3p
A bruttó bérek több mint 6 százalékot emelkedtek egy év alatt, az szja-csökkentés és a családi kedvezmény változása miatt a nettó keresetek még ennél is nagyobbat ugrottak - a költségvetési szférában majdnem kétszámjegyű a nettó bérek emelkedése. A közmunkások viszont csúnyán lemaradtak a béremelésről: ugyanannyit kapnak, mint tavaly.
Fotó: MTVA / Faluldi Imre

Eddig is a keresetekről szóló statisztika volt az egyik legnagyobb érdeklődésre számot tartó KSH-adatközlés a lakosság körében - még akkor is, ha a hozzászólások, kommentárok alapján sokan egyáltalán nem hiszik el, hogy ennyit keres egy átlagos magyar főállású munkavállaló. Amióta azonban a munkaerőhiány a magyar gazdaság egyik legfontosabb problémájává lépett elő, melynek kiváltó okai között előkelő helyen szerepel az alacsony hazai bérek miatti kivándorlás, a bérstatisztika jelentősége határozottan tovább nőtt.

Arról nem is beszélve, hogy közelegnek a választások - érdemes megfigyelni, ez mennyire érhető majd tetten a nettó bérek alakulásában, amelyre akár az adópolitika finomhangolásával is van ráhatása a kormányzatnak.

6 százalékkal nőtt a bruttó fizetés

A friss adatok szerint a bruttó átlagkereset májusban 6 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel ezelőtt, és elérte a 262 100 forintot. A KSH értékelése szerint a növekedéshez a minimálbér és a garantált bérminimum 5,7%-os emelése, a fegyveres testületek illetményemelése és a szociális területen dolgozók részére kifizetett kiegészítő pótlék is hozzájárult.

Több mint 170 ezret visz haza az átlagos dolgozó

A KSH a nettó kereseteknél még ennél is nagyobb növekedést mért - ez nem csoda, hiszen tavalyhoz képest 1 százalékponttal 16-ról 15-re csökkent az szja-kulcs. Nettóban így 7,6 százalékkal többet vihet haza egy átlagos magyar dolgozó, mint egy éve - családi adókedvezmény nélkül 174 300 forint a havi átlagos nettó fizetés.

2016-ban ráadásul a családi adókedvezmény igénybevételének szabályai – elsősorban a kétgyermekes családok esetében – jelentősen módosultak, befolyásolva a nettó keresetek nagyságát és változását. A kedvezményt is figyelembe véve a nettó kereseti átlag 178 500 forintra becsülhető a KSH szerint.

Hol lehet a legtöbbet keresni?

Mivel infláció gyakorlatilag nincs, a reálbérek 7,5 százalékkal emelkedtek nemzetgazdasági szinten. Ezzel sorozatban 41. hónapja, közel 3 és fél éve tart a reálbérek töretlen növekedése Magyarországon - hívja fel a figyelmet az NGM.

A bruttó átlagkeresetek a pénzügyi, biztosítási tevékenység gazdasági ágban voltak a legmagasabbak (529 600 forint), a humán-egészségügyi, szociális ellátás területén a legalacsonyabbak (149 600 forint).

Érdemes megnézni a nettó béreket is, illetve azt, melyik ágazatban hogy alakulnak a fizetések a nemzetgazdasági átlaghoz képest:

A nettó bérek alakulása 2016. májusában az egyes nemzetgazdasági ágakban. Forrás: KSH / Privátbankár.hu

Majdnem kétszámjegyű növekedés nettóban az állami szférában

A nettó bérek egyébként a vállalkozásoknál 7 százalékkal nőttek az év első 5 hónapjában, és 9,6 százalékkal a az állami szférában. A közfoglalkoztatottak viszont csúnyán lemaradtak erről a vonatról, az ő nettójuk még az szja-csökkentéssel együtt sem változott érdemben - 52 700 forintot kapnak, 0,2 százalékkal többet, mint egy éve. A bruttójuk pedig 1,3 százalékkal csökkent.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
Makro / Külgazdaság Lehullt a lepel, Matolcsy Györgyék léptek
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 14:01
Kedden ismét kamatdöntő ülést tartott a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, ahol változtattak a jegybanki alapkamaton.
Makro / Külgazdaság Aki gázzal fűt, örülhet az új prognózisnak
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:55
Ursula von der Leyen szerint lejjebb mehetnek a gázárak. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG