3p

Mi legyen a pénzünkkel? Tegyük állampapírba? Részvénybe? Ingatlanba? Kriptóba?
A befektetésektől a vagyonkezelésig - újra itt a Klasszis Klub Live!

Jöjjön el személyesen, találkozzon neves szakértőkkel vagy csatlakozzon online!

2024. március 27. 17:00

Részletek és jelentkezés itt!

KKV
Fonák a helyzet: miközben egy-egy állami megrendelés hosszú távra biztosíthatja a jövőt a cégnek, meglehet, hogy be is dönt - az állam ugyanis fizet, de észvesztő késésekkel. A probléma nem magyar specialitás - derült ki az Intrum Justitia felméréséből.

Ha a leírási veszteségekből indulunk ki, Európa aligha van túl a gazdasági válságon. Az Intrum Justitia követeléskezelő cég fizetési hajlandóságot vizsgáló iparági felméréséből kiderül, hogy az elmúlt egy év alatt európa-szerte szinte minden iparágban nőtt a leírási veszteség. Kiemelkedő negatív változás az oktatásban, az építőiparban és a pénzügyi szolgáltatások terén tapasztalható - az európai építőipar számláinak csupán 51 százalékát egyenlítik ki 30 napos határidővel, míg az egészségügy számláinak is csak 59 százalékát fizetik ki egy hónapon belül.

Az államnak dolgozni nagy kockázat

Érdekes ugyanakkor, hogy a problémás szektorok jelentősen függnek az állami megrendelésektől, ahol ugyanakkor a legkomolyabb a késve fizetés: a számlák átlagos csúszása a 30 napos fizetési határidőn felül a 2008-as 25 napról 2014-re 41 napra nőtt az egészségügyi szektorban.

Az építőipari, oktatási és egészségügyi vállalkozások mindegyike arról számolt be, hogy a késedelmes fizetés miatt nehézséget okoz nekik alkalmazottaik megtartása, illetve az új munkavállalók felvétele is - az építőiparban és oktatásban működő cégek fele azt állítja, hogy a késedelmes fizetések miatt nem vesz fel új munkatársakat.

Iparági trendek

A gyártási területen a leírási veszteség a tavalyi csökkenés után újra nőtt, 2,2 százalékról 2,3 százalékra – ráadásul a magyarországi gyártók kimagasló mértékű 6,0 százalékos leírási veszteségről számoltak be. A késedelmes fizetés okozta bevételkiesésre panaszkodók aránya egy év alatt 43 százalékról 54 százalékra nőtt az arány.

Az építőiparban az európai leírási veszteség elérte a korábban még nem látott 4 százalékos szintet. A megkérdezett cégek 39 százaléka nemcsak, hogy fizetési gondokkal küzd és nem tud terjeszkedni, de kénytelen volt munkaerőt is elbocsátani. A magyar építőipari vállalkozások szintén rekord magas 6,3 százalékos leírási veszteséget jeleztek, ráadásul a kockázati várakozások még mindig magasak. Ennek okán az állami megrendelések biztosíthatják a túlélést, ám itt a hosszú fizetési határidők jelentik a komoly veszélyt – aki nem bírja az átmeneti időszakot finanszírozni, lehet, hogy az új megrendelés miatt bukhat el.

Európában az üzleti szolgáltatásoknál a legmagasabb a leírási veszteség (4,4 százalék, s a magyr cégek ezt is felülteljesítik (4,8 százalék), ráadásul a várakozások kifejezetten pesszimisták. A kis- és nagykereskedelemben a leírási veszteség hazánkban 4,9 százalékra rúg, de Európában is emelkedik. A cégeknek ennél is nagyobb gondja, hogy a 90 napnál hosszabb fizetések aránya 5 százalékról 14 százalékra nőtt egy év alatt. A megkérdezett vállalatok 59 százaléka küzd likviditási nehézségekkel és egyharmaduk nem tud a késve fizetések miatt új alkalmazottat foglalkoztatni.

Foglalkozni kell vele

Felfalusi Péter, az Intrum Justitia vezérigazgatója szerint az adatsorokban egyetlen örömteli van: a problémák úgy fest elérték azt a szintet, hogy a késedelmes fizetéssel immár a jogalkotóknak is foglalkozniuk kell – ezt jelzi a késedelmes fizetésekről szóló irányelv megalkotása, amelyet hazánkban is alkalmazni kell.

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

KKV Hogyan lett kis garázscégből milliárdos vállalkozás?
Privátbankár.hu | 2023. december 19. 11:41
Állócsillagok és újhullámos trónkövetelők.
KKV Itt a Cégépítők társasjáték: most eldől, ki kaszál az üzleti évben!
Natív tartalom | 2023. december 4. 10:26
Piaci rést betöltő társasjáték jelent meg október 25-én: a Cégépítők társasjáték megszületéséről és játékmenetéről Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM tulajdonosával, a Cégépítők alapítójával beszélgettünk.
KKV Széchenyi Kártya Program: megduplázták a hitelkereteket
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 1. 11:18
Sokkal nagyobb hitelkeretet kapnak a kkv-k a Széchenyi Kártya Program keretében. A kamat a futamidő végéig 5 százalék. 
KKV Kezdj újult erővel a nyári szabadság után!
Márkázott tartalom | 2023. június 27. 11:32
  Ha még most vagy csak a hosszabb lélegzetvételű nyaralás előtt, akkor minden bizonnyal minden munkával kapcsolatos témától a falnak mennél. Teljesen érthető módon érzed azt, hogy telítődtél, hiszen már javában az év második felében járunk, és a megfeszített munkatempóból még nem is igazán tudtál alább engedni.
KKV Vigye sikerre vállalkozását, alkalmazzon business mentort!
Natív tartalom | 2023. június 8. 10:01
A business mentor nem varázsló, ám mégis rendkívül fontos szerepet játszhat több, a hazai kkv-szektort rendkívüli mértékben érintő konfliktushelyzet kezelésében. Közreműködésével a vállalatok tulajdonosai és vezetői olyan külső támogatást kaphatnak, amely segíti őket a tudatosabb vállalatvezetésben és előmozdítja üzleti és személyes fejlődésüket. A Budapesti Gazdasági Egyetem rendhagyó szakirányú továbbképzéséről annak vezetőjével és egyik hallgatójával beszélgettünk.
KKV A K&H szerint az uniós pályázatok körüli zűrzavar nem ártott
Privátbankár.hu | 2023. május 24. 14:14
Az uniós pályázatok körüli bizonytalanság csak kismértékben vetette vissza a cégek bizakodását, mintegy felük továbbra is reálisnak tartja, hogy ilyen forráshoz juthat - közölte a K&H magyarországi mikro, kis- és középvállalkozások (kkv) bizalmi indexe első negyedévi eredménye alapján.
KKV Megnyitják a pénzcsapot a magyar cégeknek: milliárdokat érő bejelentést tett egy bank
Privátbankár.hu | 2023. május 10. 17:14
Jelentős beruházási hitelkeretről állapodott meg az UniCredit.
KKV Jó szakemberből gyenge vállalkozó lesz? – interjú
Natív tartalom | 2023. április 4. 12:02
Egerszegi Krisztián Jövőkép című könyvének megjelenése kapcsán készült interjúnk második részében beszélgetünk a vállalkozók 90 százalékáról, a magukat halálra hajszoló emberekről, és arról is, mit tanácsol a bölcs varázsló a gonosz sárkány legyőzéséhez.
KKV Jövőkép nélkül csak szenvedés lesz, nem sikercég – interjú
Natív tartalom | 2023. március 22. 10:07
Ami tíz évvel ezelőtt még működött a magyar cégek számára, az tíz év múlva egyáltalán nem lesz elegendő, avagy hamarosan megérkezik az üzleti regény arról, hogy miért kulcsfontosságú a hazai vállalkozók számára egy jól megformált jövőkép. Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével és a Cégépítők alapítójával beszélgettünk Jövőkép című könyve megjelenése előtt.
KKV Csak a bizonytalanság biztos a kisvállalkozásoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 16:24
A kormány új hitelprogramról döntött a Baross Gábor újraiparosítási program keretében. Az elszálló kamatok mellett ez komoly segítséget jelenthet a kisvállalkozások számára, amelyek helyzete meglehetősen bizonytalan lett az utóbbi időben. Az ATV Start vendégeként Perlusz László, a VOSZ főtitkára és kollégánk, Király Béla beszélt a hazai vállalkozások helyzetéről.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG