Hirdetés

Tényleg képtelenség munka mellett gyereket nevelni?

2017. szeptember 14., 15:05

Egy német cikk szerint kevés nő akar gyereknevelés mellett teljes állásban dolgozni, ők maguk vesznek vissza az emancipációból, mert túl stresszesnek tartják az életüket. Sokszor túl korán feladják, pedig nem lehetetlen. Sokat segítene a családbarát munkahelyek kialakítása.

„Emancipáció? Senki sem akar erről már hallani” – írja a német N-Tv.de ma annak kapcsán, hogy a szeptember 24-i választások előtt sok véleményt gyűjtenek be az utca emberétől a társadalomról, politikáról. Teljes munkaidőben dolgozni és mellette még gyerekeket is felnevelni, ma is kevés német nőnek sikerül.

Egy marketingügynökség igazgatónőjét idézik, aki dolgozik, de a gyerekét is elhozza a napközi otthonos óvodából, ha szükséges, ha például a férje dugóba kerül. Szülői értekezletre megy, interjút ad, és gyerekfektetés után este még lehet, hogy két órát az otthoni íróasztalnál is eltölt. Minden percet ügyesen be kell osztania.

Hirdetés

A férfiak keresik a pénzt

Az üzletasszony szerint sokan túl hamar feladják, túl könnyen visszatérnek a fakanálhoz, mondván, túl stresszes lenne másképp az életük. Az emancipáció visszaszorulóban van, és jórészt maguk a nők kezdeményezik ezt.

De nem feltétlenül ők tehetnek róla. Például melyik értekezletet tervezik úgy, hogy összeegyeztethető legyen az óvodák, iskolák szigorú nyitvatartási rendjével? A német háztartásokban a jövedelem 75 százalékát még mindig a férfiak keresik meg, mert a nők egy része csak részmunkaidőben, vagy egyáltalán nem jár dolgozni. A vállalatoknál családbarát kultúrára lenne szükség.

Bizony nincs egyenjogúság

A pártok programjaikban sokat írnak az emancipációról, mégis kevéssé keresik a nők kegyeit. Úgy tűnik, a szavakon túl keveset tesznek. (Nemrég elfogadtak például egy törvényt, hogy egyes tőzsdei cégek vezető testületeiben legalább 30 százalék nőnek kell lenni, de ez csak 100 vállalatot érint.)

Ön szerint a nők és a férfiak egyenjogúak Németországban? – a Statista.com szerint erre a kérdésre a megkérdezettek 70 százaléka válaszol nemmel, 29 százaléka igennel. Egy másik statisztika szerint a nők foglalkozástól függően csak 70-84 százalékát keresik óránként annak, mint amit a férfiak.

Több napközi kellene

Egy 2012-es körkérdés szerint a nők nemcsak a bér, hanem a betöltött pozíciók terén is hátrányban érzik magukat. Na nem azért, mert a végzettségük alacsonyabb lenne, hanem elsősorban a családi elfoglaltságok miatt, amelyek következtében a karrierjük általában törést szenved.

A többségük úgy gondolta, hogy a gyerekek elhelyezésének, a rájuk való vigyázásnak a lehetőségeit kellene leginkább fejleszteni ahhoz, hogy a szakmájukba jobban visszatérhessenek. (Amire egyébként vannak törekvések, például a napközi otthonos óvodákat fejlesztették sokat az elmúlt években Németországban.) Nőkvótákra, adminisztratív előírásokra azonban szerintük nincs szükség.

Nem is törnek nagyra

A nők lejjebb teszik a lécet – írta a Der Spiegel Online is egy tavalyi müncheni felmérés nyomán. Sokan maguk vesznek vissza a célokból, igényekből a szakmai életben. Például csak kilenc százalékuk lenne szívesen önálló vállalkozó, miközben ez a férfiaknál 19 százalék. Igazgatói állásra is kétszer annyi férfi törekszik, mint nő.

A nők még mindig kötelességüknek érzik a magánélet és a munka összeegyeztetését. Ami viszont emancipációra utaló jel, hogy korábban 13 százalékuk számára volt a fizetés a legfontosabb három munkahelyi körülmény egyike. Ez ma már 38 százalék, miközben a férfiak 46 százaléka nevezte meg ugyanezt.

Hogy mennyire szorult háttérbe, mennyire van válságban az emancipáció, nem tudjuk, de érdekes, hogy már 1984-ben is ezen töprengtek, sőt egész konferenciát rendeztek róla. A német Die Zeit archív cikkének címe: „Zsákutcába tévedt az emancipáció?”

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Amerika hazazavarná az iráni milíciákat Irakból

Amerika hazazavarná az iráni milíciákat Irakból

A mór megtette kötelességét, a mór mehet. Végigharcolták az Iszlám Állam elleni háborút, sőt a kurdoknak is adtak egy nyaklevest, de már nincs rájuk szükség, legalábbis az amerikai külügyminiszter szerint. Amerika az iráni befolyás eszközeinek tekinti őket, de nem biztos, hogy az iraki kormány is hasonlóan gondolkozik.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Napi kommentár - videó

Hirdetés

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

 • BUX39132.62+0.09%
  DAX9823.5-2.77%
  EUR/HUF311.610%
  EUR/USD1.08340%
  Arany1118.150%

Heti várható események, adatok

 • október 16
  Fogyasztói árindex (év/év) - szeptember
  Netflix - 2017 Q3
  október 17
  KSH: Építőipar - augusztus
  MNB: Havi fizetési mérleg -- augusztus
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció, 15 mrdFt
  ZEW index - október
  ZEW index - október
  Fogyasztói árindex (végleges) - szeptember
  Morgan Stanley - 2017 Q3
  Goldman Sachs - 2017 Q3
  IBM - 2017 Q3
  október 18
  Munkanélküli segélykérelmek számának változása - szeptember
  ILO munkanélküliségi ráta - augusztus
  Fed Bézs Könyv
  eBay - 2017 Q3
  American Express - 2017 Q3
  október 19
  KSH: Keresetek - január–augusztus
  NGM: Részletes tájékoztató az államháztartás központi alrendszerének 2017. szeptember végi helyzetéről
  GDP (év/év) - 2017 Q3
  GDP (negyedév/negyedév) - 2017 Q3
  SAP - 2017 Q3
  Philadelphiai Fed index - október
  Friss és tartós munkanélküli-segélykérelmek alakulása
  PayPal - 2017 Q3
  Philip Morris International - 2017 Q3
  Verizon Communications - 2017 Q3
  október 20
  Daimler - 2017 Q3
  General Electric - 2017 Q3

Szavazás

Ön szerint létezik globális felmelegedés?