Hirdetés

Van valami, amiben már most jobbak vagyunk Svájcnál

2017. augusztus 11., 08:04

Igaz, ha átmegy a kérvény a népszavazáson, akkor nem sokáig.

A Bloomberg cikke szerint lassan felzárkózik a nemek közti egyenlőség terén Svájc is, névszavazásra bocsátották ugyanis a felvetést, amely szerint 20 napra bővítenék a fizetett apasági szabadságot egy gyermek születése után. Jelenleg a svájci „kispapák” mindössze egy napot vehetnek ki a gyerek születése után. Magyarországon ennél lényegesen jobb a helyzet, a magyar apáknak öt nap jár. A svájci anyáknak egyébként 14 hét szülés utáni szabadság jár, erre az időre a fizetésük 80 százalékát kapják meg.

A svájci parlament mostanság írja majd ki a népszavazás időpontját, ugyanakkor valószínűtlen, hogy a következő hónapokban sor kerülne a referendumra. A kormány a 2013-as adatok alapján készített egy becslést, amely szerint amennyiben minden apa kivenné ezt a 20 napos szabadságot, úgy ez 380 millió svájci frankba (mintegy 395 millió dollárba) kerülne a költségvetésnek évente. Ugyanakkor a svájci apákban megvan az igény arra, hogy többet legyenek a családjukkal, egy 2011-es felmérés szerint a lakosság 90 százaléka ezt jelölte meg, mint munkavállalói igény.

Hirdetés
Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Bevándorlók gyereke a bevándorlók ellen - célba ér Trump új rendelete?

Bevándorlók gyereke a bevándorlók ellen - célba ér Trump új rendelete?

Az Egyesült Államokban sok éves társadalmi vita a bevándorlás kérdése - a zöldkártya-program és az illegálisan betelepülők gyermekeinek védelme azonban évente több százezer embert enged be az országba. A politikai oldalak láncmigrációnak vagy családegyesítésnek nevezik az ellentmondásos rendszert, Trump azonban hamarosan komoly változásokat hozhat új reformjával.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Hirdetés

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

  • BUX40021.89+0.9%
    DAX9823.5-2.77%
    EUR/HUF311.610%
    EUR/USD1.08340%
    Arany1118.150%

Szavazás

Ön elégedett az idei nyugdíjemelés mértékével? (3%)