3p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ötszázzal növelik az orvosképzésben elérhető helyek számát jövő évtől Angliában, részben az általános orvoshiány, részben pedig az attól való félelmek miatt, hogy az Egyesült Királyság európai uniós tagságának várható megszűnésével távozhat a szigetországban dolgozó EU-s orvosok egy része.

A brit egészségügyi minisztérium tavaly októberben jelentette be, hogy 2020-ra negyedével akarja növelni az orvostanhallgatók számát. Korábbi tervek szerint évi 1500 hellyel bővült volna az orvosképzés, amely Nagy-Britanniában legkevesebb öt év. Hozzávetőleg hatezren diplomáznak évente.

Sokszínűség

A kormány szándéka szerint az új képzési helyek többségét hátrányos helyzetű diákokkal töltik fel, hogy növeljék a sokszínűséget az orvosok között. Az egyetemek pályázaton nyerhetik el az újonnan létrehozandó helyek egy részét, és előnyt élveznek majd azok, amelyek vállalják, hogy alulreprezentált társadalmi csoportokból vagy az ország rezidensek számára kevésbé vonzó területeiről vesznek fel hallgatókat.

A brit állami egészségügyi szolgálatban dolgozó orvosok hozzávetőleg negyede nem az Egyesült Királyságban szerezte diplomáját, a helyek alacsony száma miatt a brit diákok közül is többen külföldön képzik magukat.

A brit orvosi kamara a BBC szerdai tudósítása szerint felhívta a figyelmet arra, hogy a képzési helyek bővítése nem oldja meg a jelenleg is tapasztalható orvoshiányt, amely "a Brexit után még égetőbbé válhat, és legalább tíz év, mire a diákokból, akik haszonélvezői lesznek az intézkedésnek, szakorvos lesz".

A brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) több ága is létszámhiánnyal küzd, adatok szerint az elmúlt években hozzávetőleg négymillióan maradtak körzeti orvos nélkül.

A brit orvosi regisztert vezető szervezet, a General Medical Council (GMC) múlt heti adatismertetése szerint a Brexit miatt nyolc százalékkal csökkent tavaly január és idén május között a Nagy-Britanniában engedélyt kapó, az Európai Uniós más tagországaiból érkező orvosok száma.

A kamara ezért sürgeti, hogy háruljon ugyanekkora figyelem a nagy szaktudást igénylő feladatokat ellátó orvosok megtartására, mert inkább ez jelentene segítséget a túlterhelt orvosok számára.

A konzervatív kormány egészségügyi minisztere hangsúlyozta, több tehetséges diáknak akarnak lehetőséget biztosítani, hogy az "NHS világszínvonalú állományában" dolgozhassanak. Philip Dunne emlékeztetett arra, ez az eddigi legnagyobb létszámbővítés az orvosképzésben, és ez az eddigi legszéleskörűbb is, biztosítják ugyanis, hogy hátterétől függetlenül mindenkinek legyen esélye bejutni.

Az ellenzék legfőbb erejét adó Munkáspárt árnyékkormányának egészségügyminiszter-jelöltje, Jonathan Ashworth viszont felrótta a kormánynak, hogy jelenleg sem tud gondoskodni kulcsfontosságú helyek betöltéséről az ellátásban.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Karrier Meghalt Jacob Rotschild
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 16:32
Elhunyt Lord Jacob Rotschild brit nagybefektető, a Rothschild bankárdinasztia tagja. Halálát hétfőn jelentette be a család.
Karrier Munkatársakat keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 13:50
Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk!
Karrier Orbán Viktor már csak a harmadik: hátrébb csúszott egy fontos listán
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 18:13
A Politico idén is rangsorolta Európa legmeghatározóbb embereit.
Karrier Lesújtó véleménnyel vannak a főnökök a beosztottakról, de a másik oldalnak is van véleménye
Privátbankár.hu | 2023. november 16. 19:04
Egészen másként látják a munkahelyi képzéseket a beosztottak és a vezetők egy új amerikai felmérés szerint. Az előbbiek elvárják a munkahelyüktől, hogy ezekkel támogassa a karrierjüket, miközben az utóbbiak legyintenek a dologra.
Karrier Nincs még minden veszve az MSZP szerint
Privátbankár.hu | 2023. október 31. 16:01
Meghatározó erő akar maradni egy kormányváltás idején is a jelentősen meggyengült MSZP. Komjáthi Imrét, a párt társelnökét erről is kérdeztük az ATV napi adásában, fontos munkaerőpiaci és társadalmi kérdések mellett.
Karrier Megvan a Világbank új elnöke
Privátbankár.hu | 2023. május 3. 19:57
A Mastercard egykori vezérigazgatóját, Ajay Bangát választották a Világbank új elnökévé szerdán - közölte a washingtoni székhelyű pénzintézet.
Karrier Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. április 18. 10:18
A Klasszis Lapcsoport (Privátbankár.hu, Mfor.hu, Piac&Profit, Turizmus Online) Professzionális online Sales és Marketing vezetőt keres. Várjuk jelentkezésedet!
Karrier Milliárdos perben hallgatják ki a világ egyik legismertebb médiamágnását
Privátbankár.hu | 2023. január 19. 14:30
 A Fox tévécsatornákat tulajdonló Fox Corp. elnöke, Rupert Murdoch mehet a bíróságra.
Karrier Megvan a reptéri káosz első áldozata
Szakonyi Péter | 2022. szeptember 17. 14:44
Lemondott posztjáról a Schiphol vezérigazgatója, Európa legnagyobb légikikötőjének első embere az immár állandósult reptéri káosz miatt adta be felmondását. Amszterdam mellett London, Frankfurt és Párizs repterei is kaotikus helyzetben voltak a nyári csúcs alatt.
Karrier Óriási veszteség: román színekben folytatja Magyarország egyik legjobb sportolója
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 4. 18:58
A sakkozó Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását - ezt a román szövetség jelentette be vasárnap.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG