7p
A magyar gazdaság sikertörténetét a görög gazdaság mélyrepüléséhez hasonlítva mutatta be Matolcsy György, majd a régiónkban minket állva hagyó lengyel gazdaságot állította példának. Ha meg akarjuk szerezni a második 100 milliárd eurónyi GDP-t, akkor Matolcsy György szerint Kína felé kell fordulnunk, rá kell csatlakoznunk a Selyemútra. Beszélt arról is, mi változik a jegybanki alapítványoknál.

Magyarország a Selyemúton – ezzel a címmel tartott előadást az 54. Közgazdász-vándorgyűlésen Kecskeméten Matolcsy György.

Kecskemét okos város lesz

A Magyar Nemzeti Bank elnöke először Kecskemétet méltatta.  Kecskemét egy modern város lesz, ami azt is jelenti, hogy okos várossá válik. Emlékeztetett: Kínában 20 smart city-t építenek, Dél-Koreában 3 már megépült, India pedig 100 okos város építését foglalta programba. A mi modern városaink is okos városok lesznek – Kecskemét is úton van efelé.

A támadások miatt átalakítják az alapítványok működését

A 6 jegybanki Pallas Athéné-alapítvány közül az egyik itt működik, egy új egyetemi campus is épül. A jegybanki alapítványokat politikai támadások is érték – ezek Matolcsy szerint megvilágítottak egy sor gyengeséget, gyermekbetegséget. Közpénzből közjót szolgáló intézményeket építenek, ezért fontos az átláthatóság. A közpénz közpénz maradt (ezt egyébként bíróság mondta ki - a szerk,), így az átláthatóságot biztosítani kell, ezért negyedévente nyilvánosságra hozzák az alapítványok adatait.

A támadások hívták fel a figyelmet az alapítványok költségvetésének nem kellő feszességére – el fogják érni, hogy 70-30, majd 80-20 százalék legyen a támogatások és a költségek aránya, mondta Matolcsy.

Ha azt hiszed, nekünk rossz, nézd meg a görögöket

A Közgazdász-vándorgyűlés központi témája idén a versenyképesség, és ahhoz kapcsolódóan a foglalkoztatás, a szakképzés, a duális képzés, a felsőoktatás és az innováció. Az eseményről a Privátbankár.hu is tudósít.

Matolcsy György ismét megemlékezett arról, amikor még nemzetgazdasági miniszterként alakította az ország ügyeit. Matolcsy párhuzamba állította a magyar és a görög gazdaság 2003 és 2008 közötti helyzetét: a költségvetési egyenleg, az államadósság növekedése, a folyómérleg, az aktivitási ráta szinte egybevágott. A növekedés tekintetében még gyengébben is álltunk. 2010 tavaszán Matolcsy szerint jelentős hasonlóságot mutatott a két ország, Magyarországon azonban jött a kormányváltás, ezért elkerültük a görögök sorsát.

A görög utat úgy kerültük el, hogy saját utat választottunk – hagyományos és nem hagyományos eszközök keverésével gazdaságpolitikai fordulatot hajtottunk végre, míg a görögökre a nemzetközi hitelezők által alkotott trojka megszorításokra épülő gazdaságpolitikát kényszerített rá.

50 strukturális reformot tart döntőnek, ami szerinte sikerre vitte a gazdaságpolitikát (a bankadótól az egykulcsos szja-n át 50 intézkedés szerepelt az előadás egyik slide-ján). A növekedési fordulatot a görög és magyar gazdasági növekedés mértékének, a költségvetés egyenlegének bemutatásával szemléltette. Az államadósság-csökkentésben Magyarország az EU 3 legjobb szereplője között van, a bruttó külső adósság is csökken – sorolta Matolcsy.

Míg a válság előtt a két ország egyformán válságban volt, mára elszakadt a két ország teljesítménye. (Arról nem szólt a jegybankelnök, hogy Görögországban a magyar béreknek nagyjából az ötszöröse volt jellemző – volt tehát bőven különbség is a kiindulási helyzetben.)

Kitől tanuljunk?

Hozott azért a regionális versenytársakkal kapcsolatos példát is a jegybankelnök - sajnos hozzájuk képest már nem állunk ilyen jól.

A lengyelek egyszerűen átsiklottak a válságon. Mit tanulhatunk tőlük? Azt például, hogy reformversenyben vagyunk – őt már a 2000-es évek elején elindították a reformokat, mi csak 10 évvel később, mondta Matolcsy. Csökkentették az szja-kulcsot, az adókedvezményeket eltörölték, egyszerűsítették az adórendszert, segítették az egyéni vállalkozókat, csökkentették a társasági adót, emelték a jövedéki adót, a környezetvédelmi adóterheket, emelték a nyugdíjkorhatárt, oktatási reformot hajtottak végre – mutatta be az MNB elnöke. A lengyel gazdaságban ezért a válság nem okozott visszaesést.

A lengyelek már 10 évvel előttünk válságban voltak – ez váltotta ki náluk az átalakulást Matolcsy szerint. Ütemet vesztettünk, pont fordítva működött a magyar gazdaság, mint amit Keynes tanított – prociklikus volt a fiskális politika.

Ez nem csak a gazdaságpolitikára hatott ki: a PISA-eredményeket említve Matolcsy bemutatta, mennyire leszakadtak a magyar eredmények a lengyelektől 2012-re, és a diplomások arányában is lemaradtunk. A lengyel gazdaságpolitika reformja ráadásul a nehéz évek végével sem állt le, újabb intézkedéseket jelentettek be a beruházási ráta emelése érdekében – többek közt a repülőgépiparra támaszkodva. Egyébként egy kínai befektetői csoport éppen egy repülőgépgyárat fog Kecskeméten építeni – árulta el Matolcsy.

Nekünk egy versenyképességi reform kéne

A magyar gazdasági fordulatot ismertetve elmondta: egyre inkább fehéredik a gazdaság, ami növeli az adóbevételeket. Az uniós forrásokat immár 60 százalékban gazdaságfejlesztésre fordították. Javult a kockázati megítélésünk, bár a hitelminősítők csak késve követik le a folyamatokat. A jegybank a gazdasági növekedéshez a növekedési hitelprogrammal ,a devizahitelek forintosításával, a kamatcsökkentési ciklusokkal, a növekedéstámogató programmal és az önfinanszírozási programmal járult hozzá.

Most egy versenyképességi reformra van szüksége az országnak. A kkv-szektor termelékenysége lényegesen alacsonyabb a nagyvállalati szektor termelékenységétől - ha ezt a dualitást sikerülne mérsékelni, az 4 százalékkal növelhetné a GDP-növekedést.

Honnan lesz a következő 100 milliárd eurónyi GDP-nk?

Honnan lesz Magyarországnak a második 100 milliárd euró GDP-je? – tette fel a kérdést Matolcsy. A mostani magyar GDP 100 milliárd, az osztrák 300 milliárd, a svájci 600 milliárd euró. Nekünk a Selyemút felé nyitás adhatja meg a második 100 milliárdot, ez az esélyünk arra, hogy felzárkózzunk Ausztriához, Baden-Württemberghez vagy Bajorországhoz.

Ehhez a Selyemút felé kellene fordulnunk. A fejlődő országok között az ázsiai országok importkereskedelme bővül a leggyorsabban. Meg kell néznünk, Kína milyen gazdaságpolitikai tervvel rendelkezik 2025-ig – programjuk a német Industrie 4.0 terven alapszik.

Az Új Selyemút (8x8, azaz) 64 országot köt össze, az emberiség kétharmadát érinti. Ehhez kell csatlakoznunk. Magyarországon egyébként a déli vasúti Selyemút átfut – ennek része a Budapest-Belgrád útvonal. Jelentősége, hogy gyorsabb, mint a hajó, a többi szállítási útvonal túlterhelt, és könnyebb és olcsóbb Kína igényeinek megfelelő infrastruktúrát kiépíteni - mondta Matolcsy.

Mi az Új Selyemút?

A kínai vezetés 2013-ban dolgozta ki az „Egy övezet, egy út” (OBOR) nevű kereskedelmi és geopolitikai stratégiát, amely gyakorlatilag egy masszív eurázsiai és afrikai infrastruktúra-befektetési program a szárazföldön és a tengeren. A célja Pekingnek kiutat és összeköttetést garantálni egy esetleges amerikai-japán-indiai tengeri katonai bekerítő művelet esetén.Itt írtunk róla bővebben >>

Az OBOR egyben ellensúlyt biztosít két, Washington által szervezett szabadkereskedelmi megállapodásnak, így a már aláírt távol-keletinek (TPP – 12 ország, 800 millió ember) és a készülő transz-atlantinak (TTIP - EU és USA, 820 millió ember). A TPP és a TTIP célja többek között, hogy a Nyugat és ne Peking szabja meg a jövőbeli kereskedelem szabályrendszerét.

Magyarország azért is vonzó lehet Kínának, mert közel vagyunk a német piachoz, emellett kialakulóban van egy közép-európai gazdasági központ-szerepünk is.

Az MNB felismerte az egy övezet –e egy út fontosságát, már rá is lépett a Selyemútra. Kialakítottak több együttműködést, elindították a jegybanki renminbi programot. Ahogy a lengyelek a német programot tanulmányozták saját programjuk kialakításakor, nekünk a kínait érdemes - mondta a jegybankelnök..

Mi az ősi Selyemút?

A Selyemút annak az ősi kereskedelmi úthálózatnak a neve, amely összeköti Kínát Európával és Észak-Afrikával. A Wikipedia szerint a Selyemúton folytatott kereskedelem fontos szerepet játszott olyan nagy civilizációk fejlődésében, mint Kína, Egyiptom, Perzsia, Arábia, India, Róma és Bizánc. Matolcsy előadásában at mondta: Magyarország ezen egyszer már rajta volt, a középkorban.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG