3p

Mi legyen a pénzünkkel? Tegyük állampapírba? Részvénybe? Ingatlanba? Kriptóba?
A befektetésektől a vagyonkezelésig - újra itt a Klasszis Klub Live!

Jöjjön el személyesen, találkozzon neves szakértőkkel vagy csatlakozzon online!

2024. március 27. 17:00

Részletek és jelentkezés itt!

Egy friss kimutatásból az is kiderült, melyek a hiányszakmák, és hogy hol szeretnének a legtöbben dolgozni.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

2015-höz képest ötödével több céghirdetett online, miközben az új pozíciókés az azokra való jelentkezések száma is jelentősen emelkedett tavaly. A profession.hu felületén tavaly összesen több mint 12 ezer cég keresett új alkalmazottat. A hiányszakmák TOP 10-es listája nagyjából változatlan maradt, de jó hír az online hirdetőknek, hogy a megüresedett pozíciókra egyre többen jelentkeznek. A szakmunkás állásokra 10 százalékkal, a mérnöki pozíciókra 7 százalékkal, az IT szektor hirdetéseire pedig 18 százalékkal több álláskereső adta be az önéletrajzát.

Egyre kevesebb az elvárás a munkáltatóknál

Csökkentek a képzettséggel kapcsolatos elvárások 2016-ra: egy évvel korábban az állások 62 százalékához volt szükség felsőfokú végzettségre, tavaly már csak 47 százaléknál várták ezt el. Valamilyen fokú nyelvtudás 2015-ben még a meghirdetett pozíciók 70 százalékánál volt kritérium, 2016-ban már csak 58 százalék esetében jelölték ezt meg a cégek feltételként.

Tavaly az állások 28 százalékánál nem kellett semmilyen tapasztalatot felmutatnia a jelentkezőknek, 41 százaléknál pedig már egy éves rutinnal is megelégedtek a cégek. Több mint öt éves tapasztalatra pusztán a pozíciók 8 százalékánál volt szükség.

A szakmunka már 2015-ben átvette a vezetést

A tavalyi év egyértelműen ráerősített a korábbi tapasztalatokra, a szakmunkás kategóriában adták fel magasan a legtöbb hirdetést a cégek, minden ötödik állás erre szólt. Ezt követte a fizikai-, segéd- és betanított munka, az értékesítés és kereskedelem, valamint a gyártás és termelés kategóriája.

A hiányszakmák listáját még mindig a könyvelők vezetik, de közvetlenül mögéjük zárkóztak fel a raktárosok. A fejlesztők a második helyről a harmadikra, az IT munkatársak pedig a harmadikról a kilencedik helyre csúsztak vissza. Az informatikai szektor évek óta jelentős munkaerőhiánnyal küzd, ezért is jelent sokat a hirdetőknek, hogy a meghirdetett állásaikra 18 százalékkal többen jelentkeztek tavaly, mint 2015-ben.

„Amellett, hogy egyre több a hirdető és az új állás a piacon, a munkakeresők is egyre aktívabbak online. 2016-ban 17 százalékkal többen jelentkeztek a hirdetéseinkre és 34 százalékkal többen regisztráltak a rendszerünkbe, mint egy évvel korábban. A piac fellendülése vitathatatlan, havonta átlagosan közel 10 ezer új állástés 7500önéletrajzot töltöttek fel hozzánk a cégek és az álláskeresők” – mondta Martis István, a profession.hu ügyvezető igazgatója.

Legtöbben irodában szeretnének dolgozni

Az álláskeresők leginkább az adminisztratív, asszisztensi és irodai munkák, valamint a kereskedelem és értékesítés kategóriáiban szereplő hirdetésekre jelentkeztek. A kereslet és kínálat azonban nem állt messze egymástól abból a szempontból, hogy ezeket a szakmunka, majd a fizikai-, segéd- és betanított munka kategóriái követték. A munkavégzés helyét illetően is fedi egymást a hirdetők és az álláskeresők igénye: Budapest és Pest megye után Győr-Moson-Sopron megye volt a legnépszerűbb.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Karrier Meghalt Jacob Rotschild
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 16:32
Elhunyt Lord Jacob Rotschild brit nagybefektető, a Rothschild bankárdinasztia tagja. Halálát hétfőn jelentette be a család.
Karrier Munkatársakat keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 13:50
Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk!
Karrier Orbán Viktor már csak a harmadik: hátrébb csúszott egy fontos listán
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 18:13
A Politico idén is rangsorolta Európa legmeghatározóbb embereit.
Karrier Lesújtó véleménnyel vannak a főnökök a beosztottakról, de a másik oldalnak is van véleménye
Privátbankár.hu | 2023. november 16. 19:04
Egészen másként látják a munkahelyi képzéseket a beosztottak és a vezetők egy új amerikai felmérés szerint. Az előbbiek elvárják a munkahelyüktől, hogy ezekkel támogassa a karrierjüket, miközben az utóbbiak legyintenek a dologra.
Karrier Nincs még minden veszve az MSZP szerint
Privátbankár.hu | 2023. október 31. 16:01
Meghatározó erő akar maradni egy kormányváltás idején is a jelentősen meggyengült MSZP. Komjáthi Imrét, a párt társelnökét erről is kérdeztük az ATV napi adásában, fontos munkaerőpiaci és társadalmi kérdések mellett.
Karrier Megvan a Világbank új elnöke
Privátbankár.hu | 2023. május 3. 19:57
A Mastercard egykori vezérigazgatóját, Ajay Bangát választották a Világbank új elnökévé szerdán - közölte a washingtoni székhelyű pénzintézet.
Karrier Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. április 18. 10:18
A Klasszis Lapcsoport (Privátbankár.hu, Mfor.hu, Piac&Profit, Turizmus Online) Professzionális online Sales és Marketing vezetőt keres. Várjuk jelentkezésedet!
Karrier Milliárdos perben hallgatják ki a világ egyik legismertebb médiamágnását
Privátbankár.hu | 2023. január 19. 14:30
 A Fox tévécsatornákat tulajdonló Fox Corp. elnöke, Rupert Murdoch mehet a bíróságra.
Karrier Megvan a reptéri káosz első áldozata
Szakonyi Péter | 2022. szeptember 17. 14:44
Lemondott posztjáról a Schiphol vezérigazgatója, Európa legnagyobb légikikötőjének első embere az immár állandósult reptéri káosz miatt adta be felmondását. Amszterdam mellett London, Frankfurt és Párizs repterei is kaotikus helyzetben voltak a nyári csúcs alatt.
Karrier Óriási veszteség: román színekben folytatja Magyarország egyik legjobb sportolója
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 4. 18:58
A sakkozó Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását - ezt a román szövetség jelentette be vasárnap.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG