4p
Megint lesz mit várni a héten, rengeteg új szám érkezik majd. A második negyedéves magyar GDP-adat lesz a befektetők figyelmének középpontjában a jövő héten, infláció is lesz, de ezek mellett több más makrogazdasági adat is megjelenik.

Nagy külkerszámok jöhetnek

Hétfőn közli a Központi Statisztikai Hivatal a külkereskedelmi termékforgalom júniusi, előzetes adatát. A kivitel euróban számolt értéke 2,3 százalékkal nőtt, a behozatalé 0,9 százalékkal csökkent májusban az egy évvel korábbihoz képest, a kereskedelmi többlet 507 millió euró volt, 225 millióval haladta meg a tavaly májusit.

Az adatok alig különböznek a július 9-én kiadott első becsléstől, amely szerint a kivitel euróban számolt értéke 2,5 százalékkal nőtt, a behozatalé pedig 0,7 százalékkal csökkent az egy évvel korábbival összehasonlítva, és a többlet 505 millió euró volt. Az első öt hónapban elért 3,491 milliárd euró kiviteli többlet 741 millióval nagyobb az egy évvel korábbinál, az export 6,8 és az import 5,1 százalékos növekedésének köszönhetően.

Elemzők szerint a magyar külkereskedelem továbbra is magas szinten teljesít, egyesek a tavalyi magas bázis miatt az export növekedési ütemének lassulására számítanak, míg mások szerint az autóipari termelés miatt tovább bővülhet a kivitel.

Gyorsulhat az infláció

Kedden a fogyasztói árak júliusi alakulásáról jelenik meg statisztika. Júniusban a fogyasztói árak átlagosan 0,6 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban, májushoz viszonyítva pedig 0,2 százalékkal emelkedtek. Az adat megegyezik az elemzők várakozásával. Az infláció az elemzők szerint az év végéig 2,5-3 százalékra gyorsulhat.

Ipar, szállodák

Szerdán két adatot is közöl a KSH: a júniusi ipari termelés részletes adatát és a kereskedelmi szálláshelyek júniusi forgalmát jelentetik meg. Az ipari termelés volumene az előzetes adat szerint 11,0 százalékkal haladta meg júniusban az egy évvel korábbit, a munkanaphatástól megtisztított index 6,0 százalékkal emelkedett.

Az előző hónaphoz viszonyítva a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás júniusban 1,1 százalékkal nőtt. A kiigazítatlan adat tavaly július óta a legmagasabb éves növekedést mutatja, és különösen nagy megugrást jelez a májusi 1,6 százalékos ütemet követően. Az első fél évben az ipari kibocsátás 7,3 százalékkal szárnyalta túl az előző év azonos időszakit.

A külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 1,9, a belföldi vendégeké 6,1 százalékkal nőtt az idén májusban, a kereskedelmi szálláshelyek vendégéjszakákban mért vendégforgalma összességében 3,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

A kereskedelmi szálláshelyek bruttó árbevétele 33,4 milliárd forint volt, 5,5 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Január-májusban a szálláshelyek 6,0 százalékkal többet, 7 millió 936 ezer vendégéjszakát regisztráltak az előző év azonos időszakához képest. Szakértők szerint az ágazat a tavalyihoz hasonlóan jól teljesíthet, az eddigi adatok erős nyári szezont vetítenek előre.

Építőipar, mezőgazdaság

Csütörtökön szintén két statisztikát tesznek közzé, a júniusi építőipari termelést és ugyanerre a hónapra vonatkozóan a mezőgazdasági termelői árak alakulását. Májusban az építőipar termelése 2,3 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, a termelés az épületek építményfőcsoportban 5,0 százalékkal csökkent, az egyéb építményekében 8,7 százalékkal nőtt.

Az év első öt hónapjában az építőipari termelés 7,7 százalékkal bővült az előző év azonos időszakához képest.

A legfontosabb pénteken jön

Pénteken közli a KSH a bruttó hazai termék (GDP) második negyedéves adatát. Az idei első negyedévben 3,5 százalékkal nőtt Magyarország bruttó hazai terméke, az előző negyedévit pedig 0,8 százalékkal haladta meg.

Az adat felülmúlja a május közepén közölt előzetes adatokat, amikor első becslésében 3,4 százalékos éves, és 0,6 százalékos negyedéves növekedést közölt a hivatal. Az első negyedévről kiadott statisztikák alátámasztják a gazdaság erős növekedését, az ipari kibocsátás volumene 8,0 százalékkal nőtt éves összevetésben, az építőipar is 9,2 százalékkal teljesített többet, mint a múlt év első három hónapjában.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
Makro / Külgazdaság Bécs? Budapest? Vagy Bukarest? Érdekes rangsor készült
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 11:12
A világ nagyvárosai éles versenyt vívnak azért, hogy magukhoz vonzzák a kezdő vállalkozásokat, amelyek nagyra nőve országaik gazdaságának jelentős szereplői és nem mellesleg adóalanyai lehetnek.
Makro / Külgazdaság Új típusú atomrakéták szegeződnek ezentúl Kínára
Káncz Csaba | 2024. március 27. 09:10
Új-Delhi egyre inkább úgy érzi, hogy Kína jobban fenyegeti, mint tradicionális riválisa, Pakisztán. Gyorsan fejlődő nukleáris fegyverzetét látva India gyanítja, hogy Pekingnek eltitkolt szándékai vannak. Káncz Csaba jegyzete.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG