3p
Az idén sokat emlegetett munkaerőhiány egyik nem várt hatása, hogy egyre nehezebb karácsony és szilveszter között munkára ösztönözni a munkavállalókat. Van, aki inkább felmond, hogy elmehessen a szilveszteri buliba. Mit tehetnek a cégek, mielőtt a helyzet kritikussá válik?

A munkaerőhiánynak legjobban kitett, folyamatos üzemben működő vállalatoknál – kereskedelem, szolgáltatások, a termelőüzemek fizikai dolgozói – jellemző, hogy sokan hétvégéken, ünnepnapokon is dolgoznak, ami a családdal töltött idő kárára megy és kimerültséghez vezet.

Ezzel párhuzamosan megváltozott a munkaerőpiaci helyzet. Az általánossá váló létszámhiány miatt verseny folyik a munkavállalókért. Ahogy emelkednek a bérek, ahogy egyre jobb ajánlatokkal csábítanak a cégek, az elégedetlen munkavállalók a korábbinál sokkal könnyebben váltanak munkahelyet – mondja Csikós-Nagy Katalin szakértő, a HR Evolution ügyvezetője.

Patikamérlegen a munka és magánélet egyensúlya

Csökkent a munkavállalók kiszolgáltatottsága, ezzel egyidőben nőtt a munka ás magánélet egyensúlyára való törekvés. Egyre nehezebb munkára ösztönözni a munkavállalókat az ünnepek alatt. Különösenaz új, Y és Z generációs munkavállalók esetében, akik teljesen új attitűdöt és hozzáállás képviselnek.

Csikós-Nagy Katalin elmondta, míg az idősebb generáció megelégedett korábban azzal, ha emberszámba vették, az új generáció elvárásai sokkal magasabbak, elvárja az érdekei figyelembe vételét. És ha nem érzik jól magukat egy munkahelyen, teketóriázás nélkül tovább állnak, hiszen válogathatnak az ajánlatok között. Mivel látja a régi munkavállaló, hogy ez egy járható út, így már ők is felbátorodva mernek váltani, átveszik ezt az attitűdöt.

Vállalati kettős mérce

Azokban az ágazatokban ahol nem elkerülhetetlen,megéri alaposan megfontolni, hogy fenntartsuk-e a folyamatos működést. Arra végképp figyelnünk kell, hogy ne tegyünk különbséget a szellemi és a fizikai dolgozók között!

Ha egy dolgozó azt látja, hogy az ünnepek között a szellemiek nem dolgoznak, nekik viszont vinniük kell a hátukon a termelést, az komoly elégedetlenséget és elkötelezettségcsökkenést eredményezhet – mondta a szakértő.

A pihenés befektetés

Csikós-Nagy Katalin szerint, meg kell próbálni kieszközölni az ünnepi leállást. Tapasztalatok bizonyítják, hogy az üzemszünet okozta kiesés sokszor csak látszólagos, melyet a kipihent munkavállalók javuló hatékonysága gyorsan ellensúlyozhat. Ugyanakkor javít a munkamorálon, ha azok a munkatársak, akik egész évben folyamatos műszakban dolgoznak és túlóráznak, a két ünnep között otthon lehetnek a családjukkal. Ráadásul mindezzel közvetlenül is csökkenthető a fluktuáció, azaz a munkavállalók elvándorlása, ami óriási problémát és veszteséget jelent a vállalkozásoknak.

A folyamatos üzemű ágazatokban, vagy ahol nem lehet biztosítani a leállást, törekedni kell a minél emberségesebb és igazságosabb munkaszervezésre. Akik túlórákkal és hétvégékkel dolgozták végig az évet vagy más ünnepen is ügyeletben voltak, idén pihenhessenek. Bevált megoldás plusz díjazást adni azoknak a dolgozónak, akik önkéntesen vállalják, hogy dolgoznak ebben az időszakban. Emellett a vállalat különféle gesztusokat tehet, amivel ünnepi hangulatot teremt, így kifejezve háláját a munkatársaknak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Karrier Meghalt Jacob Rotschild
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 16:32
Elhunyt Lord Jacob Rotschild brit nagybefektető, a Rothschild bankárdinasztia tagja. Halálát hétfőn jelentette be a család.
Karrier Munkatársakat keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 13:50
Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk!
Karrier Orbán Viktor már csak a harmadik: hátrébb csúszott egy fontos listán
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 18:13
A Politico idén is rangsorolta Európa legmeghatározóbb embereit.
Karrier Lesújtó véleménnyel vannak a főnökök a beosztottakról, de a másik oldalnak is van véleménye
Privátbankár.hu | 2023. november 16. 19:04
Egészen másként látják a munkahelyi képzéseket a beosztottak és a vezetők egy új amerikai felmérés szerint. Az előbbiek elvárják a munkahelyüktől, hogy ezekkel támogassa a karrierjüket, miközben az utóbbiak legyintenek a dologra.
Karrier Nincs még minden veszve az MSZP szerint
Privátbankár.hu | 2023. október 31. 16:01
Meghatározó erő akar maradni egy kormányváltás idején is a jelentősen meggyengült MSZP. Komjáthi Imrét, a párt társelnökét erről is kérdeztük az ATV napi adásában, fontos munkaerőpiaci és társadalmi kérdések mellett.
Karrier Megvan a Világbank új elnöke
Privátbankár.hu | 2023. május 3. 19:57
A Mastercard egykori vezérigazgatóját, Ajay Bangát választották a Világbank új elnökévé szerdán - közölte a washingtoni székhelyű pénzintézet.
Karrier Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. április 18. 10:18
A Klasszis Lapcsoport (Privátbankár.hu, Mfor.hu, Piac&Profit, Turizmus Online) Professzionális online Sales és Marketing vezetőt keres. Várjuk jelentkezésedet!
Karrier Milliárdos perben hallgatják ki a világ egyik legismertebb médiamágnását
Privátbankár.hu | 2023. január 19. 14:30
 A Fox tévécsatornákat tulajdonló Fox Corp. elnöke, Rupert Murdoch mehet a bíróságra.
Karrier Megvan a reptéri káosz első áldozata
Szakonyi Péter | 2022. szeptember 17. 14:44
Lemondott posztjáról a Schiphol vezérigazgatója, Európa legnagyobb légikikötőjének első embere az immár állandósult reptéri káosz miatt adta be felmondását. Amszterdam mellett London, Frankfurt és Párizs repterei is kaotikus helyzetben voltak a nyári csúcs alatt.
Karrier Óriási veszteség: román színekben folytatja Magyarország egyik legjobb sportolója
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 4. 18:58
A sakkozó Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását - ezt a román szövetség jelentette be vasárnap.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG