Hirdetés
Hirdetés

"Bölcsőprogram": akár 100 ezer új munkahely?

2011. március 22., 18:00

Egy egyesület szerint ha az új munkahelyek teremtését a kormány tb járulék-, és adó menetességgel támogatná, akár 100 ezer munkahely is létesülne

Hirdetés
A Felelős Családi Vállalkozásokért Magyarországon Egyesület (FBN-H) szerint amennyiben az új munkahelyek teremtését a kormány tb járulék-, és adó menetességgel támogatná, a családi cégek átlagosan legalább egy új munkahely létrehozását vállalnák a jövő év végéig.

Indítvánnyal fordul a döntéshozókhoz a Felelős Családi Vállalkozásokért Magyarországon Egyesület (FBN-H) - ebben a kormány szándékaival egybecsengő munkahelyteremtő-programját ismerteti a lehetséges együttműködés szándékával - olvasható az egyesület közleményében.

Álláspontjuk szerint amennyiben az új munkahelyek teremtését a kormány tb járulék-, és adó menetességgel támogatná, a családi cégek átlagosan legalább egy új munkahely létrehozását vállalnák a jövő év végéig. A 18-65 közötti munkaképes lakosság minél aktívabb bevonása az értéktermelésbe kiemelt feladata a következő időszaknak, ezért a foglalkoztatottság szintjének emeléséhez a magyar GDP mintegy harmadát családi tulajdonú magyar vállalkozásoknak is hozzá kell járulnia – hangsúlyozta Rudas László, az egyesület elnöke.

Az egyesület által „Bölcsőprogram” néven benyújtott munkahelyteremtő projekt  összességében több tízezer, akár százezer munkahely megteremtését tenné lehetővé, amely szívóhatásával több tízezer munkanélkülit, illetve jövedelem nélküli státusban lévő potenciális munkavállalót vonna be a munkaerőpiacra.

„Egy-egy új munkahely, ezzel együtt álláshely megteremtése akár több millió forintos beruházást is jelenthet, teremtse azt akár multinacionális cég, akár az állam, akár egy vállalkozás.” – magyarázta Rudas László, és hozzáteszi: ezt a beruházást a családi vállalkozások magukra vállalnák. „Egy ilyen programnak másik jelentős gazdaságfehérítő hatása is lenne, hiszen azok a feketejövedelmek, amelyek a szürkegazdaságban áramlanak, automatikusan kitisztulnának.” – tette hozzá az elnök.

Az egyesület álláspontja szerint ugyanis ha nincs járulékos költségvonzata, akkor mindenki tisztességesen elszámolná a költségei között azt a munkaerőköltséget, amellyel a gazdálkodását átláthatóvá teszi, és amellyel elkerüli, hogy másutt leadózott jövedelmét pumpálja vissza a feketegazdaságba. További hozadék, hogy az így megnövekedett munkaerőtömeg által megkeresett pénz bekerülne a fogyasztásba.

A javaslattal kapcsolatban az egyesület tanácsadó cégek és az együttműködő társszervezeteik bevonásával végzett számításai szerint, ha a programnak 10 százalék fölötti a munkanélkülieket felszívó hatása, akkor a költségvetés számára az egyenleg pozitív. Azaz: az elengedett, így be nem folyt járulékok összegénél nagyobb lenne az az összeg, melyet a munkanélküli és egyéb ellátások megspórolásán és az elköltött fizetés utáni ÁFA növekményen az állam bevételként ír jóvá. Mindamellett, az egyesület a teljes átláthatóságot támogatja.

A családi vállalkozások előző három évének statisztikai létszámát tekintenék alapnak, bázisnak. A tulajdonosi átfedés esetén a vállalatokat konszolidált szemlélettel vennék figyelembe, tehát kiküszöbölnénk, illetve kizárnánk azt a lehetőséget, hogy valaki az egyik érdekeltségéből elbocsátott munkaerőt vegye fel kedvezmény igénybevételével a másik cégébe.

„Az értékelés pedig a következő gazdasági év statisztikai létszámának megállapításakor történne, s az a vállalkozó, aki az előző évben jogalap nélkül, tehát a statisztikai létszámának növelése nélkül vette igénybe többletmunkahelynek járó TB mentességet, az a jegybanki alapkamattal növelt nagysággal köteles a költségvetésnek a jogosulatlanul felvett kedvezményeket visszafizetni.” – magyarázza a keretrendszert Rudas László. „A munkahelyteremtés az a terület, ahol a stabilan működő magyar családi cégek a közvélekedéssel szemben legalább annyit tudnának tenni a magyar gazdaságért, mint a hatalmas multinacionális vállalatok.” – véli az egyesület elnöke.

A „Bölcsőprogrammal” kapcsolatban az Adótanácsadók Országos Szövetségének vezetősége részletes számításokat végzett, ennek eredményeit a szervezet nemzetközi konferenciáján ismertetik áprilisban.

Privátbankár

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Robbanás előtt a lakáspiac – ez fog komoly felfordulást okozni?

Robbanás előtt a lakáspiac – ez fog komoly felfordulást okozni?

Egy friss elemzés szerint a lakossági megtakarítások bővülése, az alacsony hozamkörnyezet miatt jelentős összeg köthet ki a lakáspiacon. A lakáskiadás vonzó hozamokkal kecsegtet, de a megtakarítások mellett a legolcsóbb törlesztést garantáló lakáshitelek is élénkíthetik a lakáspiacot. Az albérletárakat pedig valamelyest mérsékelheti a kínálat bővülése, ami egyben stabilizálhatja is a piacot.

Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés

Napi kommentár - videó

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

 • BUX38176.08-0.55%
  DAX9823.5-2.77%
  EUR/HUF311.610%
  EUR/USD1.08340%
  Arany1118.150%

Heti várható események, adatok

 • szeptember 18
  Fogyasztói árindex (végleges) - augusztus
  szeptember 19
  Monetáris Tanács kamatdöntő ülése;
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció, 15 mrdFt
  ZEW index - szeptember
  ZEW index - szeptember
  Adobe - 2017 Q3
  FedEx - 2018 Q1
  szeptember 20
  KSH: Keresetek - január–július
  MNB: Negyedéves fizetési mérleg és külfölddel szembeni állományok - első közlés 2017. II. negyedév + revízió 2014.I.n.év - 2017.I.n.év
  ÁKK: 2022/A államkötvény csereaukció, 2019/C - 20 mrdFt; 2026/D államkötvény csereaukció, 2020/B - 20 mrdFt
  Fed kamatdöntő ülése
  Kiskereskedelmi forgalom (év/év) - augusztus
  Import (év/év) - augusztus
  Export (év/év) - augusztus
  szeptember 21
  Fogyasztói bizalom (előzetes) - szeptember
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  Philadelphiai Fed index - szeptember

  szeptember 22
  KSH: Kiskereskedelem - július
  Feldolgozóipari BMI (előzetes) - szeptember
  Szolgáltatóipari BMI (előzetes) - szeptember
  Feldolgozóipari BMI (előzetes) - szeptember
  Szolgáltatóipari BMI (előzetes) - szeptember

Szavazás

Ön szerint létezik globális felmelegedés?