3p
Májusban megint a magyar munkavállalók száma nőtt a legnagyobb mértékben a sógoroknál, a románok vagy a jugoszláv utódállamok messze lemaradtak, a menekültek még alig vannak ott a munkaerő-piacon. Az utóbbi hónapokban gyorsulni látszik a magyar munkaerő kivándorlása Ausztriába, de még mindig elmarad a pár évvel korábbi szinttől.

Májusban 74 380 magyar állampolgárt foglalkoztattak hivatalosan Ausztriában, ami 4864 fővel több, mint egy hónappal korábban. Az április a szokásos tavaszi mélypontok sorába illik, ilyenkor a téli és nyári idegenforgalmi szezon között mindig van egy kisebb-nagyobb visszaesés. Az előző év májusához képest a növekedés 6778 fő, ami magasabb, mint ami az előző hónapokban volt jellemző.

Ha ezt az év/éves, azaz az előző év megfelelő hónapjához képest vett növekedést nézzük, azt látjuk, hogy 2013 elején még 11 ezer fő körül volt havonta. Ez 2015 közepéig csökkent, havi hatezer fő alá, vagyis a magyar munkaerő Ausztriába vándorlásának legalább a sebessége mérséklődött.

Feleannyi román sem jött

Azóta azonban újra lassú emelkedés figyelhető meg, a kivándorlás a jelek szerint ismét gyorsulóban van. (Lásd az első grafikont.) A magyar ingázók számát a Der Standard 28 ezerre becsüli.

Ami a többi országot illeti, a román állampolgárok 2100, a németek 2000, a szlovákok 1700 fő körüli emelkedést értek el. Ha az összes volt jugoszláv utódállamot együtt számoljuk, akkor is csak 4000 új állást kaptak a polgáraik, kevesebbet, mint a magyarok.

Inkább egy szír, mint egy lengyel?

A törökök létszáma már egy ideje inkább stagnál, májusban Ázsiából összesen mintegy 700, Afrikából 200 fő talált állást. (E két utóbbi kategóriába tartoznak a menekültek is.)

Pedig van, aki azt mondja, hogy inkább egy hosszú távon elkötelezett szír dolgozónak örülne Ausztriában, mint egy lengyel vendégmunkásnak, de mondhatott volna magyart is. Az utóbbiak ugyanis a megkeresett pénzt hazaviszik Lengyelországba, és nem Ausztriában költik el – derül ki a Wirtschaftsblatt tudósításából.

Sok a munkanélküli

A lap egyébként arról ír, amit a statisztika is mutat, hogy a munkanélküliek száma viszonylag magas, de ez a kelet-európai munkaerő-beáramlásnak köszönhető, nem pedig a menekülteknek.

A munkakeresők száma Ausztriában májusban 405 ezer fő fölé emelkedett, az idézett szakértők szerint nem azért, mert nem lenne elég munkahely, hanem azért, mert ezeket nagyrészt a külföldiek töltik be. Ebből a létszámból kevesebb mint 25 ezer az olyan munkanélküli menekült, aki már megkapta a menekültstátuszt, ehhez idén és jövőre a becslések szerint további 30 ezer adódhat hozzá.

Kitiltás vagy gyárbezárás?

Ausztria a saját sikerének áldozata – mondják a cikk szerint, mivel itt még vannak jó állások. De a bevándorlók emiatt ott tülekednek, és lenyomják a béreket. Példának a magyarokat említik, akik közül sok szakmunkás segédmunkát is hajlandó odakint elvégezni. Így hiába egyre több az állás, várhatóan egyre több lesz a munkanélküli is.

Sokan legszívesebben kitiltanák vagy korlátoznák a külföldi munkavállalókat, ezt azonban az EU szabályai nem teszik lehetővé. (Itt írtunk erről.) Mások viszont arra hívják fel a figyelmet, hogy ha nem lenne Ausztriában olcsó munkaerő kéznél, akkor sokféle tevékenységet már régen az alacsonyabb bérű országokba telepítettek volna ki a vállalatok.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Karrier Meghalt Jacob Rotschild
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 16:32
Elhunyt Lord Jacob Rotschild brit nagybefektető, a Rothschild bankárdinasztia tagja. Halálát hétfőn jelentette be a család.
Karrier Munkatársakat keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 13:50
Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk!
Karrier Orbán Viktor már csak a harmadik: hátrébb csúszott egy fontos listán
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 18:13
A Politico idén is rangsorolta Európa legmeghatározóbb embereit.
Karrier Lesújtó véleménnyel vannak a főnökök a beosztottakról, de a másik oldalnak is van véleménye
Privátbankár.hu | 2023. november 16. 19:04
Egészen másként látják a munkahelyi képzéseket a beosztottak és a vezetők egy új amerikai felmérés szerint. Az előbbiek elvárják a munkahelyüktől, hogy ezekkel támogassa a karrierjüket, miközben az utóbbiak legyintenek a dologra.
Karrier Nincs még minden veszve az MSZP szerint
Privátbankár.hu | 2023. október 31. 16:01
Meghatározó erő akar maradni egy kormányváltás idején is a jelentősen meggyengült MSZP. Komjáthi Imrét, a párt társelnökét erről is kérdeztük az ATV napi adásában, fontos munkaerőpiaci és társadalmi kérdések mellett.
Karrier Megvan a Világbank új elnöke
Privátbankár.hu | 2023. május 3. 19:57
A Mastercard egykori vezérigazgatóját, Ajay Bangát választották a Világbank új elnökévé szerdán - közölte a washingtoni székhelyű pénzintézet.
Karrier Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. április 18. 10:18
A Klasszis Lapcsoport (Privátbankár.hu, Mfor.hu, Piac&Profit, Turizmus Online) Professzionális online Sales és Marketing vezetőt keres. Várjuk jelentkezésedet!
Karrier Milliárdos perben hallgatják ki a világ egyik legismertebb médiamágnását
Privátbankár.hu | 2023. január 19. 14:30
 A Fox tévécsatornákat tulajdonló Fox Corp. elnöke, Rupert Murdoch mehet a bíróságra.
Karrier Megvan a reptéri káosz első áldozata
Szakonyi Péter | 2022. szeptember 17. 14:44
Lemondott posztjáról a Schiphol vezérigazgatója, Európa legnagyobb légikikötőjének első embere az immár állandósult reptéri káosz miatt adta be felmondását. Amszterdam mellett London, Frankfurt és Párizs repterei is kaotikus helyzetben voltak a nyári csúcs alatt.
Karrier Óriási veszteség: román színekben folytatja Magyarország egyik legjobb sportolója
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 4. 18:58
A sakkozó Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását - ezt a román szövetség jelentette be vasárnap.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG