Hirdetés
Hirdetés

Így tartsd meg régi ügyfeleidet

2017. november 15., 09:10

Hogyan érhetjük el azt, hogy meglévő ügyfeleink újra örömmel vásároljanak tőlünk? Fontos az új ügyfelek szerzésére koncentrálni, de ne hanyagoljuk el a meglévőket sem! A cikkben ezt a témát boncolgatjuk.

A cégek többsége rengeteget dolgozik azon, hogy még több új ügyfelet szerezzen magának. Emellett viszont tartsuk észben azt is, hogy nemcsak nekik lehet eladni, hanem a meglévőknek is és sok extra pénzt lehet keresni az újraeladásokkal. Ezzel kapcsolatban a leghasznosabb tippet Közép-Európa legjobb traktorértékesítőjétől tanultam: ha valaki vevő lesz, hívjuk fel 3 nap múlva és kérdezzük meg, hogy minden rendben volt-e az értékesítéssel. Hívjuk fel 3 hét múlva és kérdezzük meg, minden rendben van-e a termékkel, majd hívjuk fel 3 hónap múlva, mert akkor lehet a legtöbb boronát eladni a traktor mellé.

Számtalan más területre is igaz ez, hogy ilyenkor kell kiegészítő terméket/szolgáltatást eladni, mert az érdeklődőben megvan már a bizalom, megismerte a minőséget, amit kínálunk. Ilyenkor tudunk még többet kihozni egy adott ügyfélből úgy, hogy mindenki jól járjon. Ezt az egyszerű trükköt mindenkinek alkalmaznia kellene, de sajnos kevesen teszik. Pedig ez működik papíron is, de igazán az a nehéz benne, hogy fejben kell tartani több száz ügyfél esetén, kit kell 3 nap/hét/hónap múlva felhívni. Egy jó rendszer erre automatikusan figyelmeztet és így válhat könnyen egy átlagos értékesítőből szupersztár értékesítő.

Az újramegkeresés nem zaklatás

Fontos leszögezni, hogy nem naponta kell felhívni valakit azért, hogy ajánljunk neki valamit, hanem akkor, amikor van értelme, amikor segíteni tudunk neki. A siker nagyban múlik ilyenkor a jó időzítésen. Ha például kutyatápot árulunk, akkor tudjuk, hogy egy közepes testű kutyának egy zsák kutyatáp meddig elég. Ha felhívjuk a vásárlót 3 héttel vásárlás után, hogy 1 hét múlva el fog fogyni a táp és küldenénk az újabb adagot, az nem zaklatásnak minősül, hanem egy olyan extra szolgáltatásnak tekinthető, amit még meg is köszön az ügyfél, amellett, hogy vásárolni fog. Ez bármilyen termékre alkalmazható, legyen szó akár egy előfizetésről, aminek 1 év múlva jár le a hűségideje.

Egy helyen az összes lényeges információ

Egy jó CRM rendszer legnagyobb előnye az, hogy nemcsak csipog mint egy ébresztőóra, így emlékeztetve minket arra, hogy elintéznivaló teendőnk van, hanem abban is segít, hogy miről kell beszélnünk az érdeklődővel. Egy helyen látjuk az összes lényeges információt egy érdeklődőről/ügyfélről: ki, mikor, mit beszélt vele, milyen ajánlatot kapott, mit rendelt. Ebből tudjuk, hogy éppen mit kell neki mondanunk.

Egy jó CRM rendszerben rengetegféle figyelmeztető automatizmust lehet beállítani, hogy tudjuk kit milyen ajánlattal érdemes éppen megkeresni. Innentől kezdve csak a kreativitásunk szab határt annak, hogy mire használjuk a rendszert, ami jóval túlmutat egy határidőnaplón.

Zárszóként egy informatikával foglalkozó ügyfelünktől idéznénk, aki elmondta, neki mit jelent a CRM: “A CRM a napi munka szerves és elengedhetetlen része. Ezzel kezdem, és ezzel fejezem be a munkanapomat, a legszorosabb személyi asszisztens. Mindent MiniCRM-ben nézek meg, ellenőrzök, legyen az akár egy emlékeztető, ajánlat, szerződés vagy éppen kifizetés. Ha valaki napi rendszerességgel használja a rendszert, akkor nem veszít el egy ügyet sem azért, mert valamit elfelejtett. Ennél nagyobb előnyt nem tudok elképzelni.”

Ha kiváncsi vagy Neked, hogy tud segíteni egy CRM rendszer, próbáld ki az ingyenes tesztverziót a www.minicrm.hu weboldalon.

(x)

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Valami készül: hirtelen durván elindulnak felfelé az ingatlanárak?

Valami készül: hirtelen durván elindulnak felfelé az ingatlanárak?

Belátható időn belül bezárul az M0-ás körgyűrű: a tervek szerint 2022-re megépülhet a Megyeri-híd budai hídfőjétől az M1-es autópályáig tartó pályaszakasz is. Hogyan hat az érintett települések ingatlanáraira a beruházás? Ma még óriási eltérések vannak a négyzetméterárakban: Telkiben 430 ezer forintos, míg a tőle alig 7 km-re fekvő Perbálon 160 ezres négyzetméter áron kapható ház.

Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés

Napi kommentár - videó

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

 • BUX39709.00-0.63%
  DAX9823.5-2.77%
  EUR/HUF311.610%
  EUR/USD1.08340%
  Arany1118.150%

Heti várható események, adatok

 • november 20
  Termelői árindex (év/év) - október
  Külkereskedelmi termékforgalom (import, export)
  november 21
  MNB: Monetáris Tanács kamatdöntő ülése
  NGM: Gyorstájékoztató az államháztartás központi alrendszerének 2017. január-októberig tartó helyzetéről
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció
  Chicagói Fed index (október)
  Hewlett-Packard 2017 Q4
  november 22
  KSH: Átlagos bruttó béremelések (év/év) - szeptember
  Fed jegyzőkönyv
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  Fogyasztói Bizalmi Index - előzetes, november
  november 23
  KSH - Kiskereskedelmi forgalom, második becslés
  GDP Q3 (év/év, munkanaphatástól kiigazított)
  Thyssenkrupp 2017 Q4
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november
  {{uk}} GDP 2017 Q3 - előzetes
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november
  november 24
  IFO-index - november
  Feldolgozóipari beszerzési menedzser index - november
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november

Szavazás

Idén is 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt kapnak karácsonyra a nyugdíjasok a kormánytól. Ön szerint kiknek járna még az utalvány?