4p
A vörös csillag számos ország zászlajában, címerében szerepel, baloldali, de nem kommunista pártok, futballklubok, jachtklub is használják. Nemcsak sör, de ásványvíz, üdítő, csoki, lottószelvény, martini is van vele díszítve. Felettébb sok dolog esne a törvény hatálya alá, ha teljesen betiltanák.

A szvasztika vagy horogkereszt jelenleg egyik ország, legális párt, nemzetközi szervezet, cég jelképei között sem szerepel. Eredetileg azonban indiai vallási szimbólum volt, így Ázsiában vallási célokra ma is használják, anélkül, hogy a nácizmusra utalnának vele. (A magyar Wikipédia itt ír róla.)

A vörös csillag azonban nem csak a kommunizmus jelképe Nyugaton, hanem sok minden másé is. Így szociáldemokrata pártoké (amelyeket nem becsületes dolog összemosni a kommunizmussal), mint a mexikói PSD, vagy a brazil Munkáspárt (PT), amely 2003-tól 2016-ig a brazil kormánykoalíció része volt. (A tavaly leváltott Dilma Rousseff-el az élen.) A Wikipedia egyik szócikke alapján úgy tűnik, manapság a valódi kommunista pártok inkább a sarló-kalapácsot preferálják.

Csillagok Svájctól Dzsibutiig

Az nem meglepő, hogy a kommunista és sztálinista, koncentrációs táborokat fenntartó Észak-Korea zászlajának közepén egy nagy vörös csillag éktelenkedik. De egy egész sor, cseppet sem kommunista ország zászlajában van még ott. Az Új-Zélandi zászlóban mindjárt négy kisebb példányt is találunk. Van még Panama, Észak-Ciprus, Tunézia, Dzsibuti, Zimbabwe, Algéria, Washington D. C., Kalifornia állam vagy például Valais (Wallis) svájci kanton zászlajában is belőle.

Van vörös csillag Fehéroroszország (Belorusszia) még mindig eléggé szovjet stílusú címerében, Kubáéban viszont, amely kommunista ország, vörös sapkában ugyan, de fehér csillag szerepel. Az úgynevezett frígiai sapka, amely többnyire vörös, egyébként számos latin-amerikai ország címerében látható, a szabadság jelképe. Sok forradalomban használták, mint a Nagy Francia Forradalom is, és így számos ember halála is kapcsolható hozzá.

Halálos fegyverek tömege

Az olasz címer közepét egy hatalmas öt ágú csillag foglalja el, széle vörös, a belseje fehér, de még a királyság idejéből származik. Mozambik (valamint Kelet-Timor) címerében viszont a vörös csillag mellett szuronyos kalasnyikov, egy eredetileg szovjet tervezésű gépkarabély is helyet kapott, amely állítólag sok-sok milliónyi ember halálában játszott már szerepet világszerte. Más országok címerében más, szintén emberélet kioltására alkalmas fegyverek szerepelnek, mint kard, íj, lándzsa, ágyú, buzogány, puska, balta, hadihajó.

Foci, vermut, csoki

Ám nem csak államok használják, vállalatok és egyéb szervezetek is. Ilyen a Red Star FC sportklub Franciaországban, a San Diego Yacht Club, egy amerikai egyesület, belgrádi, szófiai focicsapatok. Szerepel a Macy's amerikai kiskereskedelmi vállalat logójában és a San Pellegrino cég ásványvizein, üdítőin. Egy Martinazzi nevű vermut is vörös csillaggal van díszítve. A brit lottó 2011-es szelvényén is önkényuralmi jelkép adja a logó alapját, bár ezt azóta úgy tűnik, megváltoztatták kék négyágú csillagokra.

A Milky Way (magyarul Tejút) nevű édesség csomagolása logikus módon tele van csillagokkal, egyik közöttük bepirosodott. A Stella Artois sör címkéinek egyes verzióiban is szerepel egy öt ágú csillag, vörös kerettel, fehér középpel, nem éppen meglepő módon, mivel stella=csillag.

A hivatalos szíriai zászlóban két darab zöld öt ágú csillag van, az ellenzéki koalíció azonban egy régebbi változatot használ három vörössel. A katalán függetlenségpártiak baloldali szárnyának zászlójában is van.

Öt helyett jobb a hat ágú?

A nem vörös öt ágú csillagokkal még több a probléma. Például a kommunizmussal nehezen vádolható Amerikai Egyesült Államok zászlaja, katonai jelzései (pl. harci repülők) tele vannak vele. Kína és Vietnam zászlajában sárga, Törökországéban fehér öt ágú csillagok vannak, de vörös mezőben. A törökök azonban alkalmazzák a fehér alapon piros félholdat és csillagot is egyfajta címerként (emblémaként). Chilétől Kelet-Timorig, Szenegáltól Pápua-Új-Guineáig rengeteg ország zászlajában előfordulnak ötágúak.

A magyar katonai rangjelzéseket már régen megváltoztatták. „A korábbi -1949-1990 között terjedő - időszakban használatos ötágú csillagok helyett a rendfokozatot hatágú csillagok jelezték, ez visszatérés volt a második világháborút megelőző időszak magyar katonai vívmányaihoz” - írja a Honvedelem.hu.

Számos ország címerében vagy zászlajában kereszt vagy félhold látható, amelyek égisze alatt kiirtották például Amerika őslakóinak nagy részét, hódítottak meg muzulmánok számos országot tűzzel-vassal, vagy például mészárolták le keresztes vitézek a lakosság egy részét a Szentföldön.

(Képek forrása: Wikipedia)


LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG