5p
Mintegy 30 megawattnyival bővült a FŐTÁV fogyasztói bázisa 2016-ban - ez megfelel Kaposvár teljes távhőszolgáltatásának.

Folyamatosan fejleszt a társaság, így egyre több helyen lesz elérhető a környezetbarát távfűtés a fővárosban, amely a tévhittel ellentétben egyáltalán nem drága. Dr. Mitnyan György, a FŐTÁV Zrt. vezérigazgatója volt a Nap Vendége a Trend FM-en. A teljes beszélgetés meghallgatható itt >>>

A városok életminőség szerinti rangsorát vezető Bécs városában a levegő még a mostani szmogos időszakban is példás. Nem véletlen: Bécs belvárosának nagy részén távfűtést alkalmaznak - mondta a vezérigazgató. Ha a budapesti belvárosban is sikerülne átállni a távfűtésre, akkor a levegőminőség ugrásszerűen javulna. A Kéménymentes belváros program keretében a nagyobb állami, önkormányzati és ipari fogyasztók mellett társasházi lakásokat is szeretnének a távfűtési rendszerbe bekötni.

Tévhit, hogy drága a távfűtés

A távfűtésről persze az a hit terjedt el, hogy drága - a rossz beidegződések leginkább az információhiány miatt alakulhattak ki a vezérigazgató szerint. 2016-ban az elmúlt három évtized legnagyobb bővülését érte el az ügyfélszámban a FŐTÁV, ennek legnagyobb része a magánszektorban jelentkezett - márpedig az ingatlanfejlesztők a tervezésnél a költségekből indulnak ki.

A lakossági fogyasztóknál a számla végösszege távhőszolgáltatás esetén kisebb lesz, mintha egyébként gázzal vagy olajjal tüzelnének, különösen, ha a gáz bekötését, a kémény bélelését és rendszeres takarítását, a gázkazán cseréjét és javítását is figyelembe vesszük a költségek között – sorolta dr. Mitnyan György.

Ahogy a rendszer fejlesztése halad, 2017 őszétől már megkezdhetik a felkészülést az ötödik kerületi háztartások a távfűtés bevezetésére. Hogy az önkormányzatoktól, különböző energetikai pályázatokból milyen támogatás lesz majd elérhető, azt egyelőre még nem tudni, de ha egy lakásban például jelenleg cirkófűtés üzemel, akkor az átállás csak annyit jelent, hogy két csövet összekötnek – bonyolult, technikai jellegű beruházást ez nem igényel. Ahol konvektorok vannak, ott persze ki kell építeni a rendszert a lakáson belül is, ám a tervek szerint a FŐTÁV finanszírozási, részletfizetési programot is indít majd az átállás segítésére.

Növelnék a saját hőtermelést – csak környezetbarát energiával

A Főtáv oktató-nevelő programokkal, szóróanyagokkal igyekszik a környezettudatosság eszméjére ráerősíteni és bemutatni a távfűtés környezeti előnyeit. Ez persze önmagában nem jelenti azt, hogy a mindenféle szemetet, műanyag hulladékot eltüzelő fogyasztók egyik napról a másikra átállnak távfűtésre - de azzal, hogy jó árú szolgáltatást kínálnak egyre szélesebb kör számára, van arra esély, hogy előbb-utóbb a szennyező anyagokkal fűtő háztartások is átálljanak.

A környezetvédelmi normákat a fejlesztéseknél is alapvető fontosságúnak tartják: ha új erőmű-kapacitást hoz létre a társaság, azt csak a legszigorúbb környezetvédelmi feltételek mellett teszik. Ez jelenleg azt jelenti, hogy nem olaj és gáz, hanem biomassza elégetésével termelhetnek energiát az újonnan létesülő erőművek, de természetesen a napenergiából nyert villamosenergia is szerepel a vállalati jövőképben - mondta dr. Mitnyan György.

Hogyan lehet versenyezni, ha minden árat rögzítenek?

A Magyar Energetikai- és Közmű-szabályozási Hivatal jelenleg maximált árat ír elő az erőműveknek, amelyen az energiát a távhőszolgáltatók felé értékesíthetik. Jelenleg a távhőszolgáltatók számára biztosított pénzügyi keretek meglehetősen szűkösek, ha egyszerre akarnak olcsó árat biztosítani a fogyasztóknak, fejleszteni és környezetbarát, korszerű vállalatként működni. Ha azonban létrejön az egységes budapesti hőpiac, az javíthatja a FŐTÁV tárgyalási pozícióit is a hőtermelőkkel szemben, így nagyobb mozgástér is elérhető – mondta dr. Mitnyan György.

Még nem áll saját lábon a társaság, de egyre közelebb van hozzá

Bár a végső mérleg még nem készült el, a Főtáv üzleti eredménye pozitív lesz - mondta dr. Mitnyan György. A kép persze ennél árnyaltabb: a vállalat rögzített áron veszi az energiát és rezsicsökkentett áron adja tovább a fogyasztóknak - az állam emiatt kompenzációban részesíti a társaságot, ami több milliárd forintot jelent a költségvetésben.

Van arra példa a világban ugyanakkor, hogy teljesen üzleti alapon is nyereséggel tud működni a távfűtési rendszer, ezekben a városokban azonban teljes mértékben kiépült rendszeren működnek a szolgáltatók. Budapesten viszont a gerinchálózat jelentős részen hiányzik, emiatt költséges fejlesztéseket kell finanszírozni, amelyek jelenleg is folynak. A belső működés hatékonysága eközben folyamatosan javul, így az alaphálózat fejlesztését szolgáló beruházások elkészülése után az állami támogatás 2022-es kivezetése esetén is biztosítható a stabil vállalati működés tulajdonosi tőkeinjekció nélkül is – véli a vezérigazgató.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Végleg vége a jó világnak: a 60 százalékos drágulás lassan megérkezhet a boltokba
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 15:06
A csokoládé olyan szenvedélye az embereknek, hogy az elmúlt hónapokban képes volt rácáfolni a legalapvetőbb közgazdasági törvényre, a kereslet és kínálat önszabályozó mechanizmusának működésére.
Vásárló Kellemetlen áremelkedésre ébredhetnek szerdán a magyar autósok
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 12:47
Drágul a benzin a húsvéti ünnepek előtt. 
Vásárló Hiába van vasszigor a magyar diszkontokban, erre jutott a legújabb Privátbankár Diszkont Árkosár-felmérés
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. március 25. 05:44
Februárhoz képest 1,9 százalékkal nőtt a Privátbankár Diszkont Árkosarában szereplő termékek átlagára. Októberhez képest viszont bő 4 százalékos a csökkenés.
Vásárló Újra napirendre került a vasárnapi boltzár, a szomszédban
Buksza blog | 2024. március 24. 16:09
Könnyen lehet, hogy kellemetlen meglepetés érheti hamarosan a Romániába utazó magyarokat, ugyanis a bukaresti kormányt azt fontolgatja, hogy bevezeti a boltok kötelező vasárnapi zárva tartását.
Vásárló „Eldugják” a csokit a vásárlók elől egy diszkontláncban
Privátbankár.hu | 2024. március 23. 12:46
Az áruházak egyik vásárlásra csábító trükkje, hogy a pénztárak futószalagjai fölötti polcokon csábító apróságokat kínálnak a vevőknek ösztönözve az impulzus vásárlást. Ez megváltozhat a jövőben.
Vásárló Pórul járt a Tesco, a Lidl jött ki jól a veszekedésből
Buksza blog | 2024. március 21. 10:16
Mélyen a zsebébe kell nyúlnia a Tescónak azt követően, hogy a fellebbviteli bíróság is úgy találta, megtévesztő, ha úgy reklámozza Clubcardjának árait, mintha azok a Lildlénél is kedvezőbbek lennének.
Vásárló A romániai vásárlók nem ismernek tréfát
Privátbankár.hu | 2024. március 20. 15:21
Romániában győzelemre állnak a hazai élelmiszerek. Az ottani vásárlók többsége azokat választja a külföldi termékek helyett. Előbb leveszik a polcról a helyben termelt árut és csak utána nézik meg az árát. 
Vásárló Az osztrák nyugdíj igénylése
Márkázott tartalom | 2024. március 20. 09:47
Amennyiben életünk során nem csak Magyarországon dolgoztunk, hanem más országokban is, akkor jó tudni, hogy ezekből az országokból is számíthatunk nyugdíjkifizetésre. Ha Ausztriában dolgoztunk, akkor attól függően, hogy ez az időtartam mennyi volt, kaphatunk nyugdíjat egyenesen az osztrák nyugdíjfolyósítótól, vagy a magyar nyugdíjunkat emeli meg ez az időszak. Cikkünkben segítséget nyújtunk az osztrák nyugdíjrendszer megismeréséhez.
Vásárló Megváltozhatnak az áruházak, 237 000 milliárd forintból
Buksza blog | 2024. március 19. 08:36
Az EU rendületlenül alkotja azokat az új szabályokat, amelyek célja a kontinens iparának támogatása a fenntarthatóvá válásban és a digitalizálás elsajátításában. A kiskereskedelem is beállt a sorba.
Vásárló Fordulat az Ikeánál, már látszik, mire számíthatnak a magyar vásárlók
Privátbankár.hu | 2024. március 16. 16:19
Az Ikea vissza akarja hozni az elmúlt évek drasztikus inflációja előtti időszakot, ez pedig az árak jelentős csökkentését helyenként akár a profit rovására is.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG