5p
A KSH adatai szerint a rendszerváltás óta nem látott alacsony szintre csökkent a hivatalos munkanélküliség. Kérdés, hogy ez már a gyakorlatban is a teljes foglalkoztatottságot jelenti-e, és mi várható, ha tovább nő az álláshelyek száma, vannak-e még tartalékok?

A legfrissebb adatok szerint 200 ezer alá csökkent a munkanélküliek, száma, ami százalékosan kifejezve 4,3. Ez különösen úgy érdekes adat, hogy a szám 80 ezerrel csökkent egy év alatt, vagyis ha folytatódik a trend, akkor a munkanélküliség még számszerűen is elérheti az elhanyagolható mértéket, amikor a valóságban már erős munkaerőhiány van. Persze vannak még munkaerő-tartalékok, főleg külföldön, őket viszont csak jóval magasabb bérekkel lehet hazacsábítani.

Mikor teljes?

A rendszerváltás előtt a munkanélküliség fogalma hivatalosan nem létezett, de közismert, hogy nagy volt a kapun belüli munkanélküliség, vagyis a teljes foglalkoztatottság kedvéért szükségtelen munkahelyeket is fenntartottak. Ha akkor piaci alapokra helyezik a rendszert, az időszak nagy részében valószínűleg magasabb munkanélküliség lett volna, mint a mostani 4,3 százalék.

A kapitalizmusban ugyanakkor már máshogy lehet csak mérni a dolgokat, hisz fölöslegesen a cégek senkit nem foglalkoztatnak, ugyanakkor az is megjelenik munkanélküliként, aki az iskola elvégzése után nem talál azonnal állást, vagy két munkahely között telik el egy kis idő. Ez utóbbiak nem igazi munkanélküliek, hisz rendszerint hamar találnak állást, de a statisztikában mégis benne vannak. A tényleges, közgazdasági értelemben vett munkanélküliséget ezért a munkanélküliség egy adott nominális mértékénél szokták meghatározni.

Amerikában például a 4,5 százalék körüli mértéket teljes foglalkoztatottságnak tekintik, hisz ekkor kiegyenlített a tényleges munkaerő kereslet és kínálat, ez alatt már sok ágazatban munkaerőhiány lép fel, ami erős bérnyomást okoz, ugyanakkor gátolja a gazdaság működését. Kérdés, hogy nálunk hol van ez a szint, hasonlítható-e az amerikaihoz?

Torzító hatások

Az utóbbi 1-2 évben itthon sok szakmában jelentős munkaerőhiány alakult ki, ez arra utal, hogy összességében közel lehetünk a teljes foglalkoztatottsághoz. Ugyanakkor vannak még rejtett munkaerő tartalékok, melyeket nem feltétlenül könnyű mozgósítani, de a statisztikát mégis jelentősen befolyásolják. Ha ők mind megjelennének a munkaerőpiacon, elképzelhető, hogy akár komolyabb munkanélküliség is lehetne.

Három csoportról beszélhetünk a korábbi, mondjuk 10 évvel ezelőtti állapotokhoz képest. Az egyik a 40 éves szolgálati viszonnyal nyugdíjazott hölgyek csoportja, akik korábban a tényleges nyugdíj korhatárig dolgoztak. Ők nagyjából 200 ezren lehetnek, 2011 óta ennyivel csökkent a munkaerő kínálat részükről. A másik csoport a közmunkások: ők is nagyjából 200 ezres szám, de ha nem lenne közmunka, nem ennyivel növelnék a kínálatot, két okból. Egyrészt egy részüket tényleges állásként is betölthető pozícióban alkalmazzák, másrészt egy részük alkalmatlan a tényleges munkaerőpiaci elhelyezkedésre. A harmadik, legnagyobb és legaktívabb csoport a külföldön dolgozóké. Számuk hivatalosan is 300 ezer fölött van, a tényleges szám lehet 400 ezer is.

Kiből lehet cserebogár

Nézzük, ezek után ki jelenhet még meg a munkaerőpiacon, ha tovább nő a munkaerő iránt kereslet. Az első csoport kiesett, hisz a 40 éves kedvezményt politikai okokból kényes lenne változtatni. A második csoport már egy komolyabb forrás lehet, a közmunkások egy jelentős része átirányítható a tényleges munkaerőpiacra, tegyük fel, hogy ez maximum 100 ezer embert jelenthet. A harmadik csoport a legnagyobb lehetséges forrás, ugyanakkor őket csak egyetlen módon lehet hazacsábítani: euróban mért igen nagy béremeléssel.

Amennyiben a jelenlegihez hasonlóan magas marad a gazdaság munkaerő igénye, ez a folyamat vélhetően le is zajlik a következő években. Számításaink szerint az elérhető jövedelem kissé meg kell, hogy haladja a külföldön elérhető felét, ebben az esetben már megérheti visszatérni, illetve a potenciális elvándorlóknak itthon maradni. Ez a jelenlegi szinthez képest még átlagosan 50 százalékos nettó keresetnövekedést jelent (ez részben adódhat a munkavállalói járulékok, köztük az SZJA csökkenéséből, de akár forint felértékelődésből is).

Ez bizony teljes

Összegezve a mostani helyzet közelíti a teljes foglalkoztatottságot, pláne, ha az elmúlt 1-2 év folyamatai folytatódnak. Persze vannak területi eltérések is: Budapesten és a nyugati megyékben még kisebb a munkanélküliség, egyes megyékben viszont nagyobb, és távol van a kvázi teljes foglalkoztatottságtól. Összességében azonban a helyzet messze a legjobb a rendszerváltás óta, és európai összehasonlításban is viszonylag jól állunk. Kedvező hatása az erős bérnövekedés, ami végre megindította, illetve felgyorsította a felzárkózást. Mindezt döntő részben a szabad munkaerő-vándorlásnak köszönhetjük, becsüljük meg az Európai Uniónk ezt a remek találmányát.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG