3p
A kerítések építése helyett a menekültekre kéne fordítani a pénzt, az EU-nak át kéne gondolnia a menekültpolitikáját. Aki nem tartja be a megállapodásokat, azt meg kell büntetni. Elég a sok halálból, például a Földközi-tengerbe fulladt több ezer élet elvesztéséből. Barcelonában valószínűleg az eddigi legnagyobb menekültek melletti tüntetést tartották.
Tüntetők ezrei követelik a spanyol kormánytól, hogy Spanyolország fogadjon be több menekültet a háború dúlta országokból, Barcelonában 2017. február 18-án. (MTI/AP/Emilio Morenatti)

Casa nostra, casa vostra” - a mi házunk (otthonunk) a ti házatok (otthonotok) is, vagy „Elég a kifogásokból, fogadjunk be most!”, „Nem kell több halál, nyissuk meg a határokat”, „Egyetlen ember sem illegális”. Ilyen szlogenek alatt Barcelonában szombaton 150-160 ezer főre becsült tömeg tüntetett azért, hogy Spanyolország fogadjon be több menekülteket.

Az ország ugyanis korábban 17 ezer menekült befogadását vállalta az EU felé, ám ebből végül csak 900, más források szerint 1100 főt helyezett el. A tüntetés így egyértelműen a spanyol központi kormányzat ellen irányult, amellyel Katalónia, az egyik legfejlettebb spanyolországi tartomány lakóinak folyamatosan konfliktusai.

Függetlenséget és menekülteket

A legutóbbi, hogy ismét függetlenségi népszavazást szeretnének tartani, amit a spanyol alkotmánybíróság alkotmányellenesnek deklarált, ennek ellenére mégis meg szeretnék tartani. Ám a tömeg az EU bevándorlás-politikájának átalakítását is követelte. Meglepő módon a tüntetést a függetlenség-párti szervezetek támogatták igazán.

Egyébként az El Mundo és az El País című lapok szerint minden politikai párt mögötte állt, kivéve a jobboldali-konzevatív PPC-t. Szakszervezetek és társadalmi szervezetek sorakoztak fel mögötte. A tömegről készült fotókról az derül ki, hogy a tüntetők között voltak ugyan bevándorlók is, a nagy többség azonban a tősgyökerese lakosok közül kerülhetett ki. (Albumok itt>>> és itt>>>.)

Nem kell több kerítés

A barcelonai polgármester beszédében kijelentette, Barcelona nemcsak Katalónia fővárosa, hanem a szolidaritásé, a megegyezésé, az emberei jogok és a béke védelméé is. A szervezők szerint ez volt eddig Európa legnagyobb menekültek mellett rendezett megmozdulása. A fő szervező, Rubén Wagensberg felszólította az Európai Uniót, hogy hagyja abba a pénzszórást a kerítésekre, és inkább a menekültek fogadására költsenek.

Ezen kívül szankcionálják azon EU-országokat, amelyek nem tartják be a megállapodásokat. (Nehéz ezen szavak hallatán nem Magyarországra gondolni – a szerk.) Korábban az EU 160 ezer, Görögországban és Olaszországban levő menekült elosztásáról határozott, azonban csak mintegy hét százalékukat fogadták be a tagországok. A felvonulást szimbolikusan a Földközi-tenger partján fejezték be, amelyben csak tavaly mintegy 5000 ember lelte halálát.

Kérmarmadot a menekültbarátoknak

Kritikus hangok szerint a demonstrációt a katalán függetlenség kivívásáért harcoló Asamblea Nacional Catalana (ANC) próbálta minél inkább a maga javára fordítani, a függetlenség szülgálatába állítani.

Németországban gyakoriak a menekültek mellett és ellen rendezett tüntetések egyaránt. A menekültekkel kapcsolatos problémák ellenére egy friss közvélemény-kutatás szerint a jelenlegi kormánykoalíció pártjai közül a kereszténydemokraták (CDU és CSU) 32, a szocialisták (SPD) 33 százalékos támogatással bírnak, ez együtt majdnem kétharmad.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG