4p
KKV
Drasztikusan csökken az újonnan alapított társas vállalkozások száma, áll a Bisnode nemzetközi cégminősítő elemzésében. Több mint 20 százalékkal kevesebb cég alakult az idei év első 6 hónapjában, mint a tavalyi év azonos időszakában. Egyre kevesebben gondolják, hogy cégalapítással stabil jövedelmet tudnak elérni.

Az alacsony cégalapítási szám és a cégmegszűnések alapításokat meghaladó száma azt eredményezi, hogy egyre kevesebb vállalkozás működik hazánkban. Területileg az összes megyében csökkent a cégek száma, a legjobban a főváros és Pest megye vállalkozásai tartják magukat, ugyanis a legkisebb mértékben itt csökkent a működő társas vállalkozások száma.

Nem akarunk már vállalkozni

A magyar gazdaságban 2011-ig nőtt az újonnan alapított vállalkozások száma, ezután azonban évről évre egyre kevesebb cég alakult. Amennyiben a 2014 első félévében alakult új cégek számát vetjük össze az idei első hat hónapban alakult társas vállalkozások számával, akkor azt láthatjuk, hogy több mint 22 százalékkal kevesebb cég alakult az idén, mint a tavalyi év azonos időszakában.

Ebből arra következtethetünk, hogy – amennyiben a trend tovább folytatódik –, a 2015-ös cégalapítási szám ismét rekord alacsony lesz. 2015 első félévében alig több, mint 12 500 új vállalkozást alapítottak, míg 2014 azonos időszakában ez a szám még több mint 16 ezer volt. Ha a cégalapítások vonatkozásában nagy jogszabályi változások nem lesznek, akkor 2015-ben várhatóan 24 ezer új társas vállalkozást alapítanak majd, ami jóval alacsonyabb, mint a tavalyi közel 30 ezres szám.

Élelmiszergyártás, járművek

A cégek számához viszonyítva arányaiban a legtöbb új vállalkozás a gépjármű-kereskedelem és szálláshely-szolgáltatás, valamint az élelmiszergyártás terén jön létre. Ezek a szektorok nem állnak túl jól a cégeket érintő fizetésképtelenségi eljárások tekintetében, mely arra utal, hogy sokan – miután korábbi vállalkozásaikat csődbe vitték –, hasonló profillal új céget alapítanak.

Nem lehet cégeket csak úgy eltüntetni

A 2009-ben módosított  2006. évi IV. törvény szigorította ugyan a tartozásokat maguk után hagyók cégalapítását, ezt sok esetben kijátsszák a vállalkozások. Utólagos fizetés engedélyezésekor ezért érdemes nemcsak a jelenlegi vállalkozások kockázatosságát megvizsgálni, hanem azt is, hogy a tulajdonos vagy a vezető milyen más cégekben volt érdekelt korábban, és azok milyen módon szűntek meg.

Az elmúlt években a működő társas vállalkozások száma is csökkenésnek indult. Nem történt ez másképpen idén július 1-je és 2014. július 1-je között sem. Míg a hónap elején bő 535 ezer működő céget regisztráltak, addig tavaly ilyenkor valamivel több, mint 542 500-at, azaz egy év alatt 1,38 százalékkal csökkent az összes vállalkozás száma.

Az egyértelműen csökkenő cégszám mellet maradt még néhány iparág, ahol az országos trend ellenére nőtt a vállalkozások száma, azonban ezekben a szektorokban is csak minimális növekedés tapasztalható. Ezen iparágak az élelmiszergyártás, a mezőgazdaság, a vegyipar, az ipari gép, berendezés, eszköz javítása és a gépjármű-kereskedelem. A cégszám-növekedés azonban ezekben a szektorokban sem haladta meg a 1 százalékot. Arányaiban leginkább a textiliparban, a papíriparban és az építőiparban csökkent a működő vállalkozások száma, mely csökkenés 2014. július 1-ről 2015. július 1-re a 2,5 százalékot is meghaladta.

A Pest megyei cégeknek jobbak az esélyei

A Bisnode adataiból az is kiderül, hogy a cégeket megyei bontásban már kivétel nélkül az összes közigazgatási egységben csökkent a vállalkozások száma. Egy év alatt a legnagyobb mértékű csökkenés Heves és Nógrád megyében történt, ahol a 4 százalékot is meghaladja a cégszám-csökkenés. Pest megyében és a fővárosban volt a legkisebb ennek mértéke, ahol 1 %-nál is kisebb mértékben csökkent a cégek száma. Az országos átlag alatti értékekkel ezen kívül csak Somogy megye, Tolna megye és Bács-Kiskun megye büszkélkedhet.

Hosszabb távon is biztosan csökkenő cégszám jellemzi majd a magyar gazdaságot. Mivel jól látszik, hogy azokban a szektorokban, ahol sok cég szűnik meg, arányaiban sok is alakul, így feltételezhető, hogy sokan egy vállalkozás lezárása után újabbat alapítanak. Keleti József a Bisnode csoport Country Managere azt javasolja, hogy minden szerződéskötés előtt vizsgálják meg, hogy leendő üzleti partnerük korábbi cége(i) miért szűnt(ek) meg. Amennyiben a megszűnés oka valamilyen negatív esemény, csőd vagy felszámolás, mindenképpen érdemes fokozott óvatossággal eljárni. Nemcsak a tulajdonos korábbi vállalkozásait ajánlatos megnézni, hanem azt is, hogy a vezetők hol töltöttek be korábban jelentős pozíciókat.

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

KKV Hogyan lett kis garázscégből milliárdos vállalkozás?
Privátbankár.hu | 2023. december 19. 11:41
Állócsillagok és újhullámos trónkövetelők.
KKV Itt a Cégépítők társasjáték: most eldől, ki kaszál az üzleti évben!
Natív tartalom | 2023. december 4. 10:26
Piaci rést betöltő társasjáték jelent meg október 25-én: a Cégépítők társasjáték megszületéséről és játékmenetéről Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM tulajdonosával, a Cégépítők alapítójával beszélgettünk.
KKV Széchenyi Kártya Program: megduplázták a hitelkereteket
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 1. 11:18
Sokkal nagyobb hitelkeretet kapnak a kkv-k a Széchenyi Kártya Program keretében. A kamat a futamidő végéig 5 százalék. 
KKV Kezdj újult erővel a nyári szabadság után!
Márkázott tartalom | 2023. június 27. 11:32
  Ha még most vagy csak a hosszabb lélegzetvételű nyaralás előtt, akkor minden bizonnyal minden munkával kapcsolatos témától a falnak mennél. Teljesen érthető módon érzed azt, hogy telítődtél, hiszen már javában az év második felében járunk, és a megfeszített munkatempóból még nem is igazán tudtál alább engedni.
KKV Vigye sikerre vállalkozását, alkalmazzon business mentort!
Natív tartalom | 2023. június 8. 10:01
A business mentor nem varázsló, ám mégis rendkívül fontos szerepet játszhat több, a hazai kkv-szektort rendkívüli mértékben érintő konfliktushelyzet kezelésében. Közreműködésével a vállalatok tulajdonosai és vezetői olyan külső támogatást kaphatnak, amely segíti őket a tudatosabb vállalatvezetésben és előmozdítja üzleti és személyes fejlődésüket. A Budapesti Gazdasági Egyetem rendhagyó szakirányú továbbképzéséről annak vezetőjével és egyik hallgatójával beszélgettünk.
KKV A K&H szerint az uniós pályázatok körüli zűrzavar nem ártott
Privátbankár.hu | 2023. május 24. 14:14
Az uniós pályázatok körüli bizonytalanság csak kismértékben vetette vissza a cégek bizakodását, mintegy felük továbbra is reálisnak tartja, hogy ilyen forráshoz juthat - közölte a K&H magyarországi mikro, kis- és középvállalkozások (kkv) bizalmi indexe első negyedévi eredménye alapján.
KKV Megnyitják a pénzcsapot a magyar cégeknek: milliárdokat érő bejelentést tett egy bank
Privátbankár.hu | 2023. május 10. 17:14
Jelentős beruházási hitelkeretről állapodott meg az UniCredit.
KKV Jó szakemberből gyenge vállalkozó lesz? – interjú
Natív tartalom | 2023. április 4. 12:02
Egerszegi Krisztián Jövőkép című könyvének megjelenése kapcsán készült interjúnk második részében beszélgetünk a vállalkozók 90 százalékáról, a magukat halálra hajszoló emberekről, és arról is, mit tanácsol a bölcs varázsló a gonosz sárkány legyőzéséhez.
KKV Jövőkép nélkül csak szenvedés lesz, nem sikercég – interjú
Natív tartalom | 2023. március 22. 10:07
Ami tíz évvel ezelőtt még működött a magyar cégek számára, az tíz év múlva egyáltalán nem lesz elegendő, avagy hamarosan megérkezik az üzleti regény arról, hogy miért kulcsfontosságú a hazai vállalkozók számára egy jól megformált jövőkép. Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével és a Cégépítők alapítójával beszélgettünk Jövőkép című könyve megjelenése előtt.
KKV Csak a bizonytalanság biztos a kisvállalkozásoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 16:24
A kormány új hitelprogramról döntött a Baross Gábor újraiparosítási program keretében. Az elszálló kamatok mellett ez komoly segítséget jelenthet a kisvállalkozások számára, amelyek helyzete meglehetősen bizonytalan lett az utóbbi időben. Az ATV Start vendégeként Perlusz László, a VOSZ főtitkára és kollégánk, Király Béla beszélt a hazai vállalkozások helyzetéről.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG