6p
Orbán Viktor továbbra is kitart amellett, hogy a bevándorlók nagy része nem menekült - inkább az érintett térség országait kellene támogatnunk, hogy otthonuk közelében maradjanak. A miniszterelnök magas visszautasítási arányra számít a lezárt déli határon - elmondta azt is, miért kellett mennie Hende Csabának.
Orbán Viktor miniszterelnök érkezik a Készenléti Rendőrség Határrendészeti Igazgatóságának állományába kinevezett próbaidős rendőrök ünnepélyes eskütételére a fővárosi Hősök terén 2015. szeptember 14-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A kormányfő szerint a jelenlegi bevándorlási hullámmal veszélybe került az európai életforma, amelyet meg kell védeni, márpedig Európát csak akkor lehet megtartani olyannak, amilyen, ha nem engedünk be mindenkit. Orbán Viktor erről a TV2-nek adott interjúban beszélt.

"Igazából az életformánkat védjük"

A miniszterelnök, reagálva a német és az osztrák határellenőrzés visszaállítására, úgy fogalmazott: "Lehetne viccelődni, hogy olyasmit tesznek az osztrákok, amiért ezt megelőzően folyamatosan bírálták Magyarországot, de most ennek nincs itt az ideje".

Szerinte egyébként a nép kényszerítette ki a kormányzati álláspontok gyors megváltozását Nyugat-Európában. Európa földje mégiscsak egy demokrácia, "itt nem lehet szembemenni az emberek akaratával" hosszú ideig és érvek nélkül - kommentálta a történteket. Nyugat- és Közép-Európában is úgy érzik az emberek, hogy az életformájuk van veszélyben, ott ugyanis, ahol az iszlám térségéből érkezett nagy számú közösség él, párhuzamos társadalmak jönnek létre, az utánpótlás pedig korlátlan - fejtette ki, azzal folytatva, hogy ez előrevetít egy olyan Európát, "ahol a mi életformánk kisebbségbe fog szorulni". "Úgyhogy igazából az életformánkat védjük" - jelentette ki.

Menekülttábor nem lesz, válsághelyzet igen

Hangsúlyozta, hogy Magyarországon hotspot, menekülttábor, elosztóhely, gyűjtőhely nem jöhet létre, erről szó sem lehet. Ha már valahol menekülttábort akarnak létrehozni az EU területén, annak Görögországban kell lennie - közölte.

A miniszterelnök az interjúban valószínűsítette, hogy a keddi kormányülésen kihirdetik a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet. "Ha fogad, akkor inkább az igenre fogadjon" - mondta a kihirdetést firtató kérdésre.

Aki nem adott be Szerbiában kérelmet, azt hazaküldik

Megváltozhat majd a menekültek útvonala. Románia és Horvátország felé is őriznünk kell majd a határt? Vissza lehet-e toloncolni a menekülteket Szerbiába? Mi lesz, ha jönnek az őszi viharok a tengeren? Szomszédaink már készülődnek.

Mi lesz keddtől? Ezt csinálják majd a menekültek, ha zár a kerítés >>

A keddtől hatályos új magyar szabályok közül kiemelte: a határzár illegális átlépése bűncselekménynek minősül, amiért börtön, illetve kitiltás jár. A határon táblák jelzik majd, hogy ha valaki törvénytisztelő módon akar belépni Magyarországra, merre menjen az ügyintézési pontokhoz. "A határt nem légmentesen zárjuk le, hanem egész egyszerűen kikényszerítjük azokat a törvényeket, amelyek egyébként eddig is hatályban voltak" - fogalmazott.

Kifejtette: ha valaki azt mondja magáról, hogy menekült, a magyar hatóságok meg fogják kérdezni tőle, hogy Szerbiában adott-e be menedékkérelmet. Ha nem, miután Szerbia biztonságos ország, elutasítják a kérelmét. Ezzel kapcsolatban jelezte, magas visszautasítási arányra számít, mert az a tapasztalat, hogy a Magyarországra érkezők általában nem adnak be menedékkérelmet Szerbiában.

A mától hatályos új jogi szabályozásról itt olvashat összefoglalót >>

Nem menekültek, hanem a német életet keresik?

Teljes joggal menekül hazájából a szír lakosság >>

Arról is beszélt ugyanakkor, hogy a most érkező bevándorlók nagy része nem menekült. A háború sújtotta országból érkezőkről úgy fogalmazott: joguk van arra, hogy biztonságos helyen éljenek, és hogy visszatérjenek majd a szülőföldjükre. Utóbbit leginkább akkor tudják megtenni, ha a környéken maradnak, ezért kell támogatni Jordániát, Libanont és például Törökországot - magyarázta.

Migráció után integráció? Kényszerházasság, tornaóra, becsületgyilkosság, demokrácia >>

Azonban "ezek az emberek, akik itt átrontanak, átcsörtetnek Magyarországon", Ausztriában sem állnak meg. Ezek az emberek nem a biztonságukért jönnek, nem az életükért futnak. Akinek nem jó a szerb, a magyar és az osztrák életszínvonal sem, "az nem a biztonságot tartja szem előtt, hanem az életszínvonalat: német életet akar élni" - fogalmazott Orbán Viktor.

Melyik az az ország, amelyben tízezerből mindössze húsz menekült akart ottmaradni? >>

Orbán szerint nem elég hálásak a bevándorlók

Szerinte "senki sem kérheti tőlünk, hogy azt, amiért megdolgoztunk, egyébként már bajban, életveszélyben nem lévő emberekkel osszuk meg". A segítséget joggal várják el, de ez nem azonos azzal, hogy "idejövök, és megpróbálok elvenni az európaiaktól valamit, amiért azok megdolgoztak" - mondta. Hozzáfűzte: jó lenne, ha gyakrabban lehetne hallani a bevándorlóktól a "kérem" és a "köszönöm" kifejezéseket a "jár nekem", "követelem" helyett.

Arról is beszélt, hogy a bevándorlásra sok tízezer ember kapcsolódott rá, és jutott pénzszerzési lehetőséghez. Azt is megjegyezte, hogy Magyarországon a Soros Alapítvány által támogatott civil szervezetek tekintélyes része is "bevetette magát".

Hende Csaba gyors volt, de nem eléggé

A magyar honvédség közvetlen határvédelmi feladatokra való bevetéséről úgy nyilatkozott: ellenzéki támogatás híján "két hét időveszteséget szenvedünk el".

Hende Csaba távozását a honvédelmi miniszteri posztról a kormányfő úgy kommentálta: rossz magyar szokás, hogy ha egy magyarnak azt mondják, a határidő 30 nap, akkor a 30. napon fog végezni. Ám amikor "az életünkért futunk", akkor nem lehet valamit határidőre végrehajtani, ha lehetséges korábban is - mondta, úgy fogalmazva, hogy ilyen értelemben Hende Csabát nem terheli felelősség, mert határidőre teljesítette volna a munkát, de ő gyorsabb haladást szeretett volna.

Ez a vasfüggöny nem az a vasfüggöny

Orbán Viktor tudatta azt is, hogy eddig mintegy 30 milliárd forintba került Magyarországnak az illegális bevándorlás, és "nagyjából még ennyi költségünk lesz (...) a hátralévő időszakban". Az EU azonban csak néhány millió eurót adott, "tehát köszönőviszonyban sincs egymással" a két szám - mondta.

Osztrák kancellár: a vészkorszakot idézte a menekültek vonatra terelése >>

A kerítéssel kapcsolatos bírálatokra válaszul a miniszterelnök azt mondta: míg a vasfüggönyt azért építették, hogy elvegyék a szabadságunkat, addig "amit most építünk (...), azt a saját életformánk és szabadságunk megvédése érdekében építjük". Az őt ért bírálatokkal kapcsolatban megjegyezte, bár senkinek sem esik jól, ha lehordják, de ő nem engedheti meg magának azt a luxust, hogy az ízléstelen támadások hatása alá kerüljön, mert akkor nem tudna higgadt fejjel dönteni.

Végül megerősítette azt a javaslatát, hogy összeurópai határrendészeti erőket kellene vezényelni Görögországba a határok megvédésére.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Németország viheti rosszba a magyar gazdaságot, kritikát kapott a kormány
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 09:29
Utólag úgy látszik, nem volt okos döntés az elmúlt másfél évtizedben az Orbán-kormányok részéről, hogy teljesen kiszolgálták a Magyarországon megtelepedett német autógyártókat.
Makro / Külgazdaság Magyarország kétségbeejtő helyzetbe kerülhet hamarosan az orosz energiafüggősége miatt?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:09
Az év második felében keményebbé válhat az Oroszországgal szembeni uniós szankciópolitika, mivel akkor már csak Magyarország lesz kiszolgáltatott az orosz energiahordozóknak  – véli Peter Zeihan amerikai geostratégiai szakértő.
Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG