4p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Durván megugrott a Németországban dolgozó románok és bolgárok száma pár hónap alatt a munkavállalási feltételek januári lazulása után. Mintegy 64 ezer román és 18 ezer bolgár érkezett négy hónap alatt, a magyarok száma eközben „csak” 6400 fővel nőtt tovább.

A román állampolgárságú munkavállalók létszáma 64,1 ezerrel, 93,6 ezerről 157,7 ezerre nőtt december vége és április vége között, ez 68 százalék plusz. A bolgárok is szorgalmasan jöttek, 17 800 fővel, azaz 44 százalékkal 58 700-ra nőtt a számuk – derül ki a német Arbeitsagentur adataiból. Eközben magyar honfitársaink létszáma 60 400-ról 66 800-ra emelkedett, ez csak 6400 fős, bő tíz százalékos növekedés.

Lengyel és román idénymunka

A december végéhez képest vett növekedés egy része egyébként szezonális lehet, decemberben mindig eléggé alacsony a foglalkoztatás, hiszen a mezőgazdaság, a turizmus egy része, az építőipar ilyenkor nem vagy alig üzemel. A román és bolgár állampolgárok számára januártól vált teljesen szabaddá a munkavállalás Németországban és Ausztriában.

Amint grafikonunkon látható, a hullámok alapján, leginkább a legnagyobb létszámú lengyelek és a korlátozások ellenére eddig is számos munkavállalót adó románok foglalkoztatása szezonális. A magyarok jóval kevesebben vannak, de egyenletesebben növekszik a létszámuk, úgy látszik, nem az átmeneti és idényjellegű munkakörökben vannak elsősorban. Hasonlóan egyébként a görögökhöz vagy a spanyolokhoz.

 

Az is leolvasható az ábráról, hogy a románok, bolgárok eddig is jöttek rendesen, a korlátozás januári megszűnése csak gyorsított valamit a folyamaton. A lengyelek létszáma pedig a románoktól, bolgároktól, mindentől függetlenül meredeken emelkedik évek óta, már több mint 300 ezren vannak az Arbeitsagentur nevű német állami munkaügyi hivatal adatai szerint.

Mégis csökkent a munkanélküliek száma

Mindezek ellenére Németországban júniusban a munkanélküliek száma 49 000 fővel 2 millió 833 ezerre csökkent, egyben 32 ezer fővel alacsonyabb volt, mint egy évvel korábban júniusban. Ezzel a munkanélküliségi ráta 0,1 százalékponttal 6,5 százalékra mérséklődött – írta a Handelsblatt.com.

Ebben azonban szezonális hatások is voltak. Az úgynevezett alulfoglalkoztatottak száma (ami a munkanélkülieken kívül átmenetileg munkaképtelen és átképzés alatt levő személyeket is tartalmaz) árnyalatnyit, 3000 fővel, 3,753 millió főre nőtt. Csakhogy ez jelentősen, 87 ezer fővel alacsonyabb érték, mint egy évvel korábban.

Kivándorlás az EU-8-akból és a GIPS-ből

„A munkaerő szabad áramlása és az EU-adósságválság hatása a német munkaerőpiacra” címmel már évek óta készül tanulmány a németeknél, az első kategória főleg a volt szocialista országok közé tartozó új EU-tagokat (EU-8), a második a dél-európai „GIPS-országokat” jelenti. Az Arbeitsagentur szerint bár e két folyamat egymástól független, egy irányba hatnak, a külföldi munkavállalók számának növekedése felé, ezért együtt tárgyalják azokat.

A júniusi keltezésű új dokumentum áprilisi adatokat tartalmaz. Aktualitását főleg az adja, hogy január 1-től a román és bolgár munkavállalók is szabadon vállalhatnak munkát a németeknél (és az osztrákoknál is, amiről nemrég itt tudósítottunk).

Lekörözzük a Dél-Európaiakat

A 2004-ben csatlakozott nyolc volt szocialista ország, az EU-8-ak állampolgárai közül 2011 áprilisában, a szabad munkavállalás megnyílása előtt 227 ezer dolgozott Németországban, 2014 áprilisában már 475 ezer, tehát több mint duplája (110 százalék). Egy év alatt 19 százalékkal, 75 ezer fővel nőtt a létszámuk. A GIPS-országokból érkezők (görögök, olaszok, portugálok, spanyolok) száma áprilisban 512 ezer volt, mindössze hét százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban.

Az idén Németországban keletkezett állások közül majdnem minden másodikat az E-8 vagy GIPS-országok polgárai kaptak meg.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Karrier Meghalt Jacob Rotschild
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 16:32
Elhunyt Lord Jacob Rotschild brit nagybefektető, a Rothschild bankárdinasztia tagja. Halálát hétfőn jelentette be a család.
Karrier Munkatársakat keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 13:50
Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk!
Karrier Orbán Viktor már csak a harmadik: hátrébb csúszott egy fontos listán
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 18:13
A Politico idén is rangsorolta Európa legmeghatározóbb embereit.
Karrier Lesújtó véleménnyel vannak a főnökök a beosztottakról, de a másik oldalnak is van véleménye
Privátbankár.hu | 2023. november 16. 19:04
Egészen másként látják a munkahelyi képzéseket a beosztottak és a vezetők egy új amerikai felmérés szerint. Az előbbiek elvárják a munkahelyüktől, hogy ezekkel támogassa a karrierjüket, miközben az utóbbiak legyintenek a dologra.
Karrier Nincs még minden veszve az MSZP szerint
Privátbankár.hu | 2023. október 31. 16:01
Meghatározó erő akar maradni egy kormányváltás idején is a jelentősen meggyengült MSZP. Komjáthi Imrét, a párt társelnökét erről is kérdeztük az ATV napi adásában, fontos munkaerőpiaci és társadalmi kérdések mellett.
Karrier Megvan a Világbank új elnöke
Privátbankár.hu | 2023. május 3. 19:57
A Mastercard egykori vezérigazgatóját, Ajay Bangát választották a Világbank új elnökévé szerdán - közölte a washingtoni székhelyű pénzintézet.
Karrier Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. április 18. 10:18
A Klasszis Lapcsoport (Privátbankár.hu, Mfor.hu, Piac&Profit, Turizmus Online) Professzionális online Sales és Marketing vezetőt keres. Várjuk jelentkezésedet!
Karrier Milliárdos perben hallgatják ki a világ egyik legismertebb médiamágnását
Privátbankár.hu | 2023. január 19. 14:30
 A Fox tévécsatornákat tulajdonló Fox Corp. elnöke, Rupert Murdoch mehet a bíróságra.
Karrier Megvan a reptéri káosz első áldozata
Szakonyi Péter | 2022. szeptember 17. 14:44
Lemondott posztjáról a Schiphol vezérigazgatója, Európa legnagyobb légikikötőjének első embere az immár állandósult reptéri káosz miatt adta be felmondását. Amszterdam mellett London, Frankfurt és Párizs repterei is kaotikus helyzetben voltak a nyári csúcs alatt.
Karrier Óriási veszteség: román színekben folytatja Magyarország egyik legjobb sportolója
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 4. 18:58
A sakkozó Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását - ezt a román szövetség jelentette be vasárnap.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG