6p

Mi legyen a pénzünkkel? Tegyük állampapírba? Részvénybe? Ingatlanba? Kriptóba?
A befektetésektől a vagyonkezelésig - újra itt a Klasszis Klub Live!

Jöjjön el személyesen, találkozzon neves szakértőkkel vagy csatlakozzon online!

2024. március 27. 17:00

Részletek és jelentkezés itt!

KKV
Béreljünk vagy vegyünk? A dilemma leggyakrabban az ingatlanpiacon merül fel, de egyre inkább kérdés lehet az autózásban, sőt akár egyéb közlekedési formáknál is, mint a biciklizés, de háztartási vagy kisebb ipari gépeknél és felmerülhet a dilemma. Milyen szempontokat érdemes figyelembe venni a döntés során?

A legnagyobb dilemma természetesen az ingatlanokkal kapcsolatos, miután rendszerint az képviseli a legnagyobb értéket. Persze nem mindegy hogy valaki egy lakás, esetleg családi ház ügyében kell, hogy döntsön, vagy egy cég azzal a dilemmával néz szembe, hogy tevékenysége központjául, leginkább irodának vegyen-e egy ingatlant, vagy béreljen.

Irodák

A legtöbb cég esetében nehéz kiszámítani az állandó igényt, hisz egy cég bővülhet és így több embert foglalkoztat, vagy esetleg épp visszavág  a költségekből, és akkor kevesebb dolgozóra és helyre van szüksége. Így a legtöbb, főleg növekedési potenciállal rendelkező vállalkozás esetében célszerűbb a bérlés, hisz ebben az esetben könnyebb az igények szerint váltani, mint ha ilyenkor ingatlan eladással és vétellel kéne foglalkozni.

Sok irodai dolgozót foglalkoztató cégnél legcélszerűbb irodaházi bérlést választani, hisz ott minden úgy van megszervezve, ahogy a bérlőknek szükséges, ráadásul, ha növekedési vagy csökkenési igény van, sokszor házon belül is megoldható. Emellett nem kell az állandóan felmerülő problémákkal foglalkozni (fűtés, hűtés, vízszivárgás stb.), ami a dolgozókra óhatatlanul fölösleges terhet róna, az elhárítás pedig gátolja a munkát, sokszor kosszal, zajjal jár. Az irodaházban ez rutin, adott esetben munkaidőn kívül is elvégzik.

Lakóingatlan

Más a helyzet, ha valaki lakás céljára keres ingatlant. Azt mondhatjuk, hogy a legtöbb esetben a vásárlás mindenképpen ésszerűbb, de az összevetést nehezíti, hogy míg a bérlés rendszerint 3 havi lakbér kifizetését igényli egyben, a vásárlás még a legjobb hitelek esetében 20, de inkább 30 százalékos önrészt feltételez. Ez az elmúlt évek ingatlanár robbanása után önmagában jelentős összeg, és aki ezzel nem rendelkezik, vagy nem tud olyan speciális konstrukciókat igénybe venni, mint a CSOK, az eleve kiszorul a vásárlás lehetőségéből, ott tehát nincs is dilemma.

Ha az anyagiak nem hátráltatják a vásárlást, akkor igazából egy olyan eset van, amikor a bérlés célszerűbb. Akkor, ha valaki nem hosszú időre választja az adott lakhelyet, és tudja, hogy véges időn belül tovább kell költöznie. Ez adódhat olyan esetben, ha valaki átmeneti ideig dolgozik egy városban, vagy akár egy országban, de ugyanez a helyzet egyetemistáknál is, akik csak az iskola elvégzéséig laknak az adott városban, vagy ha többen bérelnek a költségek megoszlása végett. Többen venni nyilván nem célszerű, mert a végén vagy el kell adni, vagy valakinek kivásárolnia a többieket.

Amikor venni célszerűbb

Ha viszont valaki hosszabb távra tervez, az érvek a vásárlás mellett szólnak. Az ingatlan egy olyan jószág, szemben pl. az autóval, amely elméletben a végtelenségig megmarad és megtartja értékét, vagyis ha egyszer megvesszük, 100 évig is a mienk lehet, illetve utódainké. Az autót maximum 10-20 év múlva el kell, hogy dobjuk, tehát időközben tökéletesen elveszti saját értékét.

A saját ingatlan tehát egy hosszútávon értékálló befektetés is, és közismert vélekedés, hogy a hitel törlesztésére fordított összeg így hasznosul, míg a bérlésre kifizetett hasonló nagyságrendű összeg elvész. Nos, ez a legtöbb esetben valóban így is van, kivétel csak akkor keletkezik (amint erre pár éve volt is példa), amikor nagyon magasak a kamatok, viszont nyomottak a bérleti díjak. Ekkor a bérlés jóval olcsóbb, mint a törlesztés, ha pedig valaki rendelkezik a lakás vételárával, elképzelhető, hogy azt kamatoztatva jóval nagyobb hozamot ér el, mint a bérleti díj.

Ez a mai körülmények között szinte lehetetlennek tűnik, el sem tudjuk képzelni, hogy valaha lesznek még magas kamatok. Így ha összevetjük a bérleti díjat, az elérhető lakáshiteleket (még a maihoz képest magasabb kamatszint mellett is), valamint az ingatlan fenntartási költségeit, akkor a vétel győz. Persze az sem mindegy, hogy az ingatlanpiaci ciklusok melyik szakaszában vesz valaki, nyilván célszerűbb akkor venni, amikor hemzsegnek az eladók és nagyokat lehet alkudni.

Autó

Ami az autózást illeti, sokat változott a helyzet pár évtized alatt. Kezdetben a saját autó nagy kincs volt, még értékét is viszonylag lassan vesztette el, de legalábbis lineárisan, azaz mondjuk 15 éves élettartamot feltételezve évente az eredeti ár 15-ödét. Akkor a költségek is kisebbek voltak és parkolás, pontosabban az autó tárolása sem volt akkora gond, mint most, persze ez elsősorban a nagyobb városokra vonatkozik.

Most nagy a kínálat, az autó hihetetlenül gyorsan veszít értékéből az első években, ugyanakkor hatalmasak az autófenntartás költségei. A vásárláskor nagy egyszeri díjak, emellett kötelező biztosítás, Casco, súlyadó, vizsgáztatási költség, javítási költség, téli-nyári gumi csere, tönkremenő alkatrészek (gumik, akkumulátor cseréje), mindehhez jön a garázs vagy teremgarázs vétel vagy bérlés. Ezért azt mondhatjuk, hogy gazdasági megfontolások alapján az autó vétele vagy bérlése azon múlik, hogy mennyit használjuk. Adott éves kilométerszám fölött venni célszerű, ha viszonylag keveset használjuk, jobb a bérlés.

Kerékpár, gépek

Ami a kerékpárt illeti, nem egy túl nagy megterhelés, ha veszünk egyet, ami viszont mégis az egyre terjedő, bérelhető bicikli mellett szól, hogy nem mindig tudjuk, mikor és hol van szükségünk rá. Nem mindig otthonról indulnánk vele és oda térnénk vissza, hanem bármikor felmerülhet, hogy egyik helyről a másikra kellene eljutnunk, és sokkal egyszerűbb, mint tömegközlekedéssel, olcsóbb, mint taxival, arról nem is beszélve, hogy mindjárt mozogni is akarunk kicsit.

Komolyabb háztartási eszközök vagy kisebb ipari gépek esetén az anyagi megfontoláson túl az adott eszköz tárolása is döntő szempont lehet. Egy szőnyegtisztító gépet, vagy bármely olyan kerti, építési, karbantartási vagy takarítási munkákhoz szükséges eszközt, melyet ritkán használunk, érdemesebb kölcsönözni, pláne, hogy az ezzel foglalkozó cégek adott esetben kis is szállítják, vagy utánfutót biztosítanak hozzá.

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

KKV Hogyan lett kis garázscégből milliárdos vállalkozás?
Privátbankár.hu | 2023. december 19. 11:41
Állócsillagok és újhullámos trónkövetelők.
KKV Itt a Cégépítők társasjáték: most eldől, ki kaszál az üzleti évben!
Natív tartalom | 2023. december 4. 10:26
Piaci rést betöltő társasjáték jelent meg október 25-én: a Cégépítők társasjáték megszületéséről és játékmenetéről Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM tulajdonosával, a Cégépítők alapítójával beszélgettünk.
KKV Széchenyi Kártya Program: megduplázták a hitelkereteket
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 1. 11:18
Sokkal nagyobb hitelkeretet kapnak a kkv-k a Széchenyi Kártya Program keretében. A kamat a futamidő végéig 5 százalék. 
KKV Kezdj újult erővel a nyári szabadság után!
Márkázott tartalom | 2023. június 27. 11:32
  Ha még most vagy csak a hosszabb lélegzetvételű nyaralás előtt, akkor minden bizonnyal minden munkával kapcsolatos témától a falnak mennél. Teljesen érthető módon érzed azt, hogy telítődtél, hiszen már javában az év második felében járunk, és a megfeszített munkatempóból még nem is igazán tudtál alább engedni.
KKV Vigye sikerre vállalkozását, alkalmazzon business mentort!
Natív tartalom | 2023. június 8. 10:01
A business mentor nem varázsló, ám mégis rendkívül fontos szerepet játszhat több, a hazai kkv-szektort rendkívüli mértékben érintő konfliktushelyzet kezelésében. Közreműködésével a vállalatok tulajdonosai és vezetői olyan külső támogatást kaphatnak, amely segíti őket a tudatosabb vállalatvezetésben és előmozdítja üzleti és személyes fejlődésüket. A Budapesti Gazdasági Egyetem rendhagyó szakirányú továbbképzéséről annak vezetőjével és egyik hallgatójával beszélgettünk.
KKV A K&H szerint az uniós pályázatok körüli zűrzavar nem ártott
Privátbankár.hu | 2023. május 24. 14:14
Az uniós pályázatok körüli bizonytalanság csak kismértékben vetette vissza a cégek bizakodását, mintegy felük továbbra is reálisnak tartja, hogy ilyen forráshoz juthat - közölte a K&H magyarországi mikro, kis- és középvállalkozások (kkv) bizalmi indexe első negyedévi eredménye alapján.
KKV Megnyitják a pénzcsapot a magyar cégeknek: milliárdokat érő bejelentést tett egy bank
Privátbankár.hu | 2023. május 10. 17:14
Jelentős beruházási hitelkeretről állapodott meg az UniCredit.
KKV Jó szakemberből gyenge vállalkozó lesz? – interjú
Natív tartalom | 2023. április 4. 12:02
Egerszegi Krisztián Jövőkép című könyvének megjelenése kapcsán készült interjúnk második részében beszélgetünk a vállalkozók 90 százalékáról, a magukat halálra hajszoló emberekről, és arról is, mit tanácsol a bölcs varázsló a gonosz sárkány legyőzéséhez.
KKV Jövőkép nélkül csak szenvedés lesz, nem sikercég – interjú
Natív tartalom | 2023. március 22. 10:07
Ami tíz évvel ezelőtt még működött a magyar cégek számára, az tíz év múlva egyáltalán nem lesz elegendő, avagy hamarosan megérkezik az üzleti regény arról, hogy miért kulcsfontosságú a hazai vállalkozók számára egy jól megformált jövőkép. Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével és a Cégépítők alapítójával beszélgettünk Jövőkép című könyve megjelenése előtt.
KKV Csak a bizonytalanság biztos a kisvállalkozásoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 16:24
A kormány új hitelprogramról döntött a Baross Gábor újraiparosítási program keretében. Az elszálló kamatok mellett ez komoly segítséget jelenthet a kisvállalkozások számára, amelyek helyzete meglehetősen bizonytalan lett az utóbbi időben. Az ATV Start vendégeként Perlusz László, a VOSZ főtitkára és kollégánk, Király Béla beszélt a hazai vállalkozások helyzetéről.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG