Hirdetés

Beért az EU-tagság, itt a bérrobbanás?

2017. szeptember 23., 16:16

A lengyel munkaerő-piacon megfigyelhető pozitív változásokról közölt bejegyzést az Alapblog, a tendencia azonban az egész régióra hathat.

Hirdetés
Fotó: 123rf.com)
Fotó: 123rf.com)

Kimerült a lengyel munkaerőpiac (is), krónikus a munkaerőhiány, hiába vágtatnak felfelé a bérek - írja az Alapblog.

A lengyel cégek 900 ezer ukrán munkavállalóra kértek engedélyt az első félévben és már Fehéroroszországból is importálnak munkaerőt. 

Mindeközben a hatékonyságnöveléssel is próbálkoznak: egy építőipari cég például 1000 óráról 350 órára tudta levinni az emberi munkaerőszükségletet egy ház elkészítéséhez. Más cégek az oktatásba fektetnek, hogy kiképezzenek maguknak munkaerőt. 

Ez a folyamat sok alkalmazkodást kíván, de sok pozitívummal járhat a kelet-európai országok számára, hiszen a bérrobbanás munkavállalók és családok tízmillióinak teszi könnyebbé a megélhetést. Mindemellett a régiós cégektől ez a folyamat kikényszeríti a hatékonyság javítását és magasabb hozzáadott értékű munkahelyeket teremthet, míg az összeszerelőüzem-modellt is alááshatja. Most érik be az EU-tagság, az összenyitott piac gyümölcse - összegzi az Alapblog.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Meghökkentő luxus - hogy lehet egy fagyikehelyért egy lakás árát adni?

Meghökkentő luxus - hogy lehet egy fagyikehelyért egy lakás árát adni?

Néhány különös embertől eltekintve nagyon kevesen vannak azok, akik nem szeretik a desszerteket. Ha édesszájú vagy, és szeretsz azon szörnyülködni, hogy a szemtelenül gazdagok mire szórják el a pénzt, ezt a cikket neked találták ki, összeszedtük a világ hat leggazdagabb desszertjét.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Hirdetés

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

  • BUX38667.08-0.87%
    DAX9823.5-2.77%
    EUR/HUF311.610%
    EUR/USD1.08340%
    Arany1118.150%

Szavazás

Ön elégedett az idei nyugdíjemelés mértékével? (3%)