4p
Sok Tesco nyitva lesz, az összes Aldi, néhány Spar, a legtöbb Auchan és Penny Market, Hervis. Még nem lesz Lidl, Media Markt és Ikea, de a plázákban sok kis üzlet kinyit majd, amely eddig nem tehette. A Tesco-ban olyan alkalmazottak dolgoznak majd, akik ezt önként vállalták. Sokan a törvénymódosítás miatt nyitnak ki, de vannak olyanok is, amelyek már korábban is ezt tervezték.
MTI Fotó: Mohai Balázs

A Tesco-Global Áruházak Zrt. pénteken azt közölte az MTI-vel, hogy április 17-én, vasárnap áruházai közül 147-et megnyit a vásárlók előtt, miután pénteken kihirdették és szombaton hatályba lép a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzésre vonatkozó egyes törvények módosításáról szóló törvény.

Az érintett áruházak vasárnap reggel 6 - bizonyos áruházak reggel 5 - és este 10 óra között várják a vásárlókat. Az áruházakban kizárólag azok a munkatársak dolgoznak majd, akik önként vállalták a vasárnapi munkavégzést - hangsúlyozta a cég.

Aldi

Az Aldi Magyarország „a vásárlói igényekre tekintettel” vasárnap kinyitja mind a 108 áruházát, miután hatályba lép a vasárnapi zárva tartás visszavonásáról szóló törvény. Az Aldi üzletei április 17-től vasárnaponként 8 és 18 óra között lesznek nyitva. Az Aldi 2008-ban nyitotta meg első áruházát Magyarországon, jelenleg több mint 2000 magyar munkavállalót foglalkoztat.

Spar

A Spar Magyarország Kereskedelmi Kft. fokozatosan vezeti be új nyitvatartási rendjét, így április 17-én csak a már korábban is betervezett 67 egység tart nyitva - közölte a társaság. Öt olyan Spar szupermarket várja majd a vásárlókat, amely a most hatályát vesztő törvény szerinti egy szabadon választható vasárnapi napot április 17-én kívánt felhasználni. Az üzletek szándékukat már korábban bejelentették.

Ezeken az áruházakon kívül az a 11 Spar üzlet és 51 Spar express koncepciójú OMV-shop tart nyitva, amelyek a vasárnapi boltzárra vonatkozó törvény hatálya alatt is folyamatosan nyitva lehettek. A Spar Magyarország hálózatát jelenleg 32 Interspar hipermarket, 344 Spar és City Spar szupermarket, valamint 87 franchise áruház alkotja.

Auchan, Lidl

Az Auchan április 17-én, vasárnap reggel 8 és 20 óra között nyitva tartja 14 áruházát. Az Auchan Magyarország Kft. 19 áruházat és 18 diszkont üzemanyag-töltőállomást üzemeltet, csaknem 7000 embert, köztük több mint 360 megváltozott munkaképességű dolgozót foglalkoztat Magyarországon.

A Lidl Magyarország azt közölte, megvizsgálta a boltok működési rendjét. A csaknem 4000 dolgozó érdekeit képviselve, az elkészült heti munkaidő-beosztásokat tiszteletben tartva úgy döntöttek, hogy most vasárnap még nem nyitják ki az üzleteket. A törvény hatályba lépése után a Lidl az abban foglaltaknak megfelelően fog eljárni – írták.

Media Markt, Ikea

A Media Markt csütörtökön arról tájékoztatta az MTI-t: ahhoz, hogy megteremtsék a vasárnapi nyitvatartás optimális feltételeit, egyeztetésre van szükség dolgozóikkal. Ha az új törvény hatályba lép és az egyeztetések is lezajlanak a következő napokban, akkor jövő vasárnap, tehát április 24-én már az ország összes Media Marktja nyitva lehet.

Az Ikea lakberendezési áruházlánc azt közölte, hogy most vasárnap még nem nyit ki, a cég jelenleg vizsgálja, hogy az elfogadott törvényjavaslathoz igazodva mikortól alakíthatja át a működését úgy, hogy a hét minden napján biztosíthassa a vásárlás lehetőségét.

Penny, Hervis

A Penny Market azt a döntést hozta, hogy valamennyi üzletük reggel 8-tól 18 óráig nyitva tart vasárnap. Ugyanakkor ezen a vasárnapon a munkavégzés kizárólag önkéntes alapon történik, amelyért a törvényi mértéknél lényegesen magasabb, 200 százalékos pótlékot fizetnek.

A Hervis sportszer- és sportruházati lánc 27 magyarországi üzletéből 5 fővárosi és 15 vidéki bolt már most vasárnap nyitva lesz a többi Hervis áruház pedig jövő vasárnap csatlakozik a heti hét napos nyitvatartáshoz. A társaság közleménye szerint a dolgozók körében is népszerű a kormány döntése, a legtöbb üzletben több önként jelentkező is volt a vasárnapi munkára.

És a plázák?

Több bevásárlóközpont hivatalos honlapján jelezte, hogy egyes boltjaik már most vasárnap nyitva lesznek, így többek között a budapesti Árkád, a MOM Park, az Aréna Plaza, a Csillagvár és az Ázsia Center. A Magyar Bevásárlóközpontok Szövetsége (MBSZ) az MTI megkeresésére pénteken közölte: a kereskedők visszajelzése szerint a többségük nyitni akar. Az egyes üzletek megnyitása az érintett kereskedő döntésén is múlik, erről a központok nem tudnak konkrét tájékoztatást adni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Kellemetlen áremelkedésre ébredhetnek szerdán a magyar autósok
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 12:47
Drágul a benzin a húsvéti ünnepek előtt. 
Vásárló Hiába van vasszigor a magyar diszkontokban, erre jutott a legújabb Privátbankár Diszkont Árkosár-felmérés
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. március 25. 05:44
Februárhoz képest 1,9 százalékkal nőtt a Privátbankár Diszkont Árkosarában szereplő termékek átlagára. Októberhez képest viszont bő 4 százalékos a csökkenés.
Vásárló Újra napirendre került a vasárnapi boltzár, a szomszédban
Buksza blog | 2024. március 24. 16:09
Könnyen lehet, hogy kellemetlen meglepetés érheti hamarosan a Romániába utazó magyarokat, ugyanis a bukaresti kormányt azt fontolgatja, hogy bevezeti a boltok kötelező vasárnapi zárva tartását.
Vásárló „Eldugják” a csokit a vásárlók elől egy diszkontláncban
Privátbankár.hu | 2024. március 23. 12:46
Az áruházak egyik vásárlásra csábító trükkje, hogy a pénztárak futószalagjai fölötti polcokon csábító apróságokat kínálnak a vevőknek ösztönözve az impulzus vásárlást. Ez megváltozhat a jövőben.
Vásárló Pórul járt a Tesco, a Lidl jött ki jól a veszekedésből
Buksza blog | 2024. március 21. 10:16
Mélyen a zsebébe kell nyúlnia a Tescónak azt követően, hogy a fellebbviteli bíróság is úgy találta, megtévesztő, ha úgy reklámozza Clubcardjának árait, mintha azok a Lildlénél is kedvezőbbek lennének.
Vásárló A romániai vásárlók nem ismernek tréfát
Privátbankár.hu | 2024. március 20. 15:21
Romániában győzelemre állnak a hazai élelmiszerek. Az ottani vásárlók többsége azokat választja a külföldi termékek helyett. Előbb leveszik a polcról a helyben termelt árut és csak utána nézik meg az árát. 
Vásárló Az osztrák nyugdíj igénylése
Márkázott tartalom | 2024. március 20. 09:47
Amennyiben életünk során nem csak Magyarországon dolgoztunk, hanem más országokban is, akkor jó tudni, hogy ezekből az országokból is számíthatunk nyugdíjkifizetésre. Ha Ausztriában dolgoztunk, akkor attól függően, hogy ez az időtartam mennyi volt, kaphatunk nyugdíjat egyenesen az osztrák nyugdíjfolyósítótól, vagy a magyar nyugdíjunkat emeli meg ez az időszak. Cikkünkben segítséget nyújtunk az osztrák nyugdíjrendszer megismeréséhez.
Vásárló Megváltozhatnak az áruházak, 237 000 milliárd forintból
Buksza blog | 2024. március 19. 08:36
Az EU rendületlenül alkotja azokat az új szabályokat, amelyek célja a kontinens iparának támogatása a fenntarthatóvá válásban és a digitalizálás elsajátításában. A kiskereskedelem is beállt a sorba.
Vásárló Fordulat az Ikeánál, már látszik, mire számíthatnak a magyar vásárlók
Privátbankár.hu | 2024. március 16. 16:19
Az Ikea vissza akarja hozni az elmúlt évek drasztikus inflációja előtti időszakot, ez pedig az árak jelentős csökkentését helyenként akár a profit rovására is.
Vásárló Extrém ízeket kaphatnak a kenyerek
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. március 16. 11:36
A margetingguruk legújabb ötlete, hogy kézzelfoghatóvá, pontosabban ízlelhetővé teszik az emberi érzelmeket, amihez a mesterséges intelligenciát hívták segítségül. Kiderül, beveszik-e ezt az emberek.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG