4p
Rekordszámban költöznek Londonba válság sújtotta hazájukból a legtehetősebb oroszok, kihasználva a brit "befektetői vízum" nyújtotta lehetőségeket – írja egy brit lap. Durván, 69 százalékkal nőtt a számuk.

A The Sunday Times című tekintélyes vasárnapi brit konzervatív lap a brit belügyminisztérium adatait idézve azt írta, hogy január és szeptember között 69 százalékkal több ilyen brit vízumot állítottak ki orosz kérelmezőknek, mint a tavalyi azonos időszakban. Az idei első kilenc hónapban 162 orosz pénzember költözött e különleges letelepedési engedéllyel Nagy-Britanniába, 2013 januárja és szeptembere között 96-an éltek a "milliomosvízumnak" is nevezett kedvezménnyel – írja az MTI. (A magyar számokról itt írtunk nemrég>>>>>>.)

Az adatok szerint különösen március után ugrott meg az orosz kérelmezők száma, amikor a Nyugat az első szankciókat érvénybe léptette Oroszország ellen az ukrajnai beavatkozás miatt. A brit kormány 2008 óta kínál tartós letelepülésre jogosító engedélyeket olyan kérelmezőknek, akik milliós nagy-britanniai befektetésekre vállalnak kötelezettséget.

A könnyített vízumszabályok értelmében azok a külföldiek, akik legalább kétmillió fontot (800 millió forintot) fektetnek be a brit gazdaságban, öt évig maradhatnak Nagy-Britanniában. Ha ezen időhatár után is fenntartják befektetéseiket, akkor már határozatlan idejű tartózkodásra kapnak engedélyt, a hatodik év után pedig brit állampolgárságért is folyamodhatnak.

Ötmillió font (kétmilliárd forint) értékű befektetés esetén már három év után, tízmillió font (négymilliárd forint) befektetéssel már két év után megkapható a határozatlan idejű tartózkodási engedély, és e két utóbbi esetben a brit állampolgársági folyamodvány benyújtásával sem kell még egy további évet várni – írja a kizárólagos magyar állami kézben levő hivatalos hírügynökség.

A magyar letelepedésért fizetendő összeget egyébként a napokban emelték meg 250 ezer euróról 300 ezer euróra (körülbelül 94 millió forintra, tehát a britekének a töredékére), állítólag ezzel együtt is az egyik legolcsóbbak vagyunk Európában. Ennek ellenére nem mondhatni, hogy ostromolnának bennünket a külföldiek, sőt, inkább azt mondhatjuk, hogy viszonylagosan messzire elkerülnek. (A statisztikai adatok szerint ugyanis nagyjából Magyarország lakosainak négy százaléka külföldi, ennek nagyjából a fele ráadásul határainkon túl született magyarokat jelent. Nyugat-Európa fejlett országaiban eközben a lakosság 12-15 százaléka is külföldi állampolgár.)

Az adatok értelmezéséhez azonban nem árt azt is figyelembe venni, mit kapnak ezért cserébe a külföldiek. Nyugat-Európában is az a tendencia, hogy csökkentik a jóléti juttatásokat a külföldieknek, Magyarországon azonban a szociális háló, a szociális ellátások majdnem teljes leépítése folyik. Ráadásul a hazai bérek csak egy töredékét teszik ki a nyugatiaknak.

„A milliomosvízum kérelmezőinek az előírások értelmében brit állampapírokba, vagy Nagy-Britanniában bejegyzett vállalatok részvényeibe kell befektetniük” – folytatja az MTI az egyik legnagyobb londoni ügyvédi iroda, az orosz nagybefektetők által állítólag előszeretettel használt Mishcon De Reya adataira hivatkozva. A cég orosz ügyfeleinek fele ötmillió fontnál nagyobb értékű befektetéseket vállal Nagy-Britanniában a tartózkodási vízum fejében.

A vízumkérelmek átlagos elbírálási ideje hat hét, de a cég egyik orosz kliense a magyar állam által fizetett hírügynökség szerint 24 óra alatt megkapta a brit letelepedési engedélyt. Az illető a vízum kiállításának másnapján 30 millió fontért (12 milliárd forintért) vásárolt magának egy házat Londonban. Az egyik legnagyobb londoni ingatlanközvetítő ügynökség, a Knight Frank adatai szerint az októberrel zárult hat hónapban a szuperprémium londoni ingatlankategóriában eladott lakások 21 százalékát orosz állampolgárok vették meg; ez az arány a megelőző hat hónapban még csak 13 százalék volt.

Címkék: Karrier

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Karrier Meghalt Jacob Rotschild
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 16:32
Elhunyt Lord Jacob Rotschild brit nagybefektető, a Rothschild bankárdinasztia tagja. Halálát hétfőn jelentette be a család.
Karrier Munkatársakat keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 13:50
Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk!
Karrier Orbán Viktor már csak a harmadik: hátrébb csúszott egy fontos listán
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 18:13
A Politico idén is rangsorolta Európa legmeghatározóbb embereit.
Karrier Lesújtó véleménnyel vannak a főnökök a beosztottakról, de a másik oldalnak is van véleménye
Privátbankár.hu | 2023. november 16. 19:04
Egészen másként látják a munkahelyi képzéseket a beosztottak és a vezetők egy új amerikai felmérés szerint. Az előbbiek elvárják a munkahelyüktől, hogy ezekkel támogassa a karrierjüket, miközben az utóbbiak legyintenek a dologra.
Karrier Nincs még minden veszve az MSZP szerint
Privátbankár.hu | 2023. október 31. 16:01
Meghatározó erő akar maradni egy kormányváltás idején is a jelentősen meggyengült MSZP. Komjáthi Imrét, a párt társelnökét erről is kérdeztük az ATV napi adásában, fontos munkaerőpiaci és társadalmi kérdések mellett.
Karrier Megvan a Világbank új elnöke
Privátbankár.hu | 2023. május 3. 19:57
A Mastercard egykori vezérigazgatóját, Ajay Bangát választották a Világbank új elnökévé szerdán - közölte a washingtoni székhelyű pénzintézet.
Karrier Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. április 18. 10:18
A Klasszis Lapcsoport (Privátbankár.hu, Mfor.hu, Piac&Profit, Turizmus Online) Professzionális online Sales és Marketing vezetőt keres. Várjuk jelentkezésedet!
Karrier Milliárdos perben hallgatják ki a világ egyik legismertebb médiamágnását
Privátbankár.hu | 2023. január 19. 14:30
 A Fox tévécsatornákat tulajdonló Fox Corp. elnöke, Rupert Murdoch mehet a bíróságra.
Karrier Megvan a reptéri káosz első áldozata
Szakonyi Péter | 2022. szeptember 17. 14:44
Lemondott posztjáról a Schiphol vezérigazgatója, Európa legnagyobb légikikötőjének első embere az immár állandósult reptéri káosz miatt adta be felmondását. Amszterdam mellett London, Frankfurt és Párizs repterei is kaotikus helyzetben voltak a nyári csúcs alatt.
Karrier Óriási veszteség: román színekben folytatja Magyarország egyik legjobb sportolója
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 4. 18:58
A sakkozó Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását - ezt a román szövetség jelentette be vasárnap.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG