7p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A bankok ellenérdekeltsége miatt szükség van brókercégekre a tőzsde fejlesztéséhez. Túlszaladt az OTP célárfolyamán a piac az Equilor szerint, a Magyar Telekom viszont jó osztalékpapír és jóval többet hoz a kötvényeknél. A Brexit nem feltétlenül csak visszaesést, átrendeződést is jelent a gazdaságban.

Nagy változások történtek tavaly a hazai befektetési szolgáltató piacon, amely jelentősen szűkült. A 2015-ös évben összesen öt szolgáltató lépett ki a piacról a három bezárttal együtt – mondta el Szécsényi Bálint, az Equilor Befektetési Zrt. vezérigazgatója a cég sajtóreggelijén. Ez részben természetes, mert van valamiféle mérethatékonyság a piacon, amit kevés szolgáltató tud megtartani.

Jelenleg Magyarországon elvileg 21 hitelintézet és 18 befektetési vállalkozás működik a tőkepiacon, de sok nem végez valódi befektetési tevékenységet. Ezen kívül mintegy ezer különböző külföldi vállalkozás is végezhet elvileg határon átnyúló tevékenységet, amelyekről információk, statisztikák alig vannak, adót nem fizetnek, esetleg saját országukban sem aktívak, csak határon átnyúlóan. Sok befektetési botrány, csalás ilyen cégekhez kapcsolódik. Ez a vezérigazgató szerint óriási probléma.

Még egy darabig zsugorodhatnak a bankbetétek

A hitelintézeteknél nagy a befektetési állomány a befektetési jegyek miatt, ami az alacsony kamatkörnyezet miatt duzzadt fel. A brókerbotrányok ellenére nőtt tavaly a befektetésállomány és az ügyfelek száma is. Ami a bankbetétek eltűnését és az értékpapírok előretörését illeti, egy ideig ez még trendszerű maradhat, de a gazdaság normális állapotához hozzátartoznak a betétek, nem lesz minden értékpapírosítva – mondta a vezérigazgató.

A bankok inkább ellenérdekeltek a tőzsdei bevezetésekben, inkább hitelt adnak a vállalatoknak, minthogy részvény- vagy kötvénykibocsátást szervezzenek. A tőkepiac fejlesztése ezért nem képzelhető el a banktól független befektetési szolgáltatók nélkül – mondta Szécsényi. Egy kézen megszámolható, mennyi csapat maradt meg a független brókercégek köréből. A kormány azonban legalább elkötelezettebb lett a tőzsde irányába. A brókerszektor jövedelmezősége meg tudott maradni, adókedvezmény is várható.

A Brexitet csak elodázták

Kiss Mónika vezető szerint a Brexit kedvezőtlen rövid távú hatásai kezdetben élénkek voltak, de napok alatt megnyugodott a piac. Hosszú távon azonban nem kerülhetőek ki ezek a hatások, csak elodázódott valami, talán hat-tizenkét hónap múlva fognak jelentkezni. Jelenleg január-februárra tervezik a Brexit procedúrájának megindítását. Sok hatás azonban csak 2019-2020-ban fog jelentkezni, jelentős politikai bizonytalansággal súlyosbítva.

A piacok is változékonyak lesznek, forró típusú ősz várható. Az olasz népszavazás eldöntheti, hogy az olaszok bent maradnak-e az Eurózónában, majd az amerikai, német és francia választások lesznek fontosak. A politika a szokásosnál jobban behatolhat a piacokra.

Fontosabb lett a földgáz

A Brexittel nem feltétlenül csak negatív hatások jöhetnek, mint a fogyasztás és a beruházások csökkenése. A deviza gyengülése, az EKB monetáris lazító programjának esetleges meghosszabbítása viszont pozitív lehet. Az olajárral és az inflációs várakozásokkal ez lehet az, ami a következő hónapokban a tőzsdéket leginkább meghatározza.

A világgazdaság számára nem a Brexit az első számú probléma, hanem inkább az alacsony infláció, főleg az energiahordozók szuperciklusból adódó alacsony ára miatt. Az olaj ára 50 dollár körül stabilizálódott, az olajcégek bevételében azonban egyre nagyobb súlya lett a földgáznak a bevételekben, nyereségben.

Ezért erősödhet a dollár

A technológiai változások egyre inkább a nem fosszilis energiahordozók felé visznek bennünket. Az Equilor szerint főleg a Shell és az ENI esetében magas a földgáz aránya, ezért ezzel a kettővel bővítette az általa kedvelt részvények listáját.

A következő három negyedév meghatározó fontosságú lehet az infláció alakulása szempontjából. A befektetők hozaméhsége a feltörekvő piacok felé viszik a befektetőket. Küszöbön az amerikai Fed következő kamatemelése, ahogy az elemzők mindenütt komolyabb GDP-növekedést várnak az országban. Arról azonban megosztott a piac, hogy mikor is várható a kamatemelés. Az Eurózóna teljesítménye elmarad a várttól, az amerikai kamatemelés a dollár erősödését hozhatja magával.

Wizzair és Brexit

A vegyipari, bányászati és élelmiszerpiaci szektorok lehetnek alulteljesítőek a média- és ingatlanpiaci ágazatokkal szemben – mondja Kiss Mónika. A közszolgáltatók, az a tartós fogyasztási cikkek, az energiaszektor, a telekomszektor az EKB kötvényvásárlási programjának legnagyobb nyertesei.

A Wizzair-re mennyire lesz tragikus hatása a Brexitnek? - vetették fel a kérdést. A társaság már most felkészül a 2019-2020-as időszakra. Az árbevétel 20 és a költségek 8 százaléka kötődik az angol fonthoz. Európa helyett belföldi utakra koncentrálnak majd. A Brexit, ahogy ezen a példán is látható, nem feltétlenül visszaesést hoz, hanem inkább egyfajta átrendeződést. Van idő arra, hogy a vállalatok felkészüljenek erre az időszakra. A Wizzair-nél valószínű, hogy alig látszik majd meg a Brexit a részvény árfolyamán.

Vegyünk eurót, ha olcsó!

A devizapiacon hullámvasutazás mellett erősödhet a dollár, gyengülhet az euró. Fordulat jöhet a jen árfolyamában, mert Japánban új intézkedések várhatók. A cég ajánlása EUR/USD eladás 1,05-ös célárral, dollár/jen vétel 110-es célárral és EUR/HUF vétel 307-en, 315-ös célárral.

A Magyar Telekom célára 470 forint Kiss Mónika szerint, a cég hozza, amit elvártak tőle, osztalékhozama bőven veri a kötvényhozamokat, jó osztalékpapír. A Richter az egyik kedvencük 6100 forintos célárral, hosszú távú befektetésként. Erősek voltak a cég negyedéves számai.

Túlszaladt az OTP?

Az OTP célára 7200 forint, amin már túlszaladt a piac. Sokan fedezték fel azt, hogy vége a hét szűk esztendőnek, ez az első jó éve a cégnek. Kedvezőek voltak a stressz-teszt eredményei. A Mol célára 17 050 forint, sok kedvező folyamatot látnak ennél a cégnél is. Az Equilor elemzést készített arról, milyennek látja a Mol kitermelési terveit.

A cég új, nem fundamentális, hanem rövidebb távú kereskedési ajánlásai szerint a Richtert 6200, a Magyar Telekomot 450, az OTP-t 7500, a Molt 19 000 forinton érdemes eladni.

Nem lesz egyhamar kamatemelés

Szántó András szerint nagy kérdés, lesz-e gazdaságélénkítés a választások közeledésével Magyarországon. Egy másik, hogy A Brexit miatt 1,5 milliárd eurós támogatástól eshetünk el, kérdés, lesz-e ennek pótlása. A cég a jövő évre már átlagosan 2,0 százalékos fogyasztóiár-emelkedést vár, a lakossági állampapírok hozama eközben 2-2,5 százalék közötti. Magyarországon mégsem számítanak a kamatok emelkedésére, ez a költségvetés kiadásaira, a hitelezésre, az árfolyamra, az MNB mérlegére is rossz hatással lenne.

Ingatlant és részvényt vegyenek

Ha a lakosság is szembesül azzal, hogy magasabb lesz az infláció, mint amekkora kamatot kapunk, akkor felélheti megtakarításait, vagy a kockázatosabb befektetések felé fordulhat. Ennek nyertese lehet az ingatlanpiac és a magyar tőzsde. Az ingatlanpiacon, még ha túlárazódott is, várhatóan nem lesz nagyobb áresés és a tőzsdei befektetők is jól járhatnak.

Az MNB nem szeretné, ha túl erős lenne a forint, ezért is javasolják az euró/forint vételét. Év végre 315 forintos eurót és 300 forintos dollárt várnak. A Monetáris Tanács szeptemberben fontos ülést tart, a forint további erősödését vélhetően megpróbálná megakadályozni. Az S&P 500 szeptember 16-án vizsgálja felül a hitelbesorolásunkat, ettől nem várnak változást.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 16940 16825 17025 -0,62% 0 0 6 974 318 185 HUF 2024-04-19 17:11:47
MOL 2960 2960 3024 -1,99% 0 0 1 727 464 518 HUF 2024-04-19 17:06:03
MTELEKOM 927 920 927 +0,54% 0 0 295 619 891 HUF 2024-04-19 17:05:19
RICHTER 8855 8805 9000 -1,06% 0 0 1 916 017 780 HUF 2024-04-19 17:09:50
OPUS 395 390 400 -0,88% 0 0 89 919 659 HUF 2024-04-19 17:05:04
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Pénzeső: váratlanul nagy osztalék juthat egyes részvényeseknek
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 19:24
Az Alteo rendkívüli osztalékot fizet.
Részvény / Deviza / Áru Megerősödött a forint? Nézzen rá az árfolyamra!
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 18:32
Erősödött pénteken a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest, de gyengébben fejezte be a hetet a hétfői kezdésnél.
Részvény / Deviza / Áru Nem sok oka volt az örömre a budapesti befektetőknek
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 17:45
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 629,35 pontos, 0,96 százalékos csökkenéssel 65 045,06 ponton zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Kulcsfontosságúvá vált az aranytartalék az elmúlt években?
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 14:46
Az elmúlt időszakban ismét a figyelem középpontjába került az arany, mint jegybanki tartalékeszköz, a stabilitás szimbóluma. Veres István Attila a Magyar Nemzeti Bank szakcikkében mutatta be az utóbbi évek aranypiaci folyamatait, legfontosabb trendjeit, valamit az MNB aranytartalékának több lépésben történő növelését.
Részvény / Deviza / Áru Eltitkol valamit a Netflix, kamatcsökkentés helyett kamatemelés jöhet
Eidenpenz József | 2024. április 19. 12:18
Rossz a hangulat a tőzsdéken az izraeli válaszcsapás után, de volt rosszabb is a hajnali órákban. A frissebb hírek nyomán megnyugodott többek között a kőolaj, az arany, a bitcoin és az euró/forint árfolyam is, de békéről még nincsen szó. A Netflix azért esett, mert titkosítani kívánja az előfizetők számát, Kína pedig visszavág az USA-nak.
Részvény / Deviza / Áru Legyen erős, ha a forint-euró párharcra néz!
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 07:43
A forint veszített értékéből a nemzetközi devizapiacon ma reggel, a tegnap esti árfolyamokhoz képest.
Részvény / Deviza / Áru Csütörtököt mondott a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 18:33
Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon, az euró és a svájci frank ellenében 0,4 százalékkal, a dollárral szemben 0,6 százalékkal.
Részvény / Deviza / Áru Sötét felhők árnyékolták be a tőzsde egét
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 17:31
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 441,01 pontos, 0,67 százalékos csökkenéssel, 65 674,41 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Visszalökték az erősödő devizánkat, vészesen emelkedik egy kulcsfontosságú fém ára
Eidenpenz József | 2024. április 18. 12:12
A tőzsdéken enyhe optimizmus látható, a Netflix gyorsjelentésére várnak. Kivéve Budapesten, ahol főleg az OTP a visszahúzó erő. Az amerikaiak lépései nyomán tovább drágult a réz, a gyengülő dollár is segít a nyersanyagoknak és a forintnak. A bitcoin 60 ezer dollár is volt, de visszapattant onnét.
Részvény / Deviza / Áru Ámulni fog, ha meglátja, hogyan alakult a forint árfolyama!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 07:51
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG