3p
A 19. század végi-20. század eleji kivándorlási hullám sokaknak eszébe jut, amikor a mai tendenciákat figyelik, de nagyok a különbségek is. Ahhoz, hogy valaki annak idején kivándoroljon, a tipikus célpont, Amerika területére, például egészen nagy összegű beruházásra volt szükség, amit nem mindenki tudott vállalni. Részben ma is hasonló a helyzet.

Kezünkbe került egy régi iratcsomag, amely egy bizonyos somogyi Szabó család történetéről árulkodik a 20. század első feléből. Ebben egy bizonyos Cunard császári és királyi hajózási társaság „hazafias üdvözlettel” arról értesíti Szabó József urat, hogy a legnagyobb örömmel elszálltja Amerikába, amennyiben az útiköltséget befizeti, és mindössze húsz korona előleg befizetésével biztosíthatja helyét a járaton. A teljes hajójegy 210 korona volt, nem tudni, a legolcsóbb fajta-e, a III. osztályon. (Teljes kép a cikk végén.)

Kitántorgott Amerikába pár millió emberünk

Hogy a húsz korona mit ért akkoriban, arról a Kivándorlás blog írásából idézünk: „A kivándorlók többségének mégis hatalmas megterhelést jelentett a hajójegyek megvásárlása: 1900 körül egy férfi mezőgazdasági munkás éves bére körülbelül 180-200 korona volt (egy női munkás viszont csak 140-160 koronát keresett), miközben a hajójegyek ára 160-200 korona között volt, ami rendszerint még nem tartalmazta a vonatjegy árát a kikötőig”.

 

Ezek szerint tehát az igazán szegényeknek, akik leggyakrabban kivándoroltak akkoriban, komoly tőkével, legalább 1-2 éves bérnek megfelelő megtakarítással kellett rendelkezniük akkoriban, ami egészen biztosan sokakat visszatartott. Így is sokaknak sikerült, a jelenlegi Magyarország területének durván háromszorosára rúgó Nagy-Magyarországról legalábbis egy egyetemi tanulmány szerint „a kikötői regisztráció szerint a századfordulóig közel félmillióan, 1900-1913 között pedig már másfél millióan vándoroltak ki Amerikába”.

 

Nem akartak kint maradni

A tanulmány leírja azt is, hogy „a magyar kivándorlók száma legfeljebb 450 ezerre tehető. A kivándorlók többsége a felvidéki, igen mostoha gazdasági és természeti körülmények között élő szlovák és rutén lakosság köréből való volt. A kivándorlók többsége nem akart véglegesen külföldön maradni”.

(Fotó: Wikipedia)

Mi a helyzet ma? Egy olcsó repülőjegy Angliába vagy Németországba pár heti fizetésből is kijön, még az alacsony fizetésűeknél is. Észak-Amerika sem elérhetetlen, ha valaki kap vízumot (Dél-Amerikában pedig nem kérnek ilyet). Csakhogy sok más költséggel is kell számolni.

Drága a bajor garzon

Akinek albérletre van szüksége, attól pár havi kauciót biztosan el fognak kérni, Németországban például híresen megdrágult a lakhatás, az első fizetésig is ki kell jönni valahogy. Fix állást is nehéz Magyarországról szerezni, sokszor előbb ki kell menni, szállást keresni, és utána jöhet az elhelyezkedés.

Emiatt pár ezer eurós, 1-2 millió forintos tartalék alatt állítólag istenkísértés még az európai országoknak is nekivágni. Kivétel persze azon pár tízezer honfitársunk, aki Ausztriába ingázik, itthon alszik, de kint dolgozik, félig itt, félig külföldön él.

Van mit eladnod?

Egy minimálbérből élőnek, vagy még rosszabb, közmunkásnak, elszegényedett, tartalékok nélkül élő dolgozónak ma Magyarországon nincs sok esélye pár ezer eurót sem összeszedni, hacsak nem ingatlanja, ingóságai eladásából. A nyelvtudás és szaktudás hiányán kívül ez ma is sokakat visszatarthat a kivándorlástól. (A múlt század eleji kivándorlásról magyar dokumentumfilm is készült "Hunky Blues - Az Amerika Álom" címmel.)

(Fotó: Eidenpenz József)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Karrier Meghalt Jacob Rotschild
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 16:32
Elhunyt Lord Jacob Rotschild brit nagybefektető, a Rothschild bankárdinasztia tagja. Halálát hétfőn jelentette be a család.
Karrier Munkatársakat keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 13:50
Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk!
Karrier Orbán Viktor már csak a harmadik: hátrébb csúszott egy fontos listán
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 18:13
A Politico idén is rangsorolta Európa legmeghatározóbb embereit.
Karrier Lesújtó véleménnyel vannak a főnökök a beosztottakról, de a másik oldalnak is van véleménye
Privátbankár.hu | 2023. november 16. 19:04
Egészen másként látják a munkahelyi képzéseket a beosztottak és a vezetők egy új amerikai felmérés szerint. Az előbbiek elvárják a munkahelyüktől, hogy ezekkel támogassa a karrierjüket, miközben az utóbbiak legyintenek a dologra.
Karrier Nincs még minden veszve az MSZP szerint
Privátbankár.hu | 2023. október 31. 16:01
Meghatározó erő akar maradni egy kormányváltás idején is a jelentősen meggyengült MSZP. Komjáthi Imrét, a párt társelnökét erről is kérdeztük az ATV napi adásában, fontos munkaerőpiaci és társadalmi kérdések mellett.
Karrier Megvan a Világbank új elnöke
Privátbankár.hu | 2023. május 3. 19:57
A Mastercard egykori vezérigazgatóját, Ajay Bangát választották a Világbank új elnökévé szerdán - közölte a washingtoni székhelyű pénzintézet.
Karrier Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. április 18. 10:18
A Klasszis Lapcsoport (Privátbankár.hu, Mfor.hu, Piac&Profit, Turizmus Online) Professzionális online Sales és Marketing vezetőt keres. Várjuk jelentkezésedet!
Karrier Milliárdos perben hallgatják ki a világ egyik legismertebb médiamágnását
Privátbankár.hu | 2023. január 19. 14:30
 A Fox tévécsatornákat tulajdonló Fox Corp. elnöke, Rupert Murdoch mehet a bíróságra.
Karrier Megvan a reptéri káosz első áldozata
Szakonyi Péter | 2022. szeptember 17. 14:44
Lemondott posztjáról a Schiphol vezérigazgatója, Európa legnagyobb légikikötőjének első embere az immár állandósult reptéri káosz miatt adta be felmondását. Amszterdam mellett London, Frankfurt és Párizs repterei is kaotikus helyzetben voltak a nyári csúcs alatt.
Karrier Óriási veszteség: román színekben folytatja Magyarország egyik legjobb sportolója
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 4. 18:58
A sakkozó Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását - ezt a román szövetség jelentette be vasárnap.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG