6p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az a Trump-féle célkitűzés, hogy a feltörekvő országokba kiszervezett ipari termelést visszatelepítsék az Egyesült Államokba, nagyrészt kudarcra van ítélve a technika fejlődése miatt. Sok helyütt ugyanis már éppen robotokra cserélik a munkaerőt. Magyarországon is hasonló folyamat előtt állhatunk.
(Fotó: 123rf.com)

Donald Trump új amerikai elnök egyik célkitűzése, hogy az olcsó bérű külföldi országokból visszahozza a termelést az USA-ba, sokak szerint kudarcra van ítélve. Még ha el is éri, hogy gyárakat építsenek fel hazájában, vagy telepítsenek haza, ott nem elsősorban a munkások száma fog növekedni, hanem inkább a robotoké.

Míg ugyanis nem volt érdemes egy az olcsó bérű országban a munkaerőt drága robottal felváltani, addig a magas fizetésű munkaerő kiváltása a fejlett országokban már kifizetődő lehet. A robot ugyan néha meghibásodik, és kevés számú ember kell a felügyeletére is, de nem sztrájkol, nem beteg és nem lóg. Egyes munkákat már jóval precízebben vagy gyorsabban el tud végezni, mint az ember.

A másik oldalról, egy futószalagnál dolgozni vagy más monoton, ismétlődő rutinmunkát végezni, lélekölő, néha veszélyes is. Kérdés, akad-e helyette más munka.

60 ezer ember repült az utcára

Hogy a probléma mennyire nagy lehet, azt egy tavaly májusi hír mutatta: a Foxconn nevű, iPhone-ok összeszerelésével foglalkozó cég Kínában rövid idő alatt 60 ezer munkást cserélt le robotokra. „Jelenleg mintegy 20 millió ipari robotot alkalmaznak a termelésben világszerte, számuk évi átlagban 30 százalékkal nő, "élethosszuk" 10 évről 15-re emelkedett” - írtuk annak idején.

A Bloomberg szerint „Donald Trump nulla összegű játszmának mutatja be a munkaerőpiacot: a társaságok munkahelyeket vittek ki Kínába és más feltörekvő piacokra, és ezeket most visszahozzuk”. Egyrészt azonban egy gyár át- vagy visszatelepítése remek alkalom a tulajdonosnak a gyár automatizálására.

Mennyi munkahelyünk van veszélyben?

De nagyobb baj is van, lassan olyan munkahelyekről beszélünk, amelyek már nem is léteznek. Az automatizálásban ugyanis Kína is élen jár, amint a Foxconn esete is mutatta. Ott ugyanis szintén megkezdődött a társadalom elöregedése (részben az egy gyerek-politika miatt), és a bérek is sokat emelkedtek. Míg Észak-Amerikában mintegy 38 ezer robotot állíthattak munkába tavaly, addig Kínában mintegy 90 ezret, és 2019-ben ez a szám 160 ezerre ugorhat.

Egy novemberi ENSZ-jelentés szerint a feltörekvő országok munkahelyeinek kétharmada is veszélyben lehet. Ijesztő a Bloomberg ábrája, melynek forrása a Világbank. Magyarország ugyan nincs rajta, de eszerint gépesíthető lenne a romániai állások 49, a szerbiai munkahelyek 47 százaléka, Horvátországban ez az arány 63, Bulgáriában 44 százalék, Lettországban 57. Ennek alapján vélhetően Magyarországon is hasonló lehet, valahol 50 százalék környékén a veszélyben levő állások száma.

A technika már megvan rá

Az USA-ra visszatérve, az ország ráadásul le van maradva a robotok terén, lehet, hogy éppen azért, mert olcsó bérű Latin-Amerikai országok vannak a közelében. Míg az USA-ban 10 ezer gyári munkásra 173 robot jutott (2015-ben), Kanadában 136, Mexikóban csak 33. Csakhogy ez a szám Dél-Koreában már 531, Japánban 305, Szingapúrban 398, Németországban 301 volt. Magyarországon egyébként 57, Ausztriában több mint a duplája. Kínában is csak 49, van tehát még hová fejlődnie egyes országoknak, ami sok-sok munkahely megszűnését jelentheti.

Tizedébe kerül a robot?

A korábbi évtizedektől eltérően, amikor szinte csak az autóiparban, futószalagoknál alkalmazták őket, és az élőmunkát kevés helyen tudták kiváltani, a robotok egyre olcsóbbak és ügyesebbek, egyre szélesebb körben bevethetők. Sőt, ha már robot, ezek működtetése az egyes országokban nem feltétlenül sokkal drágább, mint másutt. Így egyes automatizált gyárak visszatelepítése a fejlődő országokból a fejlett országokba ismét lehetségessé válik.

A német Kuka AG robotgyártó becslése szerint ma a robotok működtetési költsége öt euró óránként, egy kínai munkásé 10 euró körül van, egy német alkalmazott pedig 50 euróba is belekerül – írja a Bloomberg. A végkövetkeztetése: kevés munkahely fog visszakerülni Amerikába, hiába törekszik erre Trump.

Tb-járulékot fizessen a robot?

Mi lesz így a dolgozókkal, miből fognak élni? Ennél a pontnál újra és újra felmerül a feltétel nélküli, fix alapjövedelem, amit mindenki megkapna, akár dolgozik, akár nem. Csakhogy az meg nagyon drága, valamiből finanszírozni kell. Ilyenkor jön az ötlet, hogy adóztassuk meg a robotokat, vagy fizettessünk velük társadalombiztosítási járulékokat. Hiszen a dolgozókat helyettesítik, amelyeknek viszont kell fizetniük ilyen terheket.

Ilyen terveket dédelget a francia szocialista Benoit Hamon, aki havi 750 eurós univerzális jövedelmet vezetne be (ami ott egyébként a szegénységi küszöb alatti összeg), és ezt a robotok megadóztatásából finanszírozná. Finnországban gyakorlati kísérletbe kezdenek az alapjövedelemmel (560 eurót kap havonta 2000 kísérleti alany), de robotadóról még nincs szó.

Rutinmunka helyett kreatívabbat

Amerikai kutatók szerint 1979-ben az USA-ban a dolgozók 40,5 százaléka végzett rutinjellegű munkákat, 2014-ben ez már csak 31,2 százalék volt. A rutinmunkákat végző, általában alacsonyabb iskolai végzettségű amerikaiak egy része kimaradt a munkaerő-piacról, más része azonban rákényszerült, hogy a szolgáltató szektorban kreatívabb, kevésbé rutinszerű munkákat végezzen (például pincérkedés).

A Bloomberg kommentárja arra jutott, hogy nem elég a robotokat megdrágítani ahhoz, hogy a rutinmunkát végző emberek újra álláshoz jussanak. Ehhez szükség van protekcionista intézkedésekre is, a dolgozók általános képzettségi szintjének csökkentésére, valamint szociális kiszolgáltatottságuk növelésére. A Bloomberg kommentárja szerint a Trump-adminisztráció mindezeken a frontokon támadásba lendült.

A cikk szerint az alacsonyan képzett munkaerőt is meg lehet tanítani arra, hogy kreatívabb munkákat végezzen, és az sokkal jobb lenne mindenki számára, mint a robotok megadóztatásán nyugvó alapjövedelem.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Karrier Meghalt Jacob Rotschild
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 16:32
Elhunyt Lord Jacob Rotschild brit nagybefektető, a Rothschild bankárdinasztia tagja. Halálát hétfőn jelentette be a család.
Karrier Munkatársakat keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 13:50
Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk!
Karrier Orbán Viktor már csak a harmadik: hátrébb csúszott egy fontos listán
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 18:13
A Politico idén is rangsorolta Európa legmeghatározóbb embereit.
Karrier Lesújtó véleménnyel vannak a főnökök a beosztottakról, de a másik oldalnak is van véleménye
Privátbankár.hu | 2023. november 16. 19:04
Egészen másként látják a munkahelyi képzéseket a beosztottak és a vezetők egy új amerikai felmérés szerint. Az előbbiek elvárják a munkahelyüktől, hogy ezekkel támogassa a karrierjüket, miközben az utóbbiak legyintenek a dologra.
Karrier Nincs még minden veszve az MSZP szerint
Privátbankár.hu | 2023. október 31. 16:01
Meghatározó erő akar maradni egy kormányváltás idején is a jelentősen meggyengült MSZP. Komjáthi Imrét, a párt társelnökét erről is kérdeztük az ATV napi adásában, fontos munkaerőpiaci és társadalmi kérdések mellett.
Karrier Megvan a Világbank új elnöke
Privátbankár.hu | 2023. május 3. 19:57
A Mastercard egykori vezérigazgatóját, Ajay Bangát választották a Világbank új elnökévé szerdán - közölte a washingtoni székhelyű pénzintézet.
Karrier Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. április 18. 10:18
A Klasszis Lapcsoport (Privátbankár.hu, Mfor.hu, Piac&Profit, Turizmus Online) Professzionális online Sales és Marketing vezetőt keres. Várjuk jelentkezésedet!
Karrier Milliárdos perben hallgatják ki a világ egyik legismertebb médiamágnását
Privátbankár.hu | 2023. január 19. 14:30
 A Fox tévécsatornákat tulajdonló Fox Corp. elnöke, Rupert Murdoch mehet a bíróságra.
Karrier Megvan a reptéri káosz első áldozata
Szakonyi Péter | 2022. szeptember 17. 14:44
Lemondott posztjáról a Schiphol vezérigazgatója, Európa legnagyobb légikikötőjének első embere az immár állandósult reptéri káosz miatt adta be felmondását. Amszterdam mellett London, Frankfurt és Párizs repterei is kaotikus helyzetben voltak a nyári csúcs alatt.
Karrier Óriási veszteség: román színekben folytatja Magyarország egyik legjobb sportolója
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 4. 18:58
A sakkozó Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását - ezt a román szövetség jelentette be vasárnap.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG