4p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ha röviden szeretnénk összefoglalni, mindenki mást. Az OTP kész bíróságra menni, a K&H félretesz, az Erste profitfigyelmeztetést ad ki. A többi nagyobb bankról egyelőre nincs hír. Az egyik nemzetközi hitelminősítő mindenesetre jelezte: sorra várhatók a további profitfigyelmeztetések.

Ismét alaposan a zsebükbe nyúlhatnak a magyarországi bankok külföldi anyabankjai, ha meg akarnak felelni a szabályoknak, és a hitelezést is folytatni szeretnék Magyarországon – figyelmeztet az egyik nemzetközi hitelminősítő. A devizahitelesek mentése miatt elbukott tőkét ugyanis valahonnan valakinek pótolni kell. A bankok lényegében a törvény elfogadása után néhány órával számolni kezdtek, mennyibe kerül nekik az adósmentés. Röviden: sokba.

Az OTP bíróságra menne

Hogy mégis mennyibe? Az OTP-nek  csak az árfolyamréssel kapcsolatos visszatérítési kötelezettsége valószínűleg eléri a 27 milliárd forintot. Az egyoldalú szerződésmódosítás miatti perek a devizaalapú hiteleknél nagyjából 90 milliárd forintot, a forint jelzáloghiteleknél és a fogyasztási hiteleknél pedig további 20-30 milliárd forintot jelenthetnek. Ez összesen 147 milliárd forint, elméletileg ennyi lehet a maximum. Azért elméletileg, mert, ha a bank él perindítási jogával és bírósághoz fordul, csökkenhet a veszteség.

Márpedig az OTP komolyan fontolgatja, hogy bírósághoz fordul. Vitatja, hogy indokolatlan lett volna az árfolyamrés alkalmazása, és azt is állítja, hogy az egyoldalú szerződésmódosításokra vonatkozó rendelkezései a mindenkor hatályos törvényeknek megfeleltek.

A K&H számol és félretesz

A belga KBC Csoport magyarországi bankja, a K&H az OTP-nél is sötétebben látja a saját helyzetét: 162 millió eurót különített el céltartalékként a devizahiteles csomag miatt. És ez még nem minden: további 70 millió euróval számol attól függően, végül pontosan milyen szabályok szerint kell elszámolnia az ügyfelekkel.

Az Erste figyelmzetet

Legmesszebb az Erste ment: még a múlt héten profit warningot jelentett be a devizahiteles csomag miatt. Azt is közölte, 1,7 milliárd euróról 2,4 milliárdra növeli a 2014-re várt kockázati költségeit, és úgy becsüli, hogy nagyjából 1,5 milliárd eurós lesz az idei konszolidált veszteség. És a devizahitelek forintosításával még nem is számolt a pénzintézet, kormányzati képviselők ezt az év végére ígérik.

Visszatérve a Fitchhez, a nemzetközi hitelminősítő szerint nem kizárt, hogy nemcsak az Erste, hanem a legnagyobb magyarországi bankok zöme, vagy ezek tulajdonosai egymás után adják ki profitfigyelmeztetéseiket.

Mit szól ehhez a Bankszövetség?

A Bankszövetség is kiadta a maga figyelmeztetését: méltánytalannak tartja az új törvényt. A Privátbankárhoz eljuttatott közlemény szerint "a szigorú felügyelet alatt álló bankokon olyan elveket követel meg több mint egy évtizedre visszamenően, amelyek eddig sem a jogalkotó, sem a felügyelő hatóság, sem a bíróságok nem dolgoztak ki, nem tettek ismertté.” A szövetség úgy folytatja, „a jogszabály visszamenőleg rendezi át a bankok és ügyfeleik között létrejött magánjogi szerződéseket, és felülírja az elévülés általánosan irányadó szabályát. Ez a gyakorlat sérti a jogbiztonságot, elbizonytalanítja a befektetőket".

Miről szavazott az Országgyűlés?

A törvény a Kúria jogegységi határozatával kapcsolatban született. Lényege:

  • Az árfolyamrés semmis, helyette a devizahitelek folyósításánál és törlesztésénél is az MNB hivatalos árfolyamát kellett volna használni.
  • Az egyoldalú szerződésmódosításokra lehetőséget adó szerződési feltételek semmisek, kivéve, ha tisztességességüket a bankok a következő néhány hónapban bíróságon bizonyítani tudják.
  • Mindez az összes lakossági devizahitelre és forinthitelre, valamint pénzügyi lízingszerződésre vonatkozik, kivéve a kedvezményesen végtörlesztőket és a Nemzeti Eszközkezelő által megsegített adósokat.
  • A 2004. május 1-je után kötött, még élő szerződések és az elmúlt 5 évben lezárt szerződések esetében a folyósításig minden jogszerűtlenül felszámított összeg visszajár. A helyzet rendezéséig tilos a bankoknak kamatot emelni, a végrehajtásokat és a pereket felfüggesztik.

A pontos elszámolásról és a devizahitelek forintosításáról szóló törvényjavaslat valószínűleg szeptemberben készül majd el.

    LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

    Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
    Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
    Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


    Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

    Pénzügyi szektor Amundi-közgyűlések futószalagon
    Privátbankár.hu | 2024. április 15. 16:12
    Tavaly több mint 10 ezer részvényesi közgyűlésen szavazott az Amundi vagyonkezelő.
    Pénzügyi szektor Az MNB elmagyarázta, hogy mi történik az inflációval
    Privátbankár.hu | 2024. április 11. 11:45
    Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
    Pénzügyi szektor MNB: Fokozott befektetői kockázattal járhatnak a kriptoeszközök
    Privátbankár.hu | 2024. április 11. 09:58
    A jegybank felkészül a kriptopiaci szereplők felügyelésére.
    Pénzügyi szektor Csütörtökön talán valami csodára készül a forint
    Privátbankár.hu | 2024. április 11. 07:18
    Erősödött kissé a forint csütörtök reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
    Pénzügyi szektor Nem „gyengeelméjűek" az elemzők – tudhattuk meg a Klasszis Klubban
    Bózsó Péter | 2024. április 10. 15:01
    Szabó Balázs, a Hold Alapkezelő vezérigazgatója - többek között - az extremitásokról is beszélt a Klasszis Klub Befektetői Univerzum című rendezvényén.
    Pénzügyi szektor Hogyan lehet megvédeni a családi vagyont? Ezt is körbejártuk a Klasszis Klubban
    Bózsó Péter | 2024. április 8. 15:09
    A családi vagyontervezés és -védelem állt a legutóbbi Klasszis Klub Live! második panelbeszélgetésének fókuszában, amely során főszerkesztőnk, Csabai Károly PIllár Zsolttal, az Equilor Alapkezelő Zrt. vezérigazgatójával, Varga Szabolccsal, a Bank Gutmann magyarországi vezetőjével és Magyar Csabával, a Cyrstal Worldwide Zrt. vezérigazgatójával cserélt eszmét.
    Pénzügyi szektor Soha nem lesz vége a kamatstopnak?
    Privátbankár.hu | 2024. április 8. 14:39
    Azt már korábban megtudtuk, hogy június 30. után is marad, most Nagy Márton azt is kilátásba helyezte, meddig szeretné kitolni a piacellenes intézkedést.
    Pénzügyi szektor Folytatódik a harc a bankok és a csalók között: figyelmeztetést küldött mindenkinek az MNB
    Privátbankár.hu | 2024. április 8. 12:24
    Jelentősen csökkent az átutalásos kibercsalások száma és a károk összege a múlt év utolsó negyedévében, de a kártyás visszaéléseké tovább nőtt.
    Pénzügyi szektor Élesedik a verseny a banki megtakarítások között - segítünk a legjobbat választani
    Privátbankár.hu | 2024. április 7. 16:35
    A Magyar Nemzeti Bank (MNB) az idei év egészében maximum 5 százalékos inflációt vár. Ennek fényében érdemes áttekinteni a banki betéti ajánlatokat.
    Pénzügyi szektor Csak találgathatnak a szakértők is, hogy mitől erősödött a forint
    Privátbankár.hu | 2024. április 4. 07:57
    Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
    hírlevél
    Ingatlantájoló
    Együttműködő partnerünk: 4iG