volt rácáfolni a legalapvetőbb közgazdasági törvényre, a kereslet és kínálat önszabályozó mechanizmusának működésére.
Vásárló Kellemetlen áremelkedésre ébredhetnek szerdán a magyar autósok
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 12:47
Drágul a benzin a húsvéti ünnepek előtt. 
Vásárló Hiába van vasszigor a magyar diszkontokban, erre jutott a legújabb Privátbankár Diszkont Árkosár-felmérés
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. március 25. 05:44
Februárhoz képest 1,9 százalékkal nőtt a Privátbankár Diszkont Árkosarában szereplő termékek átlagára. Októberhez képest viszont bő 4 százalékos a csökkenés.
Vásárló Újra napirendre került a vasárnapi boltzár, a szomszédban
Buksza blog | 2024. március 24. 16:09
Könnyen lehet, hogy kellemetlen meglepetés érheti hamarosan a Romániába utazó magyarokat, ugyanis a bukaresti kormányt azt fontolgatja, hogy bevezeti a boltok kötelező vasárnapi zárva tartását.
Vásárló „Eldugják” a csokit a vásárlók elől egy diszkontláncban
Privátbankár.hu | 2024. március 23. 12:46
Az áruházak egyik vásárlásra csábító trükkje, hogy a pénztárak futószalagjai fölötti polcokon csábító apróságokat kínálnak a vevőknek ösztönözve az impulzus vásárlást. Ez megváltozhat a jövőben.
Vásárló Pórul járt a Tesco, a Lidl jött ki jól a veszekedésből
Buksza blog | 2024. március 21. 10:16
Mélyen a zsebébe kell nyúlnia a Tescónak azt követően, hogy a fellebbviteli bíróság is úgy találta, megtévesztő, ha úgy reklámozza Clubcardjának árait, mintha azok a Lildlénél is kedvezőbbek lennének.
Vásárló A romániai vásárlók nem ismernek tréfát
Privátbankár.hu | 2024. március 20. 15:21
Romániában győzelemre állnak a hazai élelmiszerek. Az ottani vásárlók többsége azokat választja a külföldi termékek helyett. Előbb leveszik a polcról a helyben termelt árut és csak utána nézik meg az árát. 
Vásárló Az osztrák nyugdíj igénylése
Márkázott tartalom | 2024. március 20. 09:47
Amennyiben életünk során nem csak Magyarországon dolgoztunk, hanem más országokban is, akkor jó tudni, hogy ezekből az országokból is számíthatunk nyugdíjkifizetésre. Ha Ausztriában dolgoztunk, akkor attól függően, hogy ez az időtartam mennyi volt, kaphatunk nyugdíjat egyenesen az osztrák nyugdíjfolyósítótól, vagy a magyar nyugdíjunkat emeli meg ez az időszak. Cikkünkben segítséget nyújtunk az osztrák nyugdíjrendszer megismeréséhez.
Vásárló Megváltozhatnak az áruházak, 237 000 milliárd forintból
Buksza blog | 2024. március 19. 08:36
Az EU rendületlenül alkotja azokat az új szabályokat, amelyek célja a kontinens iparának támogatása a fenntarthatóvá válásban és a digitalizálás elsajátításában. A kiskereskedelem is beállt a sorba.
Vásárló Fordulat az Ikeánál, már látszik, mire számíthatnak a magyar vásárlók
Privátbankár.hu | 2024. március 16. 16:19
Az Ikea vissza akarja hozni az elmúlt évek drasztikus inflációja előtti időszakot, ez pedig az árak jelentős csökkentését helyenként akár a profit rovására is.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG