5p
Tavaly a számlák kétharmadát fizették pontosan a vállalkozások, ám ez az eredmény néhány százalékponttal elmarad a 2015-östől - derül ki a Bisnode Magyarország Kft. Fizetési Tapasztalat programjából. Nemcsak az átlagos számlafizetési határidő hanem az átlagos késedelem is növekedett, így egyes szektorok cégeinél a 40 nap feletti késések is előfordulnak.

2013-ban még a követelések mindössze 62 százalékát fizették ki időben a vállalkozások. Az elmúlt néhány évet vizsgálva 2015-ben volt a legjobb a helyzet; ekkor a számlák 68 százalékát fizették be a határidő lejártáig a cégek. A tavalyi évben kisebb visszaesés történt, így – a 2014-es értékhez hasonlóan – a számlák 65,66 százaléka került pontosan kiegyenlítésre. A késve rendezett számlák közül a 60 napon túli késéssel fizetett számlák aránya 0,25 százalékponttal 1,28 százalékra emelkedett a tavalyi évben, míg a számlák 0,65 százalékára 90 napnál is többet kellett várniuk a hitelezőknek.

Vannak kritikusabb ágazatok

Nem mindegy az sem, melyik ágazatokkal állunk üzleti kapcsolatban, hiszen jelentős különbségek lehetnek köztük a fizetési fegyelem tekintetében. A bútorgyártásban például a számlák közel 2,8 százalékát több mint 90 napos, míg a papíriparban a számlák 3,4 százalékát csak több mint 60 napos csúszással fizetik ki.

Az átlagos fizetési határidők alakulása Magyarországon csökkenő trendet mutatott az elmúlt években. A Bisnode Fizetési Tapasztalat program adataiból jól látszik, hogy míg 2013-ban 27,1 nap, addig 2014-ben 25,8, 2015-ben pedig 25,9 nap volt az átlagos érték. 2016-ban viszont csaknem 1,5 nappal növekedett a vállalkozások számára biztosított fizetési határidő átlagos értéke, így a tavalyi évet 27,32 napos átlaggal zárta a cégvilág. A fizetési fegyelmet ugyancsak jól jellemző mutatószám a fizetési késedelem, ami átlagosan több mint 4,5 nappal növekedett 2015 és 2016 között. Igaz, még így is 2,3 nappal jobb a 2013-as értéknél.

Itt biztosan nagy késések lesznek

A legnagyobb fizetési határidővel a vegyipari, számítógép, elektronikai, optikai termékeket gyártó és a gépipari vállalkozások működnek, nekik átlagosan 40 napos vagy még ennél is hosszabb lejáratra állítanak ki számlát. A legrövidebb – átlagosan 15 napos – számlafizetési határidővel a művészet, szórakoztatás, szabadidős tevékenységet végző cégek szembesülnek, de hasonlóan rövid fizetési határidőt kapnak a bútorgyártó, az oktató, a vendéglátó és az egészségügyi cégek.

Magasan vezeti a legtöbbet késő szektorok listáját a fafeldolgozóipar, átlagosan 42 nap késedelemmel. Őket 35 nappal az ingatlanügyletekkel foglalkozó cégek követik, a negatív toplista harmadik helyére pedig az egészségügyi cégek kerültek fel 29 nappal.

A legkevesebb csúszással fizető szektorok a bányászat és a textilipar egyaránt 10 nap, valamint az egyéb szolgáltatást nyújtó cégek 11 nap késéssel. 2016-ban a fafeldolgozó cégek partnereinek kellett a legtöbbet várniuk pénzükre, hiszen a szektor cégei a számla kiállítását követően átlagosan 75 nappal rendezték csak tartozásukat. Több mint 55 napot kellett várniuk a pénzükre a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásával, a papíriparral, a gépiparral és az ingatlanügyletekkel foglalkozó cégek szállítóinak is a számla kibocsátását követően. A papíripari vállalkozásokkal együttműködő cégeknek már csak azért is kell különösen körültekintően eljárniuk partnereik megválasztásakor, mert a szektorban a számlák alig több mint felét fizetik csak ki időben, sőt a hatvan napon túli késések aránya is itt a legmagasabb Keleti József a Bisnode country managere szerint.

A megyék szégyenlistája

A Bisnode adatai alapján Borsod-Abaúj-Zemplén, Jász-Nagykun-Szolnok, Zala, Fejér és Somogy megye cégei kapják átlagosan a leghosszabb fizetési határidőket partnereiktől, rájuk legalább 30 napos átlagos fizetési határidő a jellemző. A legnagyobb fizetési késések viszont Szabolcs-Szatmár-Bereg és Komárom-Esztergom megye cégeinél fordul elő, ezeken a területeken ugyanis az átlagos késedelem tavaly meghaladta a 30 napot. Nem meglepő, hogy pont ennek a két megyének a cégeire kell a legtöbbet várnunk, rájuk az átlagosan legalább 60 napot kell várni a számla kibocsátását követően. A leggyorsabban - átlagosan 36 nap alatt - a nógrádi cégek fizetnek, nem csoda, hogy ebben a megyében a legalacsonyabb, mindössze 11 napos az átlagos késés.

Bár országos átlagban a számlák kétharmadát késedelem nélkül fizetik ki, akadnak megyék, amelyek jópár százalékkal elmaradnak az országos átlagtól. Arányaiban a legkevesebb számlát Somogy megyében fizetik ki időben, ugyanis a somogyi cégek átlagosan tízből négy számla ellenértékét késve utalják. Minimálisan jobb csak a helyzet a fővárosban és Vas megyében, de a legalacsonyabb átlagos késéssel rendelkező Nógrád megyében is mindössze a számlák 65,05 százalékát rendezik lejárat előtt.

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vállalat Bevásárolt a Waberer's a szomszédban, további növekedést alapoznának meg
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:08
A szerb piac meghatározó szereplőjében szerzett többségi részesedést a magyar logisztikai óriás.
Vállalat Nagyot mentek a Volkswagen tömegmárkái 2023-ban
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 16:47
A Volkswagen-csoporthoz tartozó tömegmárkák (Core csoport) összesített árbevétele tavaly 21 százalékkal 138 milliárd euróra nőtt, a működési eredmény 80 százalékkal 7,3 milliárd euróra emelkedett.
Vállalat Menekülőre fogta a Boeing vezére
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 14:33
2024 végén távozik a Boeingtől David Calhoun vezérigazgató. 
Vállalat Szabálysértésen kapta az Apple-t, a Google-t és a Metát az Európai Bizottság
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 14:16
Az Európai Bizottság vizsgálatot indított az Apple, a Google és a Meta vállalat ellen, hogy megfeleltek-e a digitális piacokról szóló szabályozásnak (DMA) - jelentette be Margrethe Vestager digitális korra felkészült Európáért felelős uniós biztos hétfőn.
Vállalat Óriási dobást jelentett be a Revolut – a magyar ügyfelek is örülhetnek
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 08:43
Március 25-től már elérhető a lehetőség.
Vállalat Újabb terheket kaphat a nyakába a Spar
Privátbankár.hu | 2024. március 22. 14:16
Rövid időn belül újabb kormányzati sarcok nehezíthetik a Spar és még pár külföldi kiskereskedelmi lánc itteni életét.
Vállalat Rásütött a nap a Waberer’s kamionjaira
Privátbankár.hu | 2024. március 22. 10:06
A logisztikai szolgáltató 711 millió eurós árbevétel mellett közel 96 millió euróra növelte EBITDA és 43 millió euróra EBIT (üzemi) eredményét. Rekordévet zárt, és nagyobb osztalékot is fizet.
Vállalat A horvát sportautógyártó elbúcsúzik a kényszermunkát alkalmazó kínai cégtől
Bózsó Péter | 2024. március 21. 19:01
A horvát elektromos luxusautógyár, a Rimac kiszáll a kínai akkumulátorgyártóval, a Camel Grouppal közös vállalkozásából.
Vállalat Új gyárakkal szórja meg a világpiacot a Mapei
Mester Nándor | 2024. március 20. 12:43
Közép-Európában egyelőre nem terveznek új üzemet. Ukrajnában nagy lehetőséget látnak, ha véget érnek a harcok és egy újjáépítést segítő olasz állami programba bekapcsolódnának, mint Itália legnagyobb építőipari cége.
Vállalat Tudja, mekkorát kaszált tavaly év végén a Xiaomi?
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 17:34
A vártnál nagyobb bevételt és profitot realizált 2023 IV. negyedévében a Xiaomi, melyben nagy szerepe volt az új Mi14-es modellüknek.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG