2p
Az első negyedévben 6 százalékra csökkent a munkanélküliségi ráta.

Oszlay András, a Takarékbank elemzője az adatokat kommentálva kifejtette: továbbra sincs nyoma az év ebben az időszakában jellemző szezonális emelkedésnek. A foglalkoztatottak száma az egy évvel ezelőttihez képest 145 ezer fővel (3,5 százalékos emelkedés) 4 millió 262 ezerre emelkedett. A részletes adatokat itt találja >>>>

Mennyi ebből a közmunkás?

Az elemző szerint az emelkedés zöme (98 ezer fő) a KSH jelentése alapján az elsődleges hazai munkaerőpiacon valósult meg, míg a közfoglalkoztatottak száma 32 ezerrel, a külföldi telephelyen dolgozók száma 15 ezerrel bővült az egy évvel ezelőtti állapothoz képest. Mindezek eredményeként a foglalkoztatási ráta 56,7 százalékosra (de az Eurostat által kiemelten figyelt 15-64 éves korosztályban 65 százalék fölé) emelkedett.

Mivel az aktív népesség csak 70 ezer fővel emelkedett, a munkanélküliek száma jelentősen csökkent: az előző év első negyedévi 348 ezerről 273 ezerre, így mindössze 6 százalékos a munkanélküliségi ráta az egy évvel ezelőtti 7,8 százalékkal szemben. A közfoglalkoztatásban egyébként az első negyedévben 208 ezer főt, azaz az aktív népesség 4,6 százalékát tartották nyilván.

A vállalati felmérésekből továbbra is szinte minden szektorban a foglalkoztatási szándék bővülése rajzolódik ki, aminek azonban kezd gátat szabni a munkaerő-tartalék komoly csökkenése, ami néhány ágazatban már de facto munkaerőhiányt jelent. Ez vélhetően fokozódó béremelkedést von maga után, ami idővel erősíteni kezdheti a jelenleg még mindig alacsony kereslet oldali inflációs nyomást.

Oszlay András szerint a következő hónapokban a munkanélküliségi ráta a szezonális munkahelyteremtéstől is segítve lassan tovább csökkenhet, nyár közepén akár 5,5 százalékos értékeket is felvehet, mielőtt az év vége felé visszaemelkedik 6 százalék közelébe. 2016 egészének átlagában így akár egy teljes százalékponttal is alacsonyabb lehet a munkanélküliségi ráta a tavalyi 6,8 százaléknál.

Ürmössy Gergely, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője is úgy látja: a következő hónapokban is folytatódhat a munkanélküliségi ráta fokozatos csökkenése. A 2015-ben látott 6,8 százalékos rátát követően idén átlagosan 5,9 százalékra eshet a mutató.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
Makro / Külgazdaság Bécs? Budapest? Vagy Bukarest? Érdekes rangsor készült
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 11:12
A világ nagyvárosai éles versenyt vívnak azért, hogy magukhoz vonzzák a kezdő vállalkozásokat, amelyek nagyra nőve országaik gazdaságának jelentős szereplői és nem mellesleg adóalanyai lehetnek.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG