4p
Orbán jelenleg Brüsszelben tárgyal, a miniszterelnök azt mondta, egyetlen migráns sem hagyhatja el az országot regisztráció nélkül, és megvédjük a határainkat.
Orbán Viktor és Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke. MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Botár Gergely

Közös európai megoldást és a menekültek tagállamok közötti elosztására szolgáló kvótarendszert szorgalmazott Martin Schulz, az Európai Parlament (EP) elnöke csütörtökön Brüsszelben Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel tartott találkozóját követően.

"Nem hiszem, hogy egyedi megoldásokkal sikert tudunk elérni, közös európai megoldásokra van szükség" - mondta a német politikus.

Jobban járnánk a kvótarendszerrel

Úgy vélekedett, hogy ha az EU-ban bevezetnének a tagállamok lakosságán, gazdasági teljesítőképességén és az adott tagállamban eddig befogadott menekültek számán alapuló elosztási kulcsot a menekültek elosztására, akkor Magyarország valószínűleg jobb helyzetben lenne, mint azokkal az intézkedésekkel, amelyeket jelenleg alkalmaz.

Schulz közölte: felkérte Orbán Viktort arra, hogy segítsen közös európai megoldásra jutni a legális bevándorlást, a polgárháborús menekülteknek nyújtandó ideiglenes védelmet és a politikai menekültek befogadását illetően egyaránt.

Regisztráció nélkül nem mehetnek el

A magyarországi migránsválság kezelése nem stratégia, hanem szabályozás kérdése - szögezte le a miniszterelnök, miután Martin Schulz-cal, tárgyalt. "Teljesen világos szabályozások vannak európai szinten. A német kancellár és az osztrák kancellár elmondta: senki nem hagyhatja el Magyarországot úgy, hogy nem regisztráltuk. Mindenkit regisztrálnunk kell" - szögezte le Orbán Viktor, és hozzátette, hogy ez nem stratégia, hanem jogérvényesítés.

A németek problémája

A magyar miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy ez nem európai, hanem német probléma. "Senki nem akar Magyarországon maradni. Nincsenek nehézségeink azokkal, akik Magyarországon szeretnének maradni, de senki nem akar Magyarországon maradni, sem Szlovákiában, sem Lengyelországban, sem Észtországban. Mindannyian Németországba kívánnak menni. A mi munkánk csak az, hogy regisztráljuk őket" - mondta Orbán Viktor.

Hozzátette: a magyar parlament szigorítani készül a szabályokat, fizikai határt építettek ki. Az új szabályozás szeptember közepétől lép életbe.

Betartjuk a schengeni szerződést

Orbán Viktor Donald Tuskkal, az Európai Tanács elnökével is találkozott már. Ezt megelőzően a miniszterelnök úgy nyilatkozott, Magyarország továbbra is elkötelezett az iránt, hogy megvédje a határait, továbbra is ragaszkodik a schengeni szerződésben foglaltakhoz, és be fogja tartatni az egyezményt. "Ez nem opció semelyik ország számára sem, hiszen kimondja a schengeni szerződés, hogy a schengeni határokat csak az átkelőpontokon lehet átlépni" - mondta Orbán Viktor.

A Orbán ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy a magyar hatóságok nemcsak a magyar határt védik, hanem Európa külső határát is.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke és Orbán Viktor miniszterelnök megbeszélése. MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Botár Gergely

Ellentmondás

A közel-keletről érkező menekültek növekvő számának ismeretében Európának többet kell tennie a migránsválság kezelése érdekében - ezt már Donald Tusk mondta a tárgyalás után.

Tusk szerint azoknak az országoknak, amelyeket nem érint közvetlenül a migránsválság, és amelyek már szolidaritást tapasztaltak az EU részéről a múltban, ugyanilyen a szolidaritást kell most tanúsítsanak azok számára, amelyek ezt igénylik.

"Nagyon nagy ellentmondás az, hogy a legnagyobb országok Európában - olyanok mint Németország és Olaszország - a szolidaritásunkra szorulnak, csakúgy, mint Magyarország" - mondta Tusk, és hozzátette, hogy komolyan kell foglalkozni a migránshullám megfékezésével, méghozzá a határok megerősítése révén.

A brüsszeli vezető fontosnak nevezte, hogy jóval nagyobb európai hozzájárulást kapjon minden olyan intézmény és szervezet, amely a migránsfolyam kezelésével foglalkozik.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG