4p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Általában tél közepén és nyár közepén van csúcs az osztrák foglalkoztatásban a turizmus miatt, az idén télen azonban sok év után először nem ért el új rekordot a magyarok száma. Márciusban csökkent a létszámuk, miközben több ezer román és lengyel állampolgár érkezett.
Salzburg (Fotó: Wikimedia Commons, Thomas Pintaric)

Márciusban 69 680 magyar állampolgár dolgozott hivatalosan Ausztriában, 169 fővel kevesebb, mint egy hónappal korábban – jelentette a Hauptverband für Sozialversicherungsträger. Ezzel hosszú évek után először zárult le egy olyan tél, amikor nem döntött rekordot a magyarok száma, az előző rekord júliusban 69 954 fő volt. Innét az eddigi tapasztalatok alapján inkább pár hónap csökkenés várható, majd a nyári hónapokban ismét növekedés. (Lásd az első grafikont.)

Viccnek elég komoly

Egy új keletű pesti vicc szerint ki volt az első hét gazdasági bevándorló Magyarországon? – Árpád, Előd, Ond, Kond, Tas, Huba és Töhötöm.

Szinte mindenhonnét többen jöttek

A jelenség összefüggésben állhat a román, bolgár munkavállalóknak 2014. január 1-től megadott szabad munkavállalási engedéllyel, amit az EU-csatlakozásukkor Németországban és Ausztriában pár évre felfüggesztettek. (Ahogyan egyébként a magyarok esetében is, de az már 2011. május 1-től megszűnt.) Erre utal, hogy márciusban 2678 román munkavállalóval lett több, a bolgárok létszáma csak 217 fővel bővült.

De nem csak a románok húztak bele, Szlovéniából több mint 1000, Horvátországból közel 600 fő érkezett, az EU-hoz újonnan (2004-ben és 2007-ben) csatlakozott országokból 6686 polgár talált munkát egyetlen hónap alatt. Nőtt a törökök, szerbek, bosnyákok, koszovóiak száma, illetve az egész munkaerőpiac is. Úgy tűnik tehát, hogy a magyarok ezúttal teret veszítettek.

Megindul egymillió lengyel?

Egy évre visszatekintve azonban nem állunk rosszul, az idő alatt ugyanis 7600 fővel nőtt a magyar munkavállalók létszáma, jobban, mint bármely más állam esetében. A második helyezett román polgárok például 6400 fővel növelték létszámukat, a többi ország – főleg szlovákok, szerbek, szlovének – jóval kevésbé.

Feltűnő a lengyelek létszámának növekedése az utóbbi egy hónapban, 1925 fő, hirtelen megugrás, az utóbbi időben ők nem nagyon növekedtek. „Idén a hazai gazdaság kitűnő eredményei ellenére megdőlhet a lengyel emigrációs rekord” – írja a Work Service jelentésére hovatkozva a Napi.hu. Eszerint 2015-ben 1,275 millióan hagyhatják el az országot külföldi munkavállalás céljából. A fő cél Nagy-Britannia.

Szervezkedik az osztrák szélsőjobb

Jelképesen lezárta a határt a burgenlandi Féltorony (Halbturn) községnél a szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) pénteken este – írta az MTI. A párt burgenlandi szervezete a határellenőrzés visszaállítása mellett tartott tüntetést, azt is el akarják érni, hogy kamerás ellenőrzőrendszer és közvetlen, a rendőrséghez bekötött riasztóberendezés legyen a két ország között. A helyi állásokat elsősorban burgenlandiakkal töltenék be.

„350 ezer magyar már megmutatta, hogy csak dolgozni jönnek Ausztriába” - mondták. Hogy ezt az adatot honnét vették, nem tudni. A hivatalosan kimutatott nem egészen hetvenezer munkavállaló mellett egészen biztosan dolgoznak ott feketemunkások, de valószínűtlen, hogy négyszer annyian lennének, mint a hivatalosan bejelentettek.

Hatmilló emigráns a volt szocialista országokból

Közép- és Kelet-Európa gazdasági versenyképességének erősödését szinte teljesen blokkolja a fiatal és magasan képzett emberek elvándorlása. Tíz év alatt hatmillió ember emigrált Nyugatra, ez a lakosság mintegy hat százaléka. Ezt fejtegeti az Alapblog.hu-nak adott interjúban Észtország legsikeresebb bankára (a Forbes szerint másfél milliárd dolláros magánvagyonnal rendelkező) Indrek Neivelt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Karrier Meghalt Jacob Rotschild
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 16:32
Elhunyt Lord Jacob Rotschild brit nagybefektető, a Rothschild bankárdinasztia tagja. Halálát hétfőn jelentette be a család.
Karrier Munkatársakat keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 13:50
Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk!
Karrier Orbán Viktor már csak a harmadik: hátrébb csúszott egy fontos listán
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 18:13
A Politico idén is rangsorolta Európa legmeghatározóbb embereit.
Karrier Lesújtó véleménnyel vannak a főnökök a beosztottakról, de a másik oldalnak is van véleménye
Privátbankár.hu | 2023. november 16. 19:04
Egészen másként látják a munkahelyi képzéseket a beosztottak és a vezetők egy új amerikai felmérés szerint. Az előbbiek elvárják a munkahelyüktől, hogy ezekkel támogassa a karrierjüket, miközben az utóbbiak legyintenek a dologra.
Karrier Nincs még minden veszve az MSZP szerint
Privátbankár.hu | 2023. október 31. 16:01
Meghatározó erő akar maradni egy kormányváltás idején is a jelentősen meggyengült MSZP. Komjáthi Imrét, a párt társelnökét erről is kérdeztük az ATV napi adásában, fontos munkaerőpiaci és társadalmi kérdések mellett.
Karrier Megvan a Világbank új elnöke
Privátbankár.hu | 2023. május 3. 19:57
A Mastercard egykori vezérigazgatóját, Ajay Bangát választották a Világbank új elnökévé szerdán - közölte a washingtoni székhelyű pénzintézet.
Karrier Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. április 18. 10:18
A Klasszis Lapcsoport (Privátbankár.hu, Mfor.hu, Piac&Profit, Turizmus Online) Professzionális online Sales és Marketing vezetőt keres. Várjuk jelentkezésedet!
Karrier Milliárdos perben hallgatják ki a világ egyik legismertebb médiamágnását
Privátbankár.hu | 2023. január 19. 14:30
 A Fox tévécsatornákat tulajdonló Fox Corp. elnöke, Rupert Murdoch mehet a bíróságra.
Karrier Megvan a reptéri káosz első áldozata
Szakonyi Péter | 2022. szeptember 17. 14:44
Lemondott posztjáról a Schiphol vezérigazgatója, Európa legnagyobb légikikötőjének első embere az immár állandósult reptéri káosz miatt adta be felmondását. Amszterdam mellett London, Frankfurt és Párizs repterei is kaotikus helyzetben voltak a nyári csúcs alatt.
Karrier Óriási veszteség: román színekben folytatja Magyarország egyik legjobb sportolója
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 4. 18:58
A sakkozó Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását - ezt a román szövetség jelentette be vasárnap.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG