4p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az egyik szakszervezet az automata kasszák bojkottjára hív fel a munkahelyek védelmében, támogatja a vasárnapi vásárlás korlátozását é kritizálja a multikat. Mások attól tartanak, hogy az fog igazán sok munkahelybe és vásárlói pénzbe kerülni, ha a multikat elüldözik, és a CBA bojkottjára szólítanak fel.

Valóságos politikai háború zajlik a kiskereskedelmi láncok körül, miután a kormányzat óriási különadókat vet ki a külföldi láncokra igazítva, amelyek súlyos veszteségeket okozhatnak nekik, miközben előírja, hogy nem működhetnek egy bizonyos időn túl veszteségesen. A jelek szerint ez a külföldi láncok elüldözését vagy komoly áremeléseket eredményezhet, miközben a CBA-t hozná helyzetbe.

Bojkottálnák a CBA-t

A vásárlók egy része bojkottot hirdetett a Facebook-on a multiknál drágább CBA-üzletek ellen, miközben attól tartanak, hogy a multik bezárása esetén sok ezer munkahely szűnne meg. Ennek fényében lehet érdemes értelmezni, hogy éppen most egy másik szervezet hirdet bojkottot, miközben a multikat vádolja és a kormány elképzeléseit támogatja.

Az MTI híre szerint társadalmi akciót hirdet a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ), arra kéri a vásárlókat, hogy az önkiszolgáló kasszák helyett a normál kasszákat válasszák a nagyáruházakban való bevásárláskor – mondta Bubenkó Csaba, a szervezet elnöke pénteken Budapesten sajtótájékoztatón.

Automata kassza=kevesebb dolgozó

Bubenkó Csaba kiemelte: egy-egy önkiszolgáló kassza négy munkavállaló munkahelyét veszélyezteti, és a szakszervezet szerint azért vezették be a multinacionális vállalatok ezeket a kasszákat, hogy kevesebb dolgozót kelljen alkalmazniuk a pénztárakban.

Nyitrai Károly munkajogász, a KDFSZ jogi szakértője a sajtótájékoztatón arra hívta fel a figyelmet, hogy a munkáltatók egyre nagyobb arányban foglalkoztatnak pénztárosokat részmunkaidőben, nő az iskolaszövetkezeti munkavállalók száma, és egyre több olyan munkavállaló van, akit több munkakörben foglalkoztatnak.

Embert, ne gépet

„ Mentsen meg egy munkahelyet” mottóval azért indítottak társadalmi akciót, mert álláspontjuk szerint a cégek nem azért telepítik az önkiszolgáló kasszákat, hogy gyorsabban szolgálják ki a vásárlókat, vagy csökkentsék a kereskedelmi dolgozók munkaterhét, hanem hogy kevesebb munkavállalót kelljen alkalmazniuk a pénztárakban. "Arra kérjük a vásárlókat, hogy az embert válasszák, ne a gépet" – mondta az elnök.

A bulgáriai CBA honlapja. Ez is csak egy multi...

A szervezet továbbra is kiállnak a szabad vasárnap, azaz a vasárnapi zárva tartás mellett. Kifejtette, hogy a kereskedelemben dolgozók 85 százaléka nő, fontos, hogy ők együtt legyenek a családjukkal. Úgy vélte, hogy Magyarországon "modernkori rabszolgatartó társadalom" van, ahol a munkavállalók napi 8 órás munkából sem tudnak tisztességesen megélni. Bubenkó Csaba elmondta, hogy mivel a kereskedelemben egyébként is jelentős a munkaerőhiány, a szakszervezet nem tart attól, hogy létszámcsökkentés lesz az ágazatban a vasárnapi zárva tartás miatt.

Kártérítési perek a Tesco ellen

Nyitrai Károly kiemelte, hogy a kereskedelmi láncok 2012. június 30., vagyis az új Munka törvénykönyve hatályba lépéséig a törvényes vasárnapi munkavégzésen túl jogellenesen is elrendeltek vasárnapi munkavégzést. Erre példaként említette a Tescót, amely ezzel "több milliárd forinttal" károsította meg a munkavállalókat.

Jelenleg is körülbelül 70 munkavállaló kártérítési pere van folyamatban, és bár az igények nagy része már elévült, munkavállalónkét 50 és 200 ezer forint kártérítést követelnek vissza, de nem vagyoni kártérítést is igényeltek az érintettek, mivel a vasárnapi munkavégzés a családi élet rovására ment – emlékeztetett a munkajogász.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Karrier Meghalt Jacob Rotschild
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 16:32
Elhunyt Lord Jacob Rotschild brit nagybefektető, a Rothschild bankárdinasztia tagja. Halálát hétfőn jelentette be a család.
Karrier Munkatársakat keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 13:50
Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk!
Karrier Orbán Viktor már csak a harmadik: hátrébb csúszott egy fontos listán
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 18:13
A Politico idén is rangsorolta Európa legmeghatározóbb embereit.
Karrier Lesújtó véleménnyel vannak a főnökök a beosztottakról, de a másik oldalnak is van véleménye
Privátbankár.hu | 2023. november 16. 19:04
Egészen másként látják a munkahelyi képzéseket a beosztottak és a vezetők egy új amerikai felmérés szerint. Az előbbiek elvárják a munkahelyüktől, hogy ezekkel támogassa a karrierjüket, miközben az utóbbiak legyintenek a dologra.
Karrier Nincs még minden veszve az MSZP szerint
Privátbankár.hu | 2023. október 31. 16:01
Meghatározó erő akar maradni egy kormányváltás idején is a jelentősen meggyengült MSZP. Komjáthi Imrét, a párt társelnökét erről is kérdeztük az ATV napi adásában, fontos munkaerőpiaci és társadalmi kérdések mellett.
Karrier Megvan a Világbank új elnöke
Privátbankár.hu | 2023. május 3. 19:57
A Mastercard egykori vezérigazgatóját, Ajay Bangát választották a Világbank új elnökévé szerdán - közölte a washingtoni székhelyű pénzintézet.
Karrier Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. április 18. 10:18
A Klasszis Lapcsoport (Privátbankár.hu, Mfor.hu, Piac&Profit, Turizmus Online) Professzionális online Sales és Marketing vezetőt keres. Várjuk jelentkezésedet!
Karrier Milliárdos perben hallgatják ki a világ egyik legismertebb médiamágnását
Privátbankár.hu | 2023. január 19. 14:30
 A Fox tévécsatornákat tulajdonló Fox Corp. elnöke, Rupert Murdoch mehet a bíróságra.
Karrier Megvan a reptéri káosz első áldozata
Szakonyi Péter | 2022. szeptember 17. 14:44
Lemondott posztjáról a Schiphol vezérigazgatója, Európa legnagyobb légikikötőjének első embere az immár állandósult reptéri káosz miatt adta be felmondását. Amszterdam mellett London, Frankfurt és Párizs repterei is kaotikus helyzetben voltak a nyári csúcs alatt.
Karrier Óriási veszteség: román színekben folytatja Magyarország egyik legjobb sportolója
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 4. 18:58
A sakkozó Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását - ezt a román szövetség jelentette be vasárnap.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG