1p
Az oktatási területen egyelőre a felsőoktatási intézmények használják ki leginkább a Facebook adta lehetőségeket a meglévő vagy potenciális hallgatók megszólítására. Bár a felsőoktatás dominanciáját részben magyarázhatják közösségi média használati szokások, valamint az intézmények méretéből adódó különbségek, valószínű, hogy a jelenség mögött a diákokért folyó verseny erősödése is meghúzódik.

A Nemzeti Tankönyvkiadó (NTK) a Digitális Oktatási sorozatának részeként indította el az „Iskolák a Facebookon” adatbázist, amely a hazai és határon túli oktatási intézmények Facebook oldalait listázza azok rajongószáma és egyéb más mutatói alapján.

Az adatok alapján az elmúlt években sok általános iskola, középiskola, egyetem és más oktatással foglalkozó intézmény is kialakította hivatalos Facebook oldalát, amelyek mellett diákok közösségei sokszor saját, nem hivatalos felületeket is felépítettek. A folyamatosan bővülő, több mint 100 oldalt tartalmazó „Iskolák a Facebookon” listára oktatási intézmények által fenntartott hivatalos, vagy iskolai közösségek által indított Facebook oldallal lehet regisztrálni.

Az „Iskolák a Facebookon” ranglista a diákok és a szülők mellett jól használható információkat kínál a pedagógusok, illetve az oktatási intézmények vezetői és az oldalak üzemeltetői számára is, hiszen ennek segítségével könyebben érhetők el más példák, gyűjthetők ötletek, közösségépítési trükkök.

Burka Szilvia, az NTK marketing igazgatójának véleménye szerint miközben az oktatási intézmények egyre fontosabbnak tartják a közösségi média jelenlétet, a diákok számára pedig már régóta magától értetődő a Facebook használata, nem volt olyan oldal, amely számba vette és áttekinthetően egy csokorba gyűjtötte volna az oktatási intézmények közösségi média felületeit. Ezért határoztunk a lista összeállítása mellett, nem titkolva azt a szándékunkat, hogy a pedagógusok, oktatási intézmények körében is ismertebbé tegyük a diákok körében már népszerű közösségi média csatornákat.

Az „Iskolák a Facebookon” adatbázisban az iskolák jellege mellett (általános iskola, középiskola, felsőoktatási intézmények, stb.) a rajongók száma valamint aktivitása alapján állíthatóak rangsorba az oktatási intézmények oldalai. Jelenleg a rajongószám alapján az összesített lista élén felsőoktatási intézmények állnak, de általában elmondható, hogy a felsőoktatás területe jelenik meg leghangsúlyosabban az oktatási intézmények között az egyébként egyetemisták hálózataként útjára indult Facebookon.

A közösségi média felhasználók összetétele, az intézmények méretéből adódó különbségek, valamint az egyetemi-főiskolai élet jellegzetességei mellett ennek oka, hogy a felsőoktatási intézmények közül egyre többen ismerik fel a közösségi média szerepét a diákokért folytatott versenyben. A lista élén a Debrenceni Egyetem áll (13 ezer rajongó), melyet a BKF (7 ezer rajongó) és a Central European University oldala követ (6 ezer rajongó). A középiskolák közül jelenleg a budapesti Zrínyi Miklós Gimnázium szerepel az első helyen 1700 rajongóval. A kizárólag általános iskolai kategóriában megjelenő intézmények hátránnyal indulnak, hiszen a Facebookon 13 év a korhatár – ebben a kategóriában az Újlak Utcai Általános Iskola vezet közel 700 rajongóval.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Karrier Meghalt Jacob Rotschild
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 16:32
Elhunyt Lord Jacob Rotschild brit nagybefektető, a Rothschild bankárdinasztia tagja. Halálát hétfőn jelentette be a család.
Karrier Munkatársakat keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 13:50
Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk!
Karrier Orbán Viktor már csak a harmadik: hátrébb csúszott egy fontos listán
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 18:13
A Politico idén is rangsorolta Európa legmeghatározóbb embereit.
Karrier Lesújtó véleménnyel vannak a főnökök a beosztottakról, de a másik oldalnak is van véleménye
Privátbankár.hu | 2023. november 16. 19:04
Egészen másként látják a munkahelyi képzéseket a beosztottak és a vezetők egy új amerikai felmérés szerint. Az előbbiek elvárják a munkahelyüktől, hogy ezekkel támogassa a karrierjüket, miközben az utóbbiak legyintenek a dologra.
Karrier Nincs még minden veszve az MSZP szerint
Privátbankár.hu | 2023. október 31. 16:01
Meghatározó erő akar maradni egy kormányváltás idején is a jelentősen meggyengült MSZP. Komjáthi Imrét, a párt társelnökét erről is kérdeztük az ATV napi adásában, fontos munkaerőpiaci és társadalmi kérdések mellett.
Karrier Megvan a Világbank új elnöke
Privátbankár.hu | 2023. május 3. 19:57
A Mastercard egykori vezérigazgatóját, Ajay Bangát választották a Világbank új elnökévé szerdán - közölte a washingtoni székhelyű pénzintézet.
Karrier Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. április 18. 10:18
A Klasszis Lapcsoport (Privátbankár.hu, Mfor.hu, Piac&Profit, Turizmus Online) Professzionális online Sales és Marketing vezetőt keres. Várjuk jelentkezésedet!
Karrier Milliárdos perben hallgatják ki a világ egyik legismertebb médiamágnását
Privátbankár.hu | 2023. január 19. 14:30
 A Fox tévécsatornákat tulajdonló Fox Corp. elnöke, Rupert Murdoch mehet a bíróságra.
Karrier Megvan a reptéri káosz első áldozata
Szakonyi Péter | 2022. szeptember 17. 14:44
Lemondott posztjáról a Schiphol vezérigazgatója, Európa legnagyobb légikikötőjének első embere az immár állandósult reptéri káosz miatt adta be felmondását. Amszterdam mellett London, Frankfurt és Párizs repterei is kaotikus helyzetben voltak a nyári csúcs alatt.
Karrier Óriási veszteség: román színekben folytatja Magyarország egyik legjobb sportolója
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 4. 18:58
A sakkozó Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását - ezt a román szövetség jelentette be vasárnap.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG