5p
A telefonkönyvben és a hirdetőlistában szereplő nevünk, legyen az a saját vagy a cégünké, alapjaiban határozza meg a sikerességünket. Mennyire lehet az ember kreatív? Tényleg csak a Kovácsoké, Tóthoké és Szabóké a világ? Megnéztük, mennyibe kerülhet, ha szokatlan névvel áldott – vagy vert meg – minket a sors, és hogyan hozhatjuk ki belőle a legtöbbet.
Forrás: Wikimedia Commons

Legalább egyszer mindenki szembesült már a nevében rejlő előnyökkel és hátrányokkal, ehhez elég csak felidézni az iskolai számonkéréseket, vagy amikor ötödször kell lebetűznünk a kacifántos családnevünket. Később azonban már nem csak a saját, hanem adott esetben a vállalkozásunk nevével is kreatívan kell bánnunk, ha maximalizálni szeretnénk a nyereségünket, ez ugyanis nagyban meghatározza, hogy végül az emberek minket választanak-e, mindegy, hogy orvosként, mérnökként vagy karosszéria-lakatosként vadászunk-e ügyfelekre.

Egy életre megbélyegezve: vesszen a kreativitás?

Lehet-e a gyerekem Gandalf, Hermione vagy Csiperke?Mindenki szeretne különleges nevet a gyermekének, ez azonban nem megy olyan könnyen, hiszen ezeket előzetesen engedélyeztetni kell, és szigorú szabályozás írja elő, végül milyen nevet aggathatunk a gyerekünkre. A Magyar Utónévkönyv rendszeresen frissül a Magyarországon adható keresztnevek listájával, a gyermeket várók és a kíváncsiak itt tudnak mazsolázgatni közülük. >>>

A későbbi sikerünk már egészen korán, a szüleink névadási hóbortjától függően eldől. Amellett, hogy a hatályos magyar jogszabályok kötelezik az állampolgárokat az idegenből vett nevek magyarosítására, nem is olyan biztos, hogy kifizetődő különleges nevet választani a gyermekünknek. A Bloomberg cikke egy amerikai kutatásra hivatkozva írja, hogy számos munkaterületen alulmaradnak azok, akik a helyi hagyományoktól eltérő névvel rendelkeznek, ez Magyarországon sincs másképp.

Tetszik vagy sem, mondjuk ki: itt pusztán az emberi előítélet játszik latba, ez azonban sokaknak álláslehetőségbe, hitelbe és lakhatásba kerül. A kutatás alapján Amerikában hátrányos helyzetből indulnak azok, akiknek tipikus „fekete” neve van, míg Európában az arab, török és közel-keleti nevek viselőinek az életrajzát dobják vissza csípőből a munkaadók. Ennek az ellentettjét azonban megtalálhatjuk Ázsiában, hiszen ma már egyre több kínai és japán üzletembernek van nyugati neve, ez ugyanis a helyiek véleménye szerint elsimítja az ellentéteket kelet és nyugat között.

A névsor fogságában

Jeffrey Zax professzor és egy végzős diák, Alexander Cauley a wisconsini középiskolákban végzett vizsgálatot arról, hogy összefügg-e a diákok teljesítménye a nevükkel, és meglepő felfedezést tettek. Azok a diákok ugyanis, akiknek a családneve az ABC valamelyik utolsó betűjével kezdődött, jellemzően rosszabbul teljesítettek, mivel rájuk kevesebb figyelem és számonkérés jutott az iskolában. Zax elmondása szerint a névsor elejére kerülő diákok 11,3 százalékkal nagyobb eséllyel kaptak „kimagasló” besorolást, mint azok, akik a névsor közepén vagy végén helyezkedtek el, pusztán azért, mert a névsor elejére kerültek.

Nem csak az iskolai naplóban és a telefonkönyvben számít ugyanakkor, hogy hová kerülünk, hiszen a mai napig a cégek és szolgáltatások listáját is névsorba rendezik a gyűjtőoldalak és tájékoztatók. A Review of Finance című szaklapban megjelent két tanulmány szerint ráadásul a tőzsdén is jobban forognak azok a papírok, amelyek a névsor elején állnak. Ennek egy egyszerű oka van: a befektetők gyorsan döntenek, nem böngésznek át feltétlenül minden papírt a legapróbb részletekig, így könnyebben választanak olyat, ami a névsor elején található.

Okok és kiutak

A kutatás szerint a betűkhöz kapcsolódik egy pszichológiai előítélet is, amely elsősorban a nyugati világ értékelésrendjéből fakad. Míg Magyarországon az oktatásban számmal, az angolszász vidékeken betűvel osztályoznak, ezt a fajta kondicionált besorolást pedig számos terület átveszi, ehhez elég az energetikai osztályozásra gondolni a villanykörtéken vagy a lakásoknál. Emiatt óhatatlanul összeolvad a fejekben egy értékelés az adott betűvel, ami később, ha tudat alatt is, de visszaköszön az önéletrajzok válogatásakor.

Vállalkozóként egyébként erre magunk is rájátszhatunk egy frappáns, de a névsorban elöl álló cégnév választásával. De mit tehetnek azok, akiket óhatatlanul a lista végére sorolt az élet? Zax professzor szerint egy egyébként szorgalmas és okos diák semmissé teheti a nevéből adódó hátrányt, a HR-esek és az iskolák pedig maguk tehetnek a sztereotípia ellen: egyszerűen fordítsák meg a névsort, vagy válogassanak véletlenszerűen az önéletrajzok közül, ahelyett, hogy ABC sorrendben haladnának. Ha meg így sem megy, ne csüggedjünk: 30 éves korunkra minden hátrány kikopik a nevünkből. Addig azonban meg kell szenvedni minden előnyt és hátrányt, ami vele jár.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Karrier Meghalt Jacob Rotschild
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 16:32
Elhunyt Lord Jacob Rotschild brit nagybefektető, a Rothschild bankárdinasztia tagja. Halálát hétfőn jelentette be a család.
Karrier Munkatársakat keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 13:50
Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk!
Karrier Orbán Viktor már csak a harmadik: hátrébb csúszott egy fontos listán
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 18:13
A Politico idén is rangsorolta Európa legmeghatározóbb embereit.
Karrier Lesújtó véleménnyel vannak a főnökök a beosztottakról, de a másik oldalnak is van véleménye
Privátbankár.hu | 2023. november 16. 19:04
Egészen másként látják a munkahelyi képzéseket a beosztottak és a vezetők egy új amerikai felmérés szerint. Az előbbiek elvárják a munkahelyüktől, hogy ezekkel támogassa a karrierjüket, miközben az utóbbiak legyintenek a dologra.
Karrier Nincs még minden veszve az MSZP szerint
Privátbankár.hu | 2023. október 31. 16:01
Meghatározó erő akar maradni egy kormányváltás idején is a jelentősen meggyengült MSZP. Komjáthi Imrét, a párt társelnökét erről is kérdeztük az ATV napi adásában, fontos munkaerőpiaci és társadalmi kérdések mellett.
Karrier Megvan a Világbank új elnöke
Privátbankár.hu | 2023. május 3. 19:57
A Mastercard egykori vezérigazgatóját, Ajay Bangát választották a Világbank új elnökévé szerdán - közölte a washingtoni székhelyű pénzintézet.
Karrier Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. április 18. 10:18
A Klasszis Lapcsoport (Privátbankár.hu, Mfor.hu, Piac&Profit, Turizmus Online) Professzionális online Sales és Marketing vezetőt keres. Várjuk jelentkezésedet!
Karrier Milliárdos perben hallgatják ki a világ egyik legismertebb médiamágnását
Privátbankár.hu | 2023. január 19. 14:30
 A Fox tévécsatornákat tulajdonló Fox Corp. elnöke, Rupert Murdoch mehet a bíróságra.
Karrier Megvan a reptéri káosz első áldozata
Szakonyi Péter | 2022. szeptember 17. 14:44
Lemondott posztjáról a Schiphol vezérigazgatója, Európa legnagyobb légikikötőjének első embere az immár állandósult reptéri káosz miatt adta be felmondását. Amszterdam mellett London, Frankfurt és Párizs repterei is kaotikus helyzetben voltak a nyári csúcs alatt.
Karrier Óriási veszteség: román színekben folytatja Magyarország egyik legjobb sportolója
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 4. 18:58
A sakkozó Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását - ezt a román szövetség jelentette be vasárnap.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG