3p
Augusztusban 3,8 százalékkal nőtt a szálláshelyek vendégforgalma: a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 1,2, a belföldi vendégek által eltöltött éjszakáké 6,1 százalékkal nőtt az egy évvel korábbi szinthez képest. A szálláshelyek árbevétele is jócskán, közel 10 százalékkal nőtt.

Kik jönnek?

Ilyen volt a nyár közepe

Júliusban 2,6 százalékkal nőtt a szálláshelyek vendégforgalma a múlt év azonos időszakához viszonyítva. Akkor a külföldiek 0,7 százalékkal kevesebb éjszakát töltöttek el a magyarországi kereskedelmi szálláshelyeken, mint egy évvel korábban, a belföldi vendégek viszont 5,5 százalékkal többet. Részletek>>>

A külföldi vendégek 1 millió 788 ezer vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken, szá­muk 4,3, az általuk eltöltött éjszakáké 1,2 százalékkal nőtt a bázisidőszakhoz viszonyítva. A német, a lengyel és az osztrák vendég- forgalom 8,9, 15, illetve 12 százalékkal javult, míg az olasz és az orosz vendégforgalom 6,9, valamint 10 százalékkal csökkent az előző év augusztusához képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a Privátbankárral.

A KSH szerint a belföldi vendégek 2 millió 81 ezer vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken, szá­muk 8, az általuk eltöltött éjszakáké 6,1 százalékkal nőtt 2013 augusztusához viszonyítva.

A belföldi vendégek forgalma – a Tisza-tó kivételével – minden régióban emelkedett. A belföldi vendégek 59 százalékát fo­gadó szállodákban a vendégéjszakák száma 4,3 százalékkal nőtt.

Jól megy az 5, és a 4 csillagosoknak

A szállodák szobakihasználtsága átlagosan 68 százalékos volt, ami 1,5 százalékponttal több a 2013. augusztusinál. Az ötcsillagos egységek és a gyógyszállodák, valamint a négycsillagos egységek igénybevétele kiemelkedő, az előbbiek esetén 82, az utóbbiaknál 81 százalékos volt.

Mennyibe kerül egy szoba?

A kiadott szállodai szobák bruttó átlagára 16 198 forint, az egy kiadható szállodai szobára jutó szállásdíj 11 032 forint, a teljes árbevétel 18 409 forint volt.

A kereskedelmi szálláshelyek összes folyó áron számított árbevétele 9,9 százalékkal volt magasabb, mint 2013 augusz­tusában. Az összes bruttó árbevétel 40 milliárd forint volt, ezen belül a szállásdíjbevétel 25 mil­liárd forint. A ven­­déglátásból 7,2 milliárd forint folyt be, 195 millióval több, mint 2013 augusztusában. A forint/euró havi átlag­árfolyama 314 forint volt, 15 forinttal gyengébb a 2013. augusztusinál.

Rosszabbul teljesített a SZÉP Kártya

Augusztusban  – a működő kereskedelmi szálláshelyek jelentése alapján – 2191 egység fogadott el Széchenyi Pi­he­nő­kártyát, és a kártyatulajdonosok 2,9 milliárd forintot költöttek összesen ezzel a fizető­eszközzel. 2013 augusz­­tu­sá­hoz képest a  beváltott SZÉP-kártya forgalom 8,2 százalékkal  csökkent.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG