4p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az „Expat Insider” 67 országban 14 ezer ott élő külföldit kérdezett meg arról, hogyan érzik magukat, milyenek a körülményeik, és ennek alapján rangsorolta az országokat. Magyarország a rangsor harmadánál egy kicsit jobb, a 21. helyen van. A legjobb osztályzatot Tajvan, Málta és néhány latin-amerikai ország, a legrosszabbat Kuvait, Görögország és Nigéria kapta.

A felmérés eléggé „a pénz nem minden” szlogen jegyében készült, hiszen a megkérdezettek sok mindenről nyilatkozhattak, a fizetéseken, karrierlehetőségeken, a megélhetésen túl olyan, az életminőséget befolyásoló dolgokról is, mint hogy mennyire barátságosak az emberek és mennyire látják őket szívesen. Milyenek az utazási, a szórakozási lehetőségek, mennyire könnyű gyermeket nevelni vagy éppen barátokat, párt találni. (Lista a cikk végén.)

Magyarország a nyertesek közé tartozik, mert a 2015-ös 29. helyről 2016-ban a 21. helyre jött fel. Az életminőség listáján a 20. helyen vagyunk, a beilleszkedési, letelepedési lehetőségek terén viszont hátul, az 51. helyen. A munka terén a 25. helyen, de megemlítik, hogy ezen a téren Magyarország lépett elő a legnagyobbat. (Vélhetően a kialakuló munkaerő-hiány miatt.) Utána egyébként Románia és India haladt a legnagyobbat e téren.

A megélhetési költségek terén nagyon jól állunk, a 4. helyen, igaz, olyan országok között, mint Ukrajna, Ecuador vagy Vietnam, ami nem túl hízelgő és vélhetően azt jelzi, hogy a bérek mellett legalább az árak is viszonylag alacsonyak.

A harmadik helyen állunk a lakáslehetőségek terén is. A hetedik helyen pedig azon a téren, hogy mennyire elégedettek az itt élő külföldiek az emberi kapcsolataikkal.

Amiben tök utolsók vagyunk az összes 67 ország között, az a nyelv, még Kínánál, Japánnál vagy Vietnamnál is rosszabb az osztályzat. (Ebben a magyar nyelv nehézségein kívül azért annak is szerepe lehet, hogy statisztikák szerint a magyarok nagy része nem beszél jól más nyelveket.)

Azt azért tegyük hozzá, hogy a megkérdezettek jórészt tanult, fejlett országokból jövő, vélhetően többnyire vezető pozíciójú emberek, nem tányérmosogatók vagy menekültek. A kimutatás szerint több, mint 80 százalékuk felsőfokú végzettségű. Így vélhetően kiemelt fizetésért dolgoznak itt, és másként látják a világot, mint azok, akik itt egy átlagbérből vagy az alatti összegből kénytelenek megélni.

A listán sok érdekesség van, érdemes a mellékelt „országjelentéseket” is nézegetni. (Itt az eredeti.) Németország, mint kiemelt bevándorlási célpont 17. helye például részben a beilleszkedési, hozzászokási nehézségeknek szólt, kisebb részben pedig az áraknak. Az életminőségre és a munkalehetőségekre viszont nagyon jó osztályzatokat kapott. (112. oldal.)

Az USA a 13. helyről a 26. helyre esett egy év alatt, részben a magas árak, megélhetési költségek, részben a munkalehetőségek rosszabbodása miatt. Az Egyesült Királyság 33. vagy Svájc 31. helye sem éppen szívderítő, mindkét helyen komoly szerepe lehetett a magas költségeknek.

A latin-amerikai országokban vagy Spanyolországban nagyra értékelték az emberek kedvességét, a könnyű beilleszkedést, az alacsonyabb árakat.Törökország és más muzulmán országok vagy Oroszország pocsék helyezése elgondolkodtató.


Összesített lista
1 Tajvan 35 Ciprus
2 Málta 36 Izrael
3 Ecuador 37 Marokkó
4 Mexikó 38 Malajzia
5 Új-Zéland 39 Belgium
6 Costa Rica 40 Egyesült Arab Emirátusok
7 Ausztrália 41 Franciaország
8 Ausztria 42 Svédország
9 Luxemburg 43 Norvégia
10 Csehország 44 Hong Kong
11 Vietnam 45 Chile
12 Kanada 46 Kenya
13 Szingapúr 47 Oroszország
14 Spanyolország 48 Kína
15 Panama 49 India
16 Románia 50 Dánia
17 Németország 51 Dél-Afrika
18 Thaiföld 52 Indonézia
19 Bahrein 53 Peru
20 Kolumbia 54 Argentína
21 Magyarország 55 Kazahsztán
22 Omán 56 Írország
23 Fülöp-Szigetek 57 Törökország
24 Lengyelország 58 Tanzánia
25 Uganda 59 Olaszország
26 USA 60 Katar
27 Dél-Korea 61 Mozambik
28 Portugália 62 Egyiptom
29 Japán 63 Szaúd-Arábia
30 Hollandia 64 Brazília
31 Svájc 65 Nigéria
32 Finnország 66 Görögország
33 Egyesült Királyság 67 Kuvait
34 Ukrajna


(Forrás: Expat Insider)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Karrier Meghalt Jacob Rotschild
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 16:32
Elhunyt Lord Jacob Rotschild brit nagybefektető, a Rothschild bankárdinasztia tagja. Halálát hétfőn jelentette be a család.
Karrier Munkatársakat keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 13:50
Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk!
Karrier Orbán Viktor már csak a harmadik: hátrébb csúszott egy fontos listán
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 18:13
A Politico idén is rangsorolta Európa legmeghatározóbb embereit.
Karrier Lesújtó véleménnyel vannak a főnökök a beosztottakról, de a másik oldalnak is van véleménye
Privátbankár.hu | 2023. november 16. 19:04
Egészen másként látják a munkahelyi képzéseket a beosztottak és a vezetők egy új amerikai felmérés szerint. Az előbbiek elvárják a munkahelyüktől, hogy ezekkel támogassa a karrierjüket, miközben az utóbbiak legyintenek a dologra.
Karrier Nincs még minden veszve az MSZP szerint
Privátbankár.hu | 2023. október 31. 16:01
Meghatározó erő akar maradni egy kormányváltás idején is a jelentősen meggyengült MSZP. Komjáthi Imrét, a párt társelnökét erről is kérdeztük az ATV napi adásában, fontos munkaerőpiaci és társadalmi kérdések mellett.
Karrier Megvan a Világbank új elnöke
Privátbankár.hu | 2023. május 3. 19:57
A Mastercard egykori vezérigazgatóját, Ajay Bangát választották a Világbank új elnökévé szerdán - közölte a washingtoni székhelyű pénzintézet.
Karrier Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. április 18. 10:18
A Klasszis Lapcsoport (Privátbankár.hu, Mfor.hu, Piac&Profit, Turizmus Online) Professzionális online Sales és Marketing vezetőt keres. Várjuk jelentkezésedet!
Karrier Milliárdos perben hallgatják ki a világ egyik legismertebb médiamágnását
Privátbankár.hu | 2023. január 19. 14:30
 A Fox tévécsatornákat tulajdonló Fox Corp. elnöke, Rupert Murdoch mehet a bíróságra.
Karrier Megvan a reptéri káosz első áldozata
Szakonyi Péter | 2022. szeptember 17. 14:44
Lemondott posztjáról a Schiphol vezérigazgatója, Európa legnagyobb légikikötőjének első embere az immár állandósult reptéri káosz miatt adta be felmondását. Amszterdam mellett London, Frankfurt és Párizs repterei is kaotikus helyzetben voltak a nyári csúcs alatt.
Karrier Óriási veszteség: román színekben folytatja Magyarország egyik legjobb sportolója
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 4. 18:58
A sakkozó Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását - ezt a román szövetség jelentette be vasárnap.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG