4p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Világgazdasági Fórum ismét felmérte, hogy áll a nemek harca az egyes országokban, az eredmények pedig továbbra is elszomorítóak. A legnagyobb baj a bérkülönbséggel és a politikai szerepvállalással van, bizonyos területeken pedig nem, hogy sikerült volna felzárkózni, hanem tovább nőtt a szakadék.

Ezer meg egy oka van annak, hogy miért tenne nagyon jót a világgazdaságnak, ha felszámolnánk a nemi egyenlőtlenségeket, mégis világszerte óriási lemaradásban vannak a nők a férfiakhoz képest. Óriási a bérszakadék, kiszorulnak a politikai és gazdasági döntéshozatalból és a munkaerőpiacra való belépési küszöbük is nagyobb a férfiakéhoz képest - ez derül ki World Economic Forum legújabb, nemek közti különbségeket vizsgáló világszintű felméréséből. A tanulmány 2006 óta készül el minden évben, idén pedig 145 országot vizsgáltak meg különböző kritériumok alapján.

Vastagabb az üvegplafon

Az eredmény kiábrándító: az elmúlt 10 évben közel negyedmilliárddal több nő lépett be a munka világába (1,75 milliárd 2015-ben), azonban az idei bérük átlagosan éppen annyi, mint a férfiaknak volt 10 évvel korábban. Míg 2006-ban egy átlagos férfi évente 11 000 dollárt keresett, addig egy nő mindössze 6 ezer dollárt. 2015-re ezek a számok közel megduplázódtak, egy férfi 21 ezer dollárt keres, egy nő viszont 11 ezer dollárt, ezzel pedig nem hogy csökkent volna, hanem órásit nőtt a bérek közti szakadék.

Forrás: World Economic Forum

 

A mérésből az is kiderül, hogy csak a nők 28 százaléka kerül vezető beosztásba annak ellenére, hogy 97 országban több nő jár egyetemre, mint férfi. Szintén elszomorító állapotot mutat a nők részvételi aránya a politikában és a gazdaságban. A törvényhozásban világszerte összesen 19 százaléknyi hölgy található, és a miniszterek között is 18 százalékos az arányuk.

Forrás: World Economic Forum

 

Igaz, a kutatás rámutat arra, hogy azokban az országokban, ahol bevezették az önkéntes kvótákat - akár gazdasági, akár politikai oldalról -  pozitívan változott a nők aránya.

Forrás: World Economic Forum

Az elmúlt három évben nem gyorsult fel a nemi diszkrimináció felszámolása, sőt, lelassult. A Világgazdasági Fórum számításai szerint, ha így folytatjuk, 2095-re tűnhet el végleg a nemek közti különbség, míg hazánkban ez 118 évbe kerül.

Nincs nő a hatalom közelében

Összesítésben hazánk a 99. helyen végzett a 145 ország közül. Az eredmény még fájóbb, ha megnézzük, olyan országokban van nagyobb egyenlőség, mint Azerbajdzsán, Tádzsikisztán, Vietnám, Románia vagy Kirgizisztán. A probléma súlyosságát jól mutatja, hogy az első, 2006-os méréshez képest Magyarország 44 helyet rontott, a legrosszabb helyzet pedig továbbra is a politika színterén van, ahol a legnagyobb szükség lenne a nőkre.

A hatalom hozzáállását a női politikusokhoz remekül ábrázolja Orbán Viktor miniszterelnök tavaszi, zárt körben elhangzott néhány mondata, ahol szóba került az is, miért nincsenek nők a kormányban. "Emlékszem, szegény Lamperth Mónika mit kapott." - példálózott a kormányfő, a karaktergyilkosságokkal indokolva azt, hogy miért nem való a politikai frontvonal nőknek. Arról is beszélt, hogy a nők beemelése a politikai vezetésbe "csak divat", illetve a nők "nem bírják a folyamatos karaktergyilkosságot". A 444 kimerítően elemezte a nők helyzetét a magyar politikában, érdemes átkattintani!

A számokon is jól látszik, hogy itthon tényleg nagyon távol vannak, vagy távol tartják a nőket a politikától: ebben a szegmensben a 145 országból a 139-ek vagyunk, ami annak fényében siralmas, hogy európai szinten Magyarországon kívül csak Romániában és Görögországban nincs nő a kormányban, viszont Görögországban például már volt női kormányfő (igaz, csak átmenetileg), míg hazánkról még ez sem mondható el. Azt pedig már igazán nem is említjük, hogy a Justin Trudeau vezette kanadai kormány felét nők teszik ki.

Legalább itt javul a helyzet

Tipikusan férfi dominancia van világszerte a gazdasági területeken, de ebben legalább tudott javítani valamicskét hazánk. A tavalyi 69. helyhez képest most a 66-ok vagyunk, viszont összevetve a 10 évvel ez előtti eredménnyel megint ki kell ábrándulnunk: 2006-ban még a 48-ak voltunk.

Általában többségben vannak a nők viszont az egészségügyben és az oktatásban: az előbbiben ugyan tartotta hazánk a mutató 0,979-es értékét tavalyhoz képest, de 37-ről a 42. helyre csúsztunk, köszönhetően egyebek mellett annak, hogy évről évre újabb országokat vesznek fel a listára. Oktatásban a 76. helyen állunk a 2014-es 71-helyhez viszonyítva.

Kinél nincs baj?

A legmegnyugtatóbb helyzet természetesen az észak-európai országokban van: az első helyen Izland áll, őket követi Norvégia, Finnország és Svédország, majd az írek, nagy meglepetésre pedig Ruanda végzett a hatodik helyen.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Karrier Meghalt Jacob Rotschild
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 16:32
Elhunyt Lord Jacob Rotschild brit nagybefektető, a Rothschild bankárdinasztia tagja. Halálát hétfőn jelentette be a család.
Karrier Munkatársakat keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 13:50
Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk!
Karrier Orbán Viktor már csak a harmadik: hátrébb csúszott egy fontos listán
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 18:13
A Politico idén is rangsorolta Európa legmeghatározóbb embereit.
Karrier Lesújtó véleménnyel vannak a főnökök a beosztottakról, de a másik oldalnak is van véleménye
Privátbankár.hu | 2023. november 16. 19:04
Egészen másként látják a munkahelyi képzéseket a beosztottak és a vezetők egy új amerikai felmérés szerint. Az előbbiek elvárják a munkahelyüktől, hogy ezekkel támogassa a karrierjüket, miközben az utóbbiak legyintenek a dologra.
Karrier Nincs még minden veszve az MSZP szerint
Privátbankár.hu | 2023. október 31. 16:01
Meghatározó erő akar maradni egy kormányváltás idején is a jelentősen meggyengült MSZP. Komjáthi Imrét, a párt társelnökét erről is kérdeztük az ATV napi adásában, fontos munkaerőpiaci és társadalmi kérdések mellett.
Karrier Megvan a Világbank új elnöke
Privátbankár.hu | 2023. május 3. 19:57
A Mastercard egykori vezérigazgatóját, Ajay Bangát választották a Világbank új elnökévé szerdán - közölte a washingtoni székhelyű pénzintézet.
Karrier Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. április 18. 10:18
A Klasszis Lapcsoport (Privátbankár.hu, Mfor.hu, Piac&Profit, Turizmus Online) Professzionális online Sales és Marketing vezetőt keres. Várjuk jelentkezésedet!
Karrier Milliárdos perben hallgatják ki a világ egyik legismertebb médiamágnását
Privátbankár.hu | 2023. január 19. 14:30
 A Fox tévécsatornákat tulajdonló Fox Corp. elnöke, Rupert Murdoch mehet a bíróságra.
Karrier Megvan a reptéri káosz első áldozata
Szakonyi Péter | 2022. szeptember 17. 14:44
Lemondott posztjáról a Schiphol vezérigazgatója, Európa legnagyobb légikikötőjének első embere az immár állandósult reptéri káosz miatt adta be felmondását. Amszterdam mellett London, Frankfurt és Párizs repterei is kaotikus helyzetben voltak a nyári csúcs alatt.
Karrier Óriási veszteség: román színekben folytatja Magyarország egyik legjobb sportolója
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 4. 18:58
A sakkozó Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását - ezt a román szövetség jelentette be vasárnap.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG