1p
KKV
Lassan beindulnak a Jeremie II-es magvető alapok, a kisebb cégek számára bőven lesz forrás idén, az alapkezelők a nyitottságban hisznek, de valójában nagyon óvatosak.

Bemutatkozott az első Jeremie II-es alap a hazai kockázati és magántőke társaság (HVCA) mai konferenciáján. A Varga Zoltán (Első Magyar Kockázati Tőkealapkezelő Zrt.) érdekeltségi körébe tartozó Central Fund az I-es kiíráson is nyert, a Jeremie II-ben ún. magvető (seed) alapot indíthat - itt ugyanis indulhattak azok is, akik korábban nyertek az első kiíráson.

Pénz van, befektetés nem biztos, hogy lesz?

A Jeremie II. magvető alprogramjában amúgy 4 győztest hirdettek, ez alapkezelőnként legkevesebb 15 támogatandó projekt begyűjtését jelenti, vagyis csak a magvető alapoknak minimum 60 befektetést kell végrehajtaniuk a következő években. A szakértők szerint ez nem lesz egyszerű, ötletből ugyan nincs hiány, de a kockázati tőkét csak a teljesen tisztán működő vállalkozások képesek bevonzani, ráadásul ezek a cégek még nagyobb kockázatot (s így még nagyobb megtérülést?) jelentenek a befektetőknek, mint a I-es program alapkezelői által támogatott érettebb projektek. Telített lesz a piac és lesz forrás, az biztos, a meglévő 8 alapkezelő mellett idén 10 másik kezdheti meg működését (hogy kik, azt itt eláruljuk).

Nagy lesz a tülekedés a piacon

Újjáépítés, az érettebbek és a kicsik
Gerő Viktor
A Central-csoportnak három alapja van jelenleg, a Jeremie I-es (1,4 milliárd forintot fektettek be eddig, 7 társaság van a portfólióban) mellett egy "újjáépítő" tőkealappal is rendelkeznek, ennek keretében jelenleg például az Office Depót próbálják meg egyenesbe hozni. A harmadik pedig az eredetihez képest alapból később lezárt Jeremie II-es pályázaton nyertes magvető alap, a Conor Fund. A visszatérítendő támogatást nyújtó Jeremie-program második kiírása keretében az alapkezelő összesen 1,5 milliárd forint uniós forrást nyert, ezt pedig a kevésbé kiforrott cégek beindításába fektetheti. Egy-egy cég kétszer 150 ezer eurót kaphat.

Az Európai Regionális Fejlesztési Alap által finanszírozott Új Széchenyi Kockázati Tőkeprogramok magvető és növekedési alprogramjai idén startolhatnak el - kissé megcsúszva az eredeti forgatókönyvhöz képest.

A Centralhoz tartozó Conor Fund indulásáról a Central-Fund Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. partnere, Gerő Viktor számolt be a mai konferencia közönségének. A "vállalkozói oldalon" korábban többek között a Vatera.hu-t sikerre vezető szakember ismertette, hogy a II-es kiírásban majd a "kevésbé érett" cégeket keresik, melyeknél "már a legelején látható, hol lesz az üzlet exitje".

A seed szakasz egy induló cég életében az egyik legveszélyesebb, a Conor Fund ugyan a nyitottságot hirdeti, de láthatóan nagyon óvatosan fog a befektetésekhez hozzáállni. Az alapból egy-egy projekt összesen kétszer 150 ezer eurós tőkeinjekciót kaphat (vagyis nagyjából 90 millió forintot), a befektetések kifutási ideje pedig 3-5 év.

Milyen startupok jelentkezzenek?

Nehéz lesz a cégeknek értelmezni az "kevésbé érett" kifejezést, miközben egy-egy tőkeinjekcióval a Jeremie II-es alapkezelők csupán 44 millió forintot juttathatnak majd egy cégnek, a Conor Fund partnere azt mondja, ők kiforrott termékkel vagy kész szolgáltatással várják a befektetésre vágyó cégek jelentkezését. A Conornak az is fontos, hogy már a befektetés elején lássa, milyen exittel tud pénzt csinálni a befektetéséből. Az alap olyan elkötelezett csapattal induló cégeket keres, akik valós piaci igényeket elégítenek ki ( úgy tűnik ebben a szegmensben arra már kevés lenne a forrás, hogy a cégek megteremtsék új fajta szolgáltatásukra, termékükre a piaci igényt), és akiknek a piacismerete is elég mély. Természetesen nem hátrány, ha a cég nagy növekedési potenciállal rendelkezik...


 

A Privátbankár.hu sorozata fiatal magyar vállalkozókról.




A "csapat"

Gerő Viktor hangsúlyozta a "csapat fontosságát", úgy látszik nálunk is kezd meghonosodni az a befektetői szemlélet, hogy nagyon fontos, hogy elkötelezett legyen az, akibe a kockázati tőke befektet, sok múlik tehát a vállalkozók elszántságán és "hitén". Azért ne legyenek illúzióink, Európában és főleg nálunk a pénzügyi szemlélet még mindig fontosabb, főleg a seed alprogramban, ahol csak 3-5 év van egy befektetés sikerre viteléhez. Gerő szerint nagyon fontos, hogy a csapat kompetens legyen és "valaki üzleti szemléletet vigyen a cégbe". Szerinte "hiába csinálja meg valaki a világ legjobb termékét, ha azt nem tudja eladni". A Conor Fund azt várja a leendő cégeitől, hogy üzleti tervük átgondolt és fókuszált legyen.

Mit adhat egy kockázati tőkés az induló vállalkozónak?

Erre a legegyszerűbb válasz, hogy tőkét. Nem véletlen, hogy Gerő is ezt hagyta legutoljára felsorolásában. Nézzük, mit nyerhet még egy induló vállalkozás, ha "házasságot" köt egy kockázati tőkealappal. Először is a Conor Fund rendelkezik vállalkozás-fejlesztési tapasztalattal, kiterjedt szakmai kapcsolati hálóval itthon és külföldön, a pénzügyi folyamatokat támogatni és kontrollálni tudják.

Milyen házasságot ígérhet egy seed-alapkezelő?

A tőkeinjekció egyszerre jelenthet lehetőséget és veszélyt is - amit nemcsak a cégeknek, de az alapkezelőnek is jól meg kell fontolnia. A valamivel több mint 40 milliós befektetés a legtöbb kis létszámú cég esetében egy évnyi működést sem fedez, és akkor nem beszéltünk még a fejlesztésekről (így talán érthető, a Conor miért "kész" termékkel érkező pályázókat vár). Aki tehát tőkéhez jut egy seed-alapból, jobb ha mihamarabb újabb tőkeinjekció után néz, már ha hosszabb távra akarja biztosítani a finanszírozást. A cégeknek azzal is számolniuk kell, hogy egy alapkezelő minél hamarabb kapcsolódik be projektbe, annak annál nagyobb a kockázata, vagyis a "frigy" annál kevésbé szól az egyenlő partnerek viszonyáról (ettől az még lehet korrekt kapcsolat). Ez nem probléma és nem kedvező feltétel - egyszerűen csak egy olyan tényező, amivel számolni kell.

Fontos jó tanács

A Conor Fund partnere szerint azonban fontos a fair megállapodás az alapkezelő és a leendő portfóliócégei között, a nyitottság és az őszinteség csak előreviszi a projektet. A leghasznosabb tanács, amit kezdő vállalkozásoknak adott Gerő Viktor, hogy ha kockázati tőkéhez fordulnak, a legfontosabb, hogy "tisztában legyenek a lehetőségeikkel, de a korlátaikkal is".

Ki vagy Jeremie? Kezdjük az alapoknál!
A 2007-2013-as időszakra az Európai Bizottság kezdeményezésére az Unió strukturális alapjainak egy részéből visszatérítendő jellegű finanszírozási támogatásokat hirdettek meg, aminek része a Joint European Resources for Micro to Medium Enterprises-program, vagyis a Jeremie-program.

A források elosztására jött létre Magyarországon 2007-ben a Magyar Vállalkozásfinaszírozási (MV) Zrt, a 2 milliárd forint saját tőkével rendelkező cég az MFB-hez tartozik, de a forrásokkal kapcsolatos hatósági feladatokat a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) végzi. A programra allokált teljes forrás 230 milliárd forint. Az MV Zrt. több programot is meghirdetett - ide tartozik például a kombinált mikrohitel, erről lásd korábbi cikkünket -, köztük a Kockázati Tőke-programot. Ennek keretében az MV Zrt. 2009 végén írt alá közvetítői szerződést 8 hazai kockázati tőketársasággal, melyek összesen 45 milliárd forinttal gazdálkodó kockázati tőkealap kezelésével rajtoltak el (ez volt a Jeremie I. kiírása).

 

 

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

KKV Hogyan lett kis garázscégből milliárdos vállalkozás?
Privátbankár.hu | 2023. december 19. 11:41
Állócsillagok és újhullámos trónkövetelők.
KKV Itt a Cégépítők társasjáték: most eldől, ki kaszál az üzleti évben!
Natív tartalom | 2023. december 4. 10:26
Piaci rést betöltő társasjáték jelent meg október 25-én: a Cégépítők társasjáték megszületéséről és játékmenetéről Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM tulajdonosával, a Cégépítők alapítójával beszélgettünk.
KKV Széchenyi Kártya Program: megduplázták a hitelkereteket
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 1. 11:18
Sokkal nagyobb hitelkeretet kapnak a kkv-k a Széchenyi Kártya Program keretében. A kamat a futamidő végéig 5 százalék. 
KKV Kezdj újult erővel a nyári szabadság után!
Márkázott tartalom | 2023. június 27. 11:32
  Ha még most vagy csak a hosszabb lélegzetvételű nyaralás előtt, akkor minden bizonnyal minden munkával kapcsolatos témától a falnak mennél. Teljesen érthető módon érzed azt, hogy telítődtél, hiszen már javában az év második felében járunk, és a megfeszített munkatempóból még nem is igazán tudtál alább engedni.
KKV Vigye sikerre vállalkozását, alkalmazzon business mentort!
Natív tartalom | 2023. június 8. 10:01
A business mentor nem varázsló, ám mégis rendkívül fontos szerepet játszhat több, a hazai kkv-szektort rendkívüli mértékben érintő konfliktushelyzet kezelésében. Közreműködésével a vállalatok tulajdonosai és vezetői olyan külső támogatást kaphatnak, amely segíti őket a tudatosabb vállalatvezetésben és előmozdítja üzleti és személyes fejlődésüket. A Budapesti Gazdasági Egyetem rendhagyó szakirányú továbbképzéséről annak vezetőjével és egyik hallgatójával beszélgettünk.
KKV A K&H szerint az uniós pályázatok körüli zűrzavar nem ártott
Privátbankár.hu | 2023. május 24. 14:14
Az uniós pályázatok körüli bizonytalanság csak kismértékben vetette vissza a cégek bizakodását, mintegy felük továbbra is reálisnak tartja, hogy ilyen forráshoz juthat - közölte a K&H magyarországi mikro, kis- és középvállalkozások (kkv) bizalmi indexe első negyedévi eredménye alapján.
KKV Megnyitják a pénzcsapot a magyar cégeknek: milliárdokat érő bejelentést tett egy bank
Privátbankár.hu | 2023. május 10. 17:14
Jelentős beruházási hitelkeretről állapodott meg az UniCredit.
KKV Jó szakemberből gyenge vállalkozó lesz? – interjú
Natív tartalom | 2023. április 4. 12:02
Egerszegi Krisztián Jövőkép című könyvének megjelenése kapcsán készült interjúnk második részében beszélgetünk a vállalkozók 90 százalékáról, a magukat halálra hajszoló emberekről, és arról is, mit tanácsol a bölcs varázsló a gonosz sárkány legyőzéséhez.
KKV Jövőkép nélkül csak szenvedés lesz, nem sikercég – interjú
Natív tartalom | 2023. március 22. 10:07
Ami tíz évvel ezelőtt még működött a magyar cégek számára, az tíz év múlva egyáltalán nem lesz elegendő, avagy hamarosan megérkezik az üzleti regény arról, hogy miért kulcsfontosságú a hazai vállalkozók számára egy jól megformált jövőkép. Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével és a Cégépítők alapítójával beszélgettünk Jövőkép című könyve megjelenése előtt.
KKV Csak a bizonytalanság biztos a kisvállalkozásoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 16:24
A kormány új hitelprogramról döntött a Baross Gábor újraiparosítási program keretében. Az elszálló kamatok mellett ez komoly segítséget jelenthet a kisvállalkozások számára, amelyek helyzete meglehetősen bizonytalan lett az utóbbi időben. Az ATV Start vendégeként Perlusz László, a VOSZ főtitkára és kollégánk, Király Béla beszélt a hazai vállalkozások helyzetéről.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG