3p
A bankképes korban lévő lakosság alig fele bankol aktívan hazánkban, e tekintetben a foglalkoztatottság bővülése sem segít, mert a közmunkások nem fognak bankolni - véli Bába Ágnes. A K&H vezérigazgató-helyettese szerint ugyanakkor Magyarország nem számít túlbankosodottnak.

Hazánkban a bankoló lakosság aránya 50-60 százalék között van a bankképes lakosság arányában. Ez a régiós adatoktól 10 százalékkal marad el, Ausztriával összevetve ugyanakkor jó 20 százalékos az elmaradás. Ezen az arányon a közfoglalkoztatás sem segít, következésképp mintegy 2,4 millió ember hiányzik a gazdaságilag aktív (így a bankoknak piacot jelentő) lakosságból – mondta el a K&H tájékoztatóján Bába Ágnes, a pénzintézet vezérigazgató-helyettese. Ugyancsak a növekedés korlátját jelenti, hogy Magyarországon a havi átlagbér 2008-13 között 14 százalékkal nőtt, míg Európába más országaiban, ahol a belga KBC jelen van, 20-24 százalék körüli ez a növekedés.

A vezérigazgató-helyettes örömtelinek nevezte, hogy az elmúlt években a felhasználható jövedelem arányában újra növekednek a lakossági megtakarítások, várhatóan az év végére újra elérheti a végtörlesztés előtti arányt. Ugyanakkor továbbra is tart a megtakarítási formák közötti átrendeződés, a bankbetétekből folyamatosan áramlik ki a pénz, amelyek a bankrendszeren kívül állampapírba, míg a pénzügyi szolgáltatók körében főként befektetési alapokba kerül. Ezzel kapcsolatban Bába Ágnes arra hívta fel a figyelmet, hogy jövőre a tartós befektetési számlákon elhelyezett összegek adómentessé válnak, kérdés, hogy ezek után mi lesz ezeknek a megtakarításoknak a sorsa.

Magyarországon a százezer lakosra jutó fiókok száma 16,04 volt 2012-ben, Csehországban 20,83 , Szlovéniában 38,37, Szlovákiában 26,85 fiók állt százezer lakos rendelkezésére. Hazánkban 5 év alatt, több, mint 200 bankfiók szűnt meg. Bár az internet-ellátottság viszonylag magas, ugyanakkor a neten bankolók aránya hiába nőtt a 2005-ös 8 százalékról 2013-ra 26 százalékra, a régiós országokkal szemben a lemaradásunk közel 10 százalékos. Ez pedig arról szól, hogy nem állhat meg az az érv, amely a fióki kapcsolatokat az elektronikus út váltja fel. Ez pedig azt mutatja, hogy nem bizonyos, hogy megáll a túlbankosodás vádja. A lakosság rendkívül költségérzékeny, ezt mutatja a bankkapcsolatok racionalizálása, az, hogy az elmúlt évben 6,5 százalékkal csökkent a bankszámlák száma.

Előretör a készpénz

Ráadásul nem jó irányba halad a magyar polgárok pénzügyi szokásrendszere. A K&H szerint adatok jelzik, hogy nem volt alaptalan az a félelem, hogy a tranzakciós illeték bevezetése erősíti a bankokon kívüli készpénzforgalmat. A statisztikák szerint a készpénzfelvételek összege és a lakossági készpénzvagyon együttes összege 2318 milliárd forinttal volt kevesebb mint a kiskereskedelmi forgalom kártyás vásárláson felüli része. Ez persze csak hozzávetőleges számítás arra, hogy vajon mennyi kifizetés kerüli el a bankrendszert, ám azzal összevetve, hogy Észak-Európában lényegében már nem használnak készpénzt – ijesztő adatnak tűnik.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Az OTP Bank húsvéti ajándékot kapott
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 16:35
Változatlan stabil kilátással megerősítette az OTP-bankok besorolásait a Moody's.
Pénzügyi szektor Már biztos, az MBH Bank a Fundamenta többségi tulajdonosa
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 14:48
A szükséges engedélyek megszerzése után lezárult a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. 76,35 százalékos  tulajdonrészének megvásárlására vonatkozó részvényadásvételi folyamat, amelynek értelmében az MBH Bank vált a társaság többségi tulajdonosává.
Pénzügyi szektor Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás
Privátbankár.hu | 2024. március 26. 11:49
Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás: 190 ezer gyermek 1,8 milliárd forint támogatást kapott - jelentette be keddi Facebook-bejegyzésében Varga Mihály pénzügyminiszter.
Pénzügyi szektor Hol tart a készpénz és a bankkártyák magyarországi versengése?
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 08:58
Minden harmadik bankkártyás ügyfél mobillal fizet, a kártyás vásárlások értéke pedig már a duplája a készpénzfelvételekének. A hazai kibocsátású bankkártyák száma meghaladta a tízmilliót, miközben egyre kisebb a hitelkártyák aránya.
Pénzügyi szektor Megrohamozták az ATM-eket, be kellett fagyasztani a számlákat egy hiba miatt Etiópiában
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 07:15
Rengeteg pénzt utaltak át máshova a rendszerhibát kihasználó ügyfelek. 
Pénzügyi szektor MNB-bírságot kapott a nyakába az MFB
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 19:41
Szabálytalanságokat találtak.
Pénzügyi szektor Segíti a zöld ingatlanfinanszírozást az MBH Jelzálogbank 
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 14:37
Csaknem hatmilliárd forinttal.
Pénzügyi szektor Feladták a leckét Matolcsy Györgyéknek Frankfurtban
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 16:14
Az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsa csütörtöki ülésén a piaci várakozásoknak megfelelően ismét változatlanul hagyta a három irányadó eurókamat szintjét.
Pénzügyi szektor Milliós bírságot osztott ki az MNB egy befektetési szolgáltatóra
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 11:12
Az MNB 10 millió forint bírságot szabott ki az Equilor befektetési szolgáltatóra, mivel folyamatos felügyelése során megállapította: a társaság nem teljesítette maradéktalanul a korábbi vizsgálatában előírtakat.
Pénzügyi szektor Zöldebb alapokat kínál az MBH
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 13:01
Megújult az MBH-s választék. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG