Hirdetés

Óriási bűnbandát fogtak – ki nem találod, mivel sikítottak el milliárdokat

2018. február 06., 10:31

Nagy biznisz van a génmódosított szójában, lecsapott a felügyelet.

A NAV közleménye szerint összesen öt gyanúsítottat helyeztek előzetes letartóztatásba abból a bűnszervezetből, akik génmódosított szójával kereskedtek egy cégláncolaton keresztül. Az árut Szlovéniából hozták Magyarországra és Dániába, az áfát ugyanakkor nem fizették meg, ezzel mintegy 6 milliárd forintos kárt okoztak az államnak. A nemzetközi akcióban csak Magyarországon összesen 300 pénzügyi nyomozó, 30 revizor, 81 pénzügyőr és számos informatikai és pénzmosás elleni szakember vett részt.

A nemzetközi bűnszervezet az árut szlovák, cseh, lengyel "bukó cégeken" pörgette át. A szóját a sor végén lévő székesfehérvári társaságok vásárolták fel, majd a be nem fizetett áfát levonták a fizetendő adóból, sőt jogtalanul vissza is igényelték. Az egyik cégcsoport Dániában ugyanezzel a módszerrel 14,6 millió euró (4,52 milliárd forint) kárt okozott. A gyanúsítottak akár 20 év börtönt is kaphatnak.

Hirdetés

Miből fogják mindezt behajtani?

A NAV munkatársai gépjárműveket, készpénzt foglaltak le, valamint bankszámlákat és ingatlanokat zároltak mintegy 1,9 milliárd forint értékben. Jász-Nagykun-Szolnok megyében további 24,5 millió forint értékben zároltak árukészletet és gépjárműveket. A szlovén hatóságok hat helyszínen 100 ezer eurót, a dán hatóságok pedig 13 helyszínen 470 ezer eurót foglaltak le.

A NÉBIH szakemberei egyébként egy Fejér megyei raktárban árueredet-vizsgálatot indítottak, és 123 tonna árut zároltak. A helyszíni mintavétel laboreredményei arra utalnak, hogy a zárolt termék génmódosított.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Meghökkentő luxus - hogy lehet egy fagyikehelyért egy lakás árát adni?

Meghökkentő luxus - hogy lehet egy fagyikehelyért egy lakás árát adni?

Néhány különös embertől eltekintve nagyon kevesen vannak azok, akik nem szeretik a desszerteket. Ha édesszájú vagy, és szeretsz azon szörnyülködni, hogy a szemtelenül gazdagok mire szórják el a pénzt, ezt a cikket neked találták ki, összeszedtük a világ hat leggazdagabb desszertjét.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Hirdetés

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

  • BUX38667.08-0.87%
    DAX9823.5-2.77%
    EUR/HUF311.610%
    EUR/USD1.08340%
    Arany1118.150%

Szavazás

Ön elégedett az idei nyugdíjemelés mértékével? (3%)