5p
KKV
A társas vállalkozások 2013-ban 2713 milliárd forint adózás előtti eredményt értek el a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adatai szerint, 6,4 százalékkal - 184 milliárd forinttal - kevesebbet az előző évinél, az eredményt a pénzügyi műveletek veszteségének jelentős növekedése rontotta.

A nyereséges vállalkozások száma 3 százalékkal nőtt, az általuk kimutatott nyereség ugyanakkor 5,3 százalékkal csökkent. A veszteséges társaságok száma 9,4 százalékkal, veszteségük 3,9 százalékkal mérséklődött. A nulla eredményt elérő vállalkozások száma mérséklődött. 

Kiva és kata


Varga Árpád, a NAV elnökhelyettese keddi sajtótájékoztatóján az adatokat úgy értékelte, a tavalyi számok előrevetítik, hogy a magyar gazdaság 2014-ben jobban teljesít, az idei teljesítményt növelő folyamatok már tavaly elindultak.

A társasági adóalanyok száma 418 335-ről 400 540-re csökkent, ennek oka Varga Árpád szerint elsősorban az, hogy az új, a társasági adóval szemben alternatívát kínáló lehetőségek (kiva, kata) jelentős számú adózót átcsábítottak. Hozzátette, a két év augusztusi adatait hasonlítják össze, a számok a bevallások feldolgozásával még változhatnak.

Rengeteg a mikrovállalkozás

A vállalkozások nettó árbevétele 72 297,6 milliárd forintot tett ki, a belföldi értékesítés 1,2, az export 4 százalékkal bővült, így utóbbi aránya az árbevételen belül 0,6 százalékponttal 31,3 százalékra emelkedett. Az exportértékesítés minden vállalati kategória esetében nőtt. A nettó árbevétel a kisvállalkozásoknál növekedett legjobban az export jelentős bővülésének köszönhetően. 

Bár a vállalkozások 89,3 százaléka a mikrovállalkozások közé tartozik, a belföldi árbevételnek csak 18,8 százalékát adják, míg az adózók 3,8 százalékát kitevő nagyvállalkozások 43,7 százalékát. A vállalatméret növekedésével nő az exportbevételek aránya, melynek csaknem háromnegyede a nagyvállalkozásokhoz kötődik.

A társas vállalkozásoknál 2013-ban 5311,7 milliárd forint üzemi nyereség és 1755,3 milliárd forint üzemi veszteség keletkezett, ezek egyenlege 3556,4 milliárd forint üzemi eredmény, ami 9,1 százalékkal magasabb az előző évinél. 



A vállalkozások eredményét a pénzügyi műveletek negatív eredménye rontotta, aminek tavalyi 911,4 milliárdos vesztesége 82,5 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit. A negatívum 57,6 százaléka, 524,6 milliárd forint a pénzügyi szektorhoz köthető. A rendkívüli eredmény 2013-ban 50,6 százalékkal, 66,5 milliárd forintra csökkent. Mindezek következtében az adózás előtti eredmény 6,4 százalékkal, 2712,9 milliárd forintra csökkent. Az adózás előtti eredmény valamennyi kis- és középvállalkozás (kkv) esetében növekedett, az egyéb vállalkozások eredménye ugyanakkor csaknem negyedével visszaesett. 

Tavaly 57,6 ezer adózónak nem kellett alkalmaznia a jövedelem-(nyereség-) minimum megállapítására vonatkozó rendelkezéseket (például alapítványok, társadalmi szervezetek), 208,8 ezer vállalkozás esetében pedig az adózás előtti eredmény vagy az adóalap elérte a jövedelem-(nyereség-) minimumot, így az adóalap meghatározása az általános szabályok szerint történt. Az adózók 32,6 százaléka (130,7 ezer társas vállalkozás) döntött úgy, hogy nem tesz nyilatkozatot, hanem a jövedelem-(nyereség-) minimum alapján határozza meg fizetendő adóját. Az így megállapított adó 6,2 milliárd forintot tett ki. A bevallást kiegészítő nyilatkozat kitöltését 3,4 ezer adózó vállalta, fizetendő adójuk 3,2 milliárd forint.

A társas vállalkozások 2013-ra 3206,7 milliárd forint pozitív adóalapot mutattak ki bevallásaikban, 4,7 százalékkal többet az előző évinél. A pozitív adóalap után számított adó 3,8 százalékos dinamika mellett 433,2 milliárd forintot tett ki. Ezt 109,1 milliárd forinttal csökkentették az igénybe vett adókedvezmények, a mentesség és a visszatartott adó. 

Nőtt az adókedvezmények összege

Az igénybe vett adókedvezmények összege 13,8 százalékkal haladta meg a 2012. évit. Ennek oka elsősorban a különböző támogatások növekedése volt. A látvány-csapatsportok támogatása 39 milliárdról 48 milliárd forintra, az előadó-művészeti szervezetek támogatása 10 milliárdról 15 milliárdra, a filmalkotások támogatása 3 milliárdról 10 milliárdra nőtt. A fejlesztési kedvezmények összege ugyanakkor 33 milliárdról 27 milliárd forintra mérséklődött. 

A kkv-k által felhasznált kedvezmények nagysága 10,1, az egyéb vállalkozásoké 15,3 százalékkal nőtt. A teljes összeg 70,8 százalékát az egyéb vállalkozások vették igénybe. Az igénybe vett kedvezmények alakulását befolyásolja a társas cégek eredményessége, mivel csak a számított adókötelezettségük terhére számolhatnak el kedvezményt. 

Tavaly 294,9 ezer kettős könyvvitelt vezető társas vállalkozásnál összesen 324,2 milliárd forint társasági adó fizetési kötelezettség keletkezett. Míg a pozitív adóalap a bázishoz képest 4,7 százalékkal nőtt, a tényleges adókötelezettség csupán 0,6 százalékkal bővült, aminek oka az adókedvezmények növekedése. A társas vállalkozások átlagos adóterhelése 10,5 százalékról 10,1 százalékra mérséklődött elsősorban az adókedvezmények 13,8 százalékos növekedésének köszönhetően.
Címkék: KKV Kkv NAV Vállalkozás
A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

KKV Hogyan lett kis garázscégből milliárdos vállalkozás?
Privátbankár.hu | 2023. december 19. 11:41
Állócsillagok és újhullámos trónkövetelők.
KKV Itt a Cégépítők társasjáték: most eldől, ki kaszál az üzleti évben!
Natív tartalom | 2023. december 4. 10:26
Piaci rést betöltő társasjáték jelent meg október 25-én: a Cégépítők társasjáték megszületéséről és játékmenetéről Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM tulajdonosával, a Cégépítők alapítójával beszélgettünk.
KKV Széchenyi Kártya Program: megduplázták a hitelkereteket
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 1. 11:18
Sokkal nagyobb hitelkeretet kapnak a kkv-k a Széchenyi Kártya Program keretében. A kamat a futamidő végéig 5 százalék. 
KKV Kezdj újult erővel a nyári szabadság után!
Márkázott tartalom | 2023. június 27. 11:32
  Ha még most vagy csak a hosszabb lélegzetvételű nyaralás előtt, akkor minden bizonnyal minden munkával kapcsolatos témától a falnak mennél. Teljesen érthető módon érzed azt, hogy telítődtél, hiszen már javában az év második felében járunk, és a megfeszített munkatempóból még nem is igazán tudtál alább engedni.
KKV Vigye sikerre vállalkozását, alkalmazzon business mentort!
Natív tartalom | 2023. június 8. 10:01
A business mentor nem varázsló, ám mégis rendkívül fontos szerepet játszhat több, a hazai kkv-szektort rendkívüli mértékben érintő konfliktushelyzet kezelésében. Közreműködésével a vállalatok tulajdonosai és vezetői olyan külső támogatást kaphatnak, amely segíti őket a tudatosabb vállalatvezetésben és előmozdítja üzleti és személyes fejlődésüket. A Budapesti Gazdasági Egyetem rendhagyó szakirányú továbbképzéséről annak vezetőjével és egyik hallgatójával beszélgettünk.
KKV A K&H szerint az uniós pályázatok körüli zűrzavar nem ártott
Privátbankár.hu | 2023. május 24. 14:14
Az uniós pályázatok körüli bizonytalanság csak kismértékben vetette vissza a cégek bizakodását, mintegy felük továbbra is reálisnak tartja, hogy ilyen forráshoz juthat - közölte a K&H magyarországi mikro, kis- és középvállalkozások (kkv) bizalmi indexe első negyedévi eredménye alapján.
KKV Megnyitják a pénzcsapot a magyar cégeknek: milliárdokat érő bejelentést tett egy bank
Privátbankár.hu | 2023. május 10. 17:14
Jelentős beruházási hitelkeretről állapodott meg az UniCredit.
KKV Jó szakemberből gyenge vállalkozó lesz? – interjú
Natív tartalom | 2023. április 4. 12:02
Egerszegi Krisztián Jövőkép című könyvének megjelenése kapcsán készült interjúnk második részében beszélgetünk a vállalkozók 90 százalékáról, a magukat halálra hajszoló emberekről, és arról is, mit tanácsol a bölcs varázsló a gonosz sárkány legyőzéséhez.
KKV Jövőkép nélkül csak szenvedés lesz, nem sikercég – interjú
Natív tartalom | 2023. március 22. 10:07
Ami tíz évvel ezelőtt még működött a magyar cégek számára, az tíz év múlva egyáltalán nem lesz elegendő, avagy hamarosan megérkezik az üzleti regény arról, hogy miért kulcsfontosságú a hazai vállalkozók számára egy jól megformált jövőkép. Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével és a Cégépítők alapítójával beszélgettünk Jövőkép című könyve megjelenése előtt.
KKV Csak a bizonytalanság biztos a kisvállalkozásoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 16:24
A kormány új hitelprogramról döntött a Baross Gábor újraiparosítási program keretében. Az elszálló kamatok mellett ez komoly segítséget jelenthet a kisvállalkozások számára, amelyek helyzete meglehetősen bizonytalan lett az utóbbi időben. Az ATV Start vendégeként Perlusz László, a VOSZ főtitkára és kollégánk, Király Béla beszélt a hazai vállalkozások helyzetéről.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG