3p
Néhány évtizeddel korábban teljesen megszokott volt, ha valaki az első munkahelyéről ment nyugdíjba, ez azonban mára szinte ritkaságszámba megy, sőt az is, ha akár csak tíz évnél többet egy helyen töltünk. Ma már egyre gyakoribb a job hopping, vagyis az 1-2 évenkénti munkahely- vagy akár szektorváltás is.

Bár a munkáltatók nem rajonganak a job hopperekért, a Perfekt Zrt. szakértője szerint munkavállalóként, tudatosan felépített stratégiával könnyen előnyt kovácsolhatunk belőle.

Számos okból kifolyólag vehetjük fontolóra a váltást: a kihívások és előrelépési lehetőségek hiánya, a jobb fizetési lehetőségek, a környezetváltozás iránti vágy is motiválhatja a továbblépést. Mielőtt azonban beadnánk a felmondásunkat, érdemes alaposan átgondolni a döntést, hiszen nem kevés kockázatot rejt magában a gyakori munkahelyváltás, megfelelő stratégia nélkül könnyen találhatjuk magunkat a két szék között a padlón.

Nem csak hátrányai vannak a gyakori munkaváltásnak

Ha össze-vissza ugrálunk egyik munkahelyről a másikra, komolytalanná, megbízhatatlanná válhatunk a munkaadók szemében. Ez azonban nem azt jelenti, hogy muszáj lecövekelnünk hosszú távon egy helyen. A tudatos job hopping remek lehetőséget teremt, hogy különböző területeken szerezzünk tapasztalatot, többféle munkamódszerrel ismerkedjünk meg és széles kapcsolati hálót építsünk ki.

A lényeg, hogy az egyes karrierállomásokon megszerzett új tapasztalatok, eredmények, kompetenciák egy komplex, professzionális portfólióvá álljanak össze. A sokrétű tapasztalat, gyors tanulási- és alkalmazkodási képesség pedig alkalmat teremt arra, hogy akár más területeken is kipróbáljuk magunkat.

Most jobban lehet váltogatni, mint bármikor

A munkaerőhiány miatt sok területen nyitnak a más szektorokból érkező potenciális munkavállalók felé, ezért akkor is jók az esélyeink a sikeres munkahelyváltásra, ha úgy érezzük, nemcsak munkakörnyezetünket, hanem szakmánkat is szeretnénk lecserélni. Tóth Réka, a Perfekt Zrt. oktatási szakértője szerint egy jól megválasztott OKJ-s képzés elvégzésével egészen új perspektívákat nyithatunk meg magunk előtt úgy, hogy a tanulásért nem kell feláldoznunk jelenlegi biztos állásunkat sem.

Ha úgy döntünk, hogy kipróbálnánk magunkat egy új szakterületen, akár néhány hónap alatt, akár a meglévő munkánk mellett is megszerezhetjük az ehhez szükséges gyakorlati tudást, vagy azt a plusz képesítést, amellyel jelentősen magasabb bért, vonzóbb pozíciót szerezhetünk szakterületünkön.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Karrier Meghalt Jacob Rotschild
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 16:32
Elhunyt Lord Jacob Rotschild brit nagybefektető, a Rothschild bankárdinasztia tagja. Halálát hétfőn jelentette be a család.
Karrier Munkatársakat keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 13:50
Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk!
Karrier Orbán Viktor már csak a harmadik: hátrébb csúszott egy fontos listán
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 18:13
A Politico idén is rangsorolta Európa legmeghatározóbb embereit.
Karrier Lesújtó véleménnyel vannak a főnökök a beosztottakról, de a másik oldalnak is van véleménye
Privátbankár.hu | 2023. november 16. 19:04
Egészen másként látják a munkahelyi képzéseket a beosztottak és a vezetők egy új amerikai felmérés szerint. Az előbbiek elvárják a munkahelyüktől, hogy ezekkel támogassa a karrierjüket, miközben az utóbbiak legyintenek a dologra.
Karrier Nincs még minden veszve az MSZP szerint
Privátbankár.hu | 2023. október 31. 16:01
Meghatározó erő akar maradni egy kormányváltás idején is a jelentősen meggyengült MSZP. Komjáthi Imrét, a párt társelnökét erről is kérdeztük az ATV napi adásában, fontos munkaerőpiaci és társadalmi kérdések mellett.
Karrier Megvan a Világbank új elnöke
Privátbankár.hu | 2023. május 3. 19:57
A Mastercard egykori vezérigazgatóját, Ajay Bangát választották a Világbank új elnökévé szerdán - közölte a washingtoni székhelyű pénzintézet.
Karrier Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. április 18. 10:18
A Klasszis Lapcsoport (Privátbankár.hu, Mfor.hu, Piac&Profit, Turizmus Online) Professzionális online Sales és Marketing vezetőt keres. Várjuk jelentkezésedet!
Karrier Milliárdos perben hallgatják ki a világ egyik legismertebb médiamágnását
Privátbankár.hu | 2023. január 19. 14:30
 A Fox tévécsatornákat tulajdonló Fox Corp. elnöke, Rupert Murdoch mehet a bíróságra.
Karrier Megvan a reptéri káosz első áldozata
Szakonyi Péter | 2022. szeptember 17. 14:44
Lemondott posztjáról a Schiphol vezérigazgatója, Európa legnagyobb légikikötőjének első embere az immár állandósult reptéri káosz miatt adta be felmondását. Amszterdam mellett London, Frankfurt és Párizs repterei is kaotikus helyzetben voltak a nyári csúcs alatt.
Karrier Óriási veszteség: román színekben folytatja Magyarország egyik legjobb sportolója
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 4. 18:58
A sakkozó Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását - ezt a román szövetség jelentette be vasárnap.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG