3p
Egy friss OECD-felmérés 22 országot vizsgált meg: drámainak sokan vannak munka nélkül, de sok az analfabéta még a diplomások között is.

35 millió fiatal nem csinál semmit

Az OECD perspektívái a képességek, készségek terén 2015 címet viselő jelentésben a szakértők rámutattak, hogy a nemzetközi szervezet 34 tagállamában több mint 35 millió, 16 és 29 év közötti életkorú fiatal  nem dolgozik, de nem is tanul. E népes tábor tagjainak fele már nem is keres munkát, így valószínűleg eltűnnek az oktatási és a szociális rendszer, valamint a munkaerő-piaci intézmények látóköréből. Összességében a fiatalok esetében az idősebbekhez képest kétszer akkora a kockázata, hogy nem találnak munkát.

A munkanélküliek arányának változása az egyes korcsoportokban. Forrás: OECD

"Ennek a problémának a kezelése nem egyszerűen erkölcsi kötelesség, hanem gazdasági szükségszerűség is. Túl sok fiatal hagyja el az oktatási rendszert anélkül, hogy megszerezte volna a megfelelő képességeket és készségeket, vagy ha mégis, nem tudja hatékonyan alkalmazni azokat. Az ő jövőjük gyakran kilátástalan, ezért támogatásra van szükségük" - mutatott rá Ángel Gurría, az OECD főtitkára a friss a jelentést bemutatva.

Rengeteg a diplomás analfabéta

Az OECD jelentése szerint a friss diplomások 10 százalékának alacsony az olvasás- és íráskészsége, 14 százalék esetében pedig a számolási képességekkel van probléma. A középiskolát be nem fejező fiatalok körében több mint 40 százalékot tesz ki azok aránya, akik se olvasni, se írni, se számolni nem tudnak rendesen. A 16-24 éves korosztály több mint 8 százaléka hagyta abban idő előtt a középiskolát.

A gondot fokozza, hogy az oktatás és a munka gyakran két egymástól elkülönülő világot alkot. Az OECD-jelentésben vizsgált 22 ország közül a diákok kevesebb mint fele vesz részt az oktatást és a szakmai gyakorlatot sikeresen ötvöző képzésben, míg 40 százalékuk általános tudást adó intézményben tanul. Még az erős kompetenciákkal rendelkező fiatalok is nehezen találnak munkát.

Sok vállalat túl költségesnek tartja, hogy tapasztalatokkal nem rendelkező fiatalt vegyen fel. Minden negyedik fiatal munkavállalót csak meghatározott időre szóló szerződéssel foglalkoztatnak, aminek következményeként az érintettek általában kevésbé hajlamosak teljes erővel használni képességeiket.

Ajánlás a kormányoknak

A fiatalok jobb munkaerő-piaci beilleszkedésének támogatására az OECD egyebek között azt javasolja a kormányoknak, hogy biztosítsák, minden fiatal széleskörű kognitív, szociális és érzelmi képességekkel, készségekkel kerüljön ki az iskolapadokból. A tanároknak és intézményi vezetőknek időben észre kell venniük, ha egy tanuló nehézségekkel küzd, és biztosítaniuk kell számukra azt a támogatást, amelynek révén megfelelő szinten elsajátíthatják az olvasást, írást és számolást. A rostán kihullók számára második esélyt kell biztosítani oktatási vagy szakképzési programok révén.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Karrier Meghalt Jacob Rotschild
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 16:32
Elhunyt Lord Jacob Rotschild brit nagybefektető, a Rothschild bankárdinasztia tagja. Halálát hétfőn jelentette be a család.
Karrier Munkatársakat keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 13:50
Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk!
Karrier Orbán Viktor már csak a harmadik: hátrébb csúszott egy fontos listán
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 18:13
A Politico idén is rangsorolta Európa legmeghatározóbb embereit.
Karrier Lesújtó véleménnyel vannak a főnökök a beosztottakról, de a másik oldalnak is van véleménye
Privátbankár.hu | 2023. november 16. 19:04
Egészen másként látják a munkahelyi képzéseket a beosztottak és a vezetők egy új amerikai felmérés szerint. Az előbbiek elvárják a munkahelyüktől, hogy ezekkel támogassa a karrierjüket, miközben az utóbbiak legyintenek a dologra.
Karrier Nincs még minden veszve az MSZP szerint
Privátbankár.hu | 2023. október 31. 16:01
Meghatározó erő akar maradni egy kormányváltás idején is a jelentősen meggyengült MSZP. Komjáthi Imrét, a párt társelnökét erről is kérdeztük az ATV napi adásában, fontos munkaerőpiaci és társadalmi kérdések mellett.
Karrier Megvan a Világbank új elnöke
Privátbankár.hu | 2023. május 3. 19:57
A Mastercard egykori vezérigazgatóját, Ajay Bangát választották a Világbank új elnökévé szerdán - közölte a washingtoni székhelyű pénzintézet.
Karrier Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. április 18. 10:18
A Klasszis Lapcsoport (Privátbankár.hu, Mfor.hu, Piac&Profit, Turizmus Online) Professzionális online Sales és Marketing vezetőt keres. Várjuk jelentkezésedet!
Karrier Milliárdos perben hallgatják ki a világ egyik legismertebb médiamágnását
Privátbankár.hu | 2023. január 19. 14:30
 A Fox tévécsatornákat tulajdonló Fox Corp. elnöke, Rupert Murdoch mehet a bíróságra.
Karrier Megvan a reptéri káosz első áldozata
Szakonyi Péter | 2022. szeptember 17. 14:44
Lemondott posztjáról a Schiphol vezérigazgatója, Európa legnagyobb légikikötőjének első embere az immár állandósult reptéri káosz miatt adta be felmondását. Amszterdam mellett London, Frankfurt és Párizs repterei is kaotikus helyzetben voltak a nyári csúcs alatt.
Karrier Óriási veszteség: román színekben folytatja Magyarország egyik legjobb sportolója
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 4. 18:58
A sakkozó Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását - ezt a román szövetség jelentette be vasárnap.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG