Hirdetés

Beért az EU-tagság, itt a bérrobbanás?

2017. szeptember 23., 16:16

A lengyel munkaerő-piacon megfigyelhető pozitív változásokról közölt bejegyzést az Alapblog, a tendencia azonban az egész régióra hathat.

Hirdetés
Fotó: 123rf.com)
Fotó: 123rf.com)

Kimerült a lengyel munkaerőpiac (is), krónikus a munkaerőhiány, hiába vágtatnak felfelé a bérek - írja az Alapblog.

A lengyel cégek 900 ezer ukrán munkavállalóra kértek engedélyt az első félévben és már Fehéroroszországból is importálnak munkaerőt. 

Mindeközben a hatékonyságnöveléssel is próbálkoznak: egy építőipari cég például 1000 óráról 350 órára tudta levinni az emberi munkaerőszükségletet egy ház elkészítéséhez. Más cégek az oktatásba fektetnek, hogy kiképezzenek maguknak munkaerőt. 

Ez a folyamat sok alkalmazkodást kíván, de sok pozitívummal járhat a kelet-európai országok számára, hiszen a bérrobbanás munkavállalók és családok tízmillióinak teszi könnyebbé a megélhetést. Mindemellett a régiós cégektől ez a folyamat kikényszeríti a hatékonyság javítását és magasabb hozzáadott értékű munkahelyeket teremthet, míg az összeszerelőüzem-modellt is alááshatja. Most érik be az EU-tagság, az összenyitott piac gyümölcse - összegzi az Alapblog.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Lehet, hogy uránbánya-részvényes és török banktulajdonos vagy, csak nem tudsz róla?

Lehet, hogy uránbánya-részvényes és török banktulajdonos vagy, csak nem tudsz róla?

Forintodból dollárt, török lírát, ezüstöt, búzát, uránbánya-részvényt, orosz, török bankot vesznek. Kakaót, olajat, amerikai részvényt, német államkötvényt shortolnak. Mozgalmas az OTP abszolút hozamú alapjainak élete a havi jelentéseik tanúsága szerint.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Hirdetés

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

  • BUX37895.03+0.85%
    DAX9823.5-2.77%
    EUR/HUF311.610%
    EUR/USD1.08340%
    Arany1118.150%

Szavazás

Idén is 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt kapnak karácsonyra a nyugdíjasok a kormánytól. Ön szerint kiknek járna még az utalvány?