4p
Ezúttal a magyar foglalkoztatottak száma csökkent és a románoké nőtt szeptemberben Ausztriában, ám ha egy évre tekintünk vissza, akkor még mindig leginkább a magyarok tudtak elhelyezkedni, mintegy 6600 új állást szereztek meg. Németországban közel tízezer magyar talált munkát egy év alatt, és alig van az ott élő magyarok körében munkanélküli.

Szeptemberben egész Ausztriában mintegy 12 800 fővel dolgoztak kevesebben, mint egy hónappal korábban, ez azonban főleg az idegenforgalmi holtszezon beköszönte miatt lehetett így. A társadalombiztosítottak statisztikájából kitűnik, hogy egy év alatt, szeptembertől szeptemberig viszont 54 400 új munkahely keletkezett szomszédainknál. Ebből mintegy 36 800 helyet külföldiek töltöttek be.

Szeptemberben is az történt, hogy miközben az összes betöltött állások száma csökkent, az alkalmazott külföldiek száma még nőtt is egy kicsit, 1200 fővel. Ami a magyarokat illeti, ott 1312 fős csökkenés volt tapasztalható, 81 435 főre, ami azonban megszokott az őszi és a tavaszi hónapokban.

Télen és nyáron, a síszezonban és a nyaralási szezonban rendszeresen új és új csúcsokra ér a magyar állampolgárok foglalkoztatása, amint első grafikonunkon is látható. A magyarok száma utoljára augusztusban ért el új csúcsot 82 747 fővel. Most egyébként augusztusról szeptemberre több ország is lekörözött bennünket, a magyarokkal ellentétben nőtt például a román állampolgárok száma (1350 fővel), a lengyeleké (610) vagy a szerbeké (421), a szlovéneké (415) is.

Évről évre több magyar

Egy év leforgása alatt viszont 6592 fővel több magyar állampolgár talált magának állást, mint 2015 szeptemberében. Ez a szám pedig lényegesen magasabb, mint bármely más országé, például a románoké (3922) németeké (2924), szerbeké (3311). Egész Ázsiából csak 4468 fő tudott elhelyezkedni egy év alatt, ebben a csoportban lehet a menekültek nagy része is.

A legújabb németországi munkaügyi statisztika szerint júliusban 89 542 magyar állampolgár dolgozott az NSZK-ban, ez az ottani munkavállalóknak 0,3 százaléka (tehát minden 333 főből egy). Ez 9713 fős, 12 százalékos növekedés egy év alatt. Ezen kívül 13 257 magyart úgynevezett keresőképes személyként tartottak nyilván (Erwerbsfähige Personen), ők vélhetően nem dolgoznak, de nem is keresnek munkát (például háztartásbeliek vagy feketén foglalkoztatottak).

108 ezer fő már biztos

További 5213 magyart munkanélküliként írtak össze, az ő számuk 371 fővel nőtt, 7,7 százalékkal. (A magyar munkakeresők száma pedig 11 184 volt, ez azonban munkavállalókat és munkanélkülieket egyaránt jelenthet, mert úgy is kereshet valaki munkát, hogy közben már van állása.)

Ebben a statisztikában nyilván nincsenek benne a diákok és nyugdíjasok, így nem az összes, Németországban élő magyart jelölik. A munkanélküliek és foglalkoztatottak, valamint egyik kategóriába sem tartozó keresőképesek száma ezek alapján mindenesetre, ha a három számot összeadjuk, 108 012 fő volt.

175 ezer németországi magyar?

Az egyik táblázatból az is kiderül, hogy az összes, hivatalosan Németországban lakó magyar állampolgár 51,2 százaléka dolgozott júliusban. Ez a szám például a lengyeleknél 45,9, a bolgároknál 44,0, a románoknál 56,3 százalékos volt. A német lakosság 58,8 százalékának volt hivatalos (társadalombiztosítás-köteles) munkahelye.

Míg a németek körében 6,1 százalék volt a munkanélküliség, addig a magyarok között 5,3 százalék – derül ki a táblából. Az összes, velünk együtt az EU-hoz csatlakozott ország, az úgynevezett EU-11-ek lakosai körében pedig 8,5 százalék volt ez az arány.

Az 51,2 százalékos foglalkoztatottsági arányból és a 89 542 foglalkoztatottból úgy lehet becsülni, hogy már legalább 175 ezer magyar él hivatalosan Németországban.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Karrier Meghalt Jacob Rotschild
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 16:32
Elhunyt Lord Jacob Rotschild brit nagybefektető, a Rothschild bankárdinasztia tagja. Halálát hétfőn jelentette be a család.
Karrier Munkatársakat keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 13:50
Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk!
Karrier Orbán Viktor már csak a harmadik: hátrébb csúszott egy fontos listán
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 18:13
A Politico idén is rangsorolta Európa legmeghatározóbb embereit.
Karrier Lesújtó véleménnyel vannak a főnökök a beosztottakról, de a másik oldalnak is van véleménye
Privátbankár.hu | 2023. november 16. 19:04
Egészen másként látják a munkahelyi képzéseket a beosztottak és a vezetők egy új amerikai felmérés szerint. Az előbbiek elvárják a munkahelyüktől, hogy ezekkel támogassa a karrierjüket, miközben az utóbbiak legyintenek a dologra.
Karrier Nincs még minden veszve az MSZP szerint
Privátbankár.hu | 2023. október 31. 16:01
Meghatározó erő akar maradni egy kormányváltás idején is a jelentősen meggyengült MSZP. Komjáthi Imrét, a párt társelnökét erről is kérdeztük az ATV napi adásában, fontos munkaerőpiaci és társadalmi kérdések mellett.
Karrier Megvan a Világbank új elnöke
Privátbankár.hu | 2023. május 3. 19:57
A Mastercard egykori vezérigazgatóját, Ajay Bangát választották a Világbank új elnökévé szerdán - közölte a washingtoni székhelyű pénzintézet.
Karrier Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. április 18. 10:18
A Klasszis Lapcsoport (Privátbankár.hu, Mfor.hu, Piac&Profit, Turizmus Online) Professzionális online Sales és Marketing vezetőt keres. Várjuk jelentkezésedet!
Karrier Milliárdos perben hallgatják ki a világ egyik legismertebb médiamágnását
Privátbankár.hu | 2023. január 19. 14:30
 A Fox tévécsatornákat tulajdonló Fox Corp. elnöke, Rupert Murdoch mehet a bíróságra.
Karrier Megvan a reptéri káosz első áldozata
Szakonyi Péter | 2022. szeptember 17. 14:44
Lemondott posztjáról a Schiphol vezérigazgatója, Európa legnagyobb légikikötőjének első embere az immár állandósult reptéri káosz miatt adta be felmondását. Amszterdam mellett London, Frankfurt és Párizs repterei is kaotikus helyzetben voltak a nyári csúcs alatt.
Karrier Óriási veszteség: román színekben folytatja Magyarország egyik legjobb sportolója
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 4. 18:58
A sakkozó Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását - ezt a román szövetség jelentette be vasárnap.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG