5p
A legjobb fogyasztóvédelem az önvédelem. De mivel tudja segíteni a kormányzati oldal a fogyasztókat? – erről beszélt Balogh László, az NGM pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkára a Privátbankár pénzügyi tudatosságról szóló konferenciáján. Mérő László szerint a globalizáció ellen lázadni olyan, mintha a genetika ellen lázadnánk.

A pénzügyi fogyasztóvédelem mindig is létezett, de szerepe a válság során igen felerősödött – mondta Balogh László. A megelőzés érdekében kell fejleszteni a pénzügyi kultúrát, amivel csökken a fogyasztók kiszolgáltatottsága és sérülékenysége. Korábban a gazdaságilag legfejlettebb hetek és húszak – G7 és G20 országok – is döntöttek a pénzügyi fogyasztóvédelem megteremtéséről, később az OECD is. Az USA (Dodd-Franck Act) és az EU is kiemelten foglalkozott ezzel, Magyarországon a PSZÁF 2010-től kapott fogyasztóvédelmi jogkört.

Balogh László a Privátbankár.hu konferenciáján

Tönkre teheti az életünket

Mire készülnek az iskolákban?

Korábban a tehetséggondozás volt a pénzügyi oktatás célja, ma már ez nem elég – mondta el Pölöskei Gáborné, az EMMI helyettes államtitkára a Privátbankár.hu pénzügyi edukációs konferenciáján. Ma már alkalmazkodni, tovább tanulni, fejlődni képes diákokat kell útjukra engedni; olyan használható, gyakorlati ismereteket kell átadni, amit később a hétköznapi életben is tudnak használni a gyerekek. Részletek >>

A fogyasztói problémakör sokkal fontosabb annál, mint hogy csak a fogyasztók szemszögéből nézzük – mondta a helyettes államtitkár. A leghatékonyabb fogyasztóvédelem az önvédelem, a fogyasztót kéne felvértezni a megfelelő tudással. A fogyasztó életét egy elhibázott pénzügyi döntés teljesen felforgathatja vagy tönkre is teheti. „Olyan terméket már én sem veszek meg, amelyet nem értek” – idézett Balogh egy híres amerikai pénzügyi újságírót.

Egy egyszerű, néhány tízezer vagy százezer forintos fogyasztóvédelmi ügyet bíróság elé vinni hatalmas költséget jelent. Ezért különösen nagy a szerepe a fogyasztóvédelmi szervezeteknek.

Hol vannak a kockázatok?

Milyen a tudatos fogyasztó? Ismeri és érti az alapvető pénzügyi kifejezéseket, termékeket, kategóriákat. Ha nem is ismeri pontosan a kockázatokat, tudja, megérzi, hol kell azokat keresnie, mire kell rákérdeznie az ügyintézőknél, szakembereknél.  Így körültekintően képest dönteni a megfelelő termék kiválasztásáról.

A magyar ügyfelek gyakori hibái, pontosabban kritikus pontjai többek között, hogy idegenkednek a pénzügyi szolgáltatásoktól. Nem ismerik fel, vagy kerülik a kockázatokat, nem elég előrelátók, nem hasonlítják össze a különböző ajánlatokat.

Kik nevelnek pénzügyileg?

A pénzügyi tudatosság fejlesztésében jelentős szerepe van a környezetnek, mint szülő, barátok. De a pénzügyi szektor szereplőinek, bankoknak, brókercégeknek is jelentős súlya van. Az intézmények, mint az MNB vagy a BÉT, valamint az iskolarendszer is a legfontosabb tényezők körébe tartoznak.

A magasabb pénzügyi műveltség azért is érdeke a piaci szereplőknek, mert növeli a fogyasztói bizalmat, alacsonyabb szintű lesz a frusztráció, magasabb az elégedettség. „Csökken a reputációs kockázat” a helyettes államtitkár szerint.

A kormányzat felelőssége is megvan, a jogszabályalkotásban, a különböző piaci szereplők közötti együttműködés megteremtésében. Az MNB mint felügyeleti szerv kulcsszereplő ezen a téren. A kormányzat erősítheti az oktatást, rendezhet vitákat. Különböző állami szervezetek is hoztak létre együttműködési megállapodásokat a pénzügyi kultúra fejlesztésére.

Törvények a parlament előtt

A fair bankokról szóló törvény mellett a Parlament előtt van a biztosítási törvény is, amelynek szintén van fogyasztóvédelmi eleme. Balogh szerint azért tartott 2,5-3 évig, amíg a devizahitelek forintosítása megtörtént, mert a különböző hazai és nemzetközi bíróságok döntéseit meg kellett várni és ezekkel össze kellett hangolni a törvényeket. (A korábbi magasabb forintkamatok mellett pedig nem lehetett volna lényegesen alacsonyabb törlesztőrészleteket elérni a forintosítással – a szerk.)

Korábban a hitelszerződéseket a bankok nem vagy csak kivételes esetben adták ki az ügyfeleknek, hogy előzetesen tanulmányozhassák, elolvashassák, ügyvédnek megmutathassák, most a jogszabály hét napot ír erre elő – hozta fel példának a szakember a jogszabályok fejlődésével kapcsolatban.

A  homo informaticus és a pénz

A globalizáció ellen lázadni olyan, mintha a genetika ellen lázadnánk – mondta Mérő László egyetemi tanár, aki a pénz és az evolúció között keresett párhuzamokat a Pénz evolúciója című könyvében (Die Biologie des Geldes). A Bitcoin szerinte egy új faj képviselője, amely nem fogja teljesen visszaszorítani a régi pénzeket, azonban fenn fog maradni. Hitelezésre deflációs természete miatt alkalmatlan, de mivel szuperbiztonságos, olcsó és gyors, van rá igény.

A homo informaticus jellemzője a felgyorsult percepció, az erős kritikusság, a magas szintű tolerancia, az, hogy az információt önmagában is értéknek tekinti. Ebből következően a bitcoint is elfogadja.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Az OTP Bank húsvéti ajándékot kapott
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 16:35
Változatlan stabil kilátással megerősítette az OTP-bankok besorolásait a Moody's.
Pénzügyi szektor Már biztos, az MBH Bank a Fundamenta többségi tulajdonosa
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 14:48
A szükséges engedélyek megszerzése után lezárult a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. 76,35 százalékos  tulajdonrészének megvásárlására vonatkozó részvényadásvételi folyamat, amelynek értelmében az MBH Bank vált a társaság többségi tulajdonosává.
Pénzügyi szektor Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás
Privátbankár.hu | 2024. március 26. 11:49
Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás: 190 ezer gyermek 1,8 milliárd forint támogatást kapott - jelentette be keddi Facebook-bejegyzésében Varga Mihály pénzügyminiszter.
Pénzügyi szektor Hol tart a készpénz és a bankkártyák magyarországi versengése?
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 08:58
Minden harmadik bankkártyás ügyfél mobillal fizet, a kártyás vásárlások értéke pedig már a duplája a készpénzfelvételekének. A hazai kibocsátású bankkártyák száma meghaladta a tízmilliót, miközben egyre kisebb a hitelkártyák aránya.
Pénzügyi szektor Megrohamozták az ATM-eket, be kellett fagyasztani a számlákat egy hiba miatt Etiópiában
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 07:15
Rengeteg pénzt utaltak át máshova a rendszerhibát kihasználó ügyfelek. 
Pénzügyi szektor MNB-bírságot kapott a nyakába az MFB
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 19:41
Szabálytalanságokat találtak.
Pénzügyi szektor Segíti a zöld ingatlanfinanszírozást az MBH Jelzálogbank 
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 14:37
Csaknem hatmilliárd forinttal.
Pénzügyi szektor Feladták a leckét Matolcsy Györgyéknek Frankfurtban
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 16:14
Az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsa csütörtöki ülésén a piaci várakozásoknak megfelelően ismét változatlanul hagyta a három irányadó eurókamat szintjét.
Pénzügyi szektor Milliós bírságot osztott ki az MNB egy befektetési szolgáltatóra
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 11:12
Az MNB 10 millió forint bírságot szabott ki az Equilor befektetési szolgáltatóra, mivel folyamatos felügyelése során megállapította: a társaság nem teljesítette maradéktalanul a korábbi vizsgálatában előírtakat.
Pénzügyi szektor Zöldebb alapokat kínál az MBH
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 13:01
Megújult az MBH-s választék. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG